7 nejslavnějších dětských herců historie (a jak to s nima dopadlo)
zdroj: Profimedia

7 nejslavnějších dětských herců historie (a jak to s nima dopadlo)

18. 4. 2016 – 11:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Zatímco někteří herci si na svou průlomovou roli musejí počkat dlouhé roky, jiní jsou pro slávu doslova zrozeni. Příběhy rozličných dětských herců v sobě spojují všechny možné paradoxy lesku a bídy moderní slávy.

Haley Joel Osment
Především v 90. letech populární dětský herec Haley Joel Osment je – vzdor hraní v hororech – paradoxně zřejmě nejlépe aklimatizovaný na běžný život. Osment, který byl mimochodem sám skoro i Anakinem Skywalkerem, se nejvíce proslavil ve filmech jako Forrest Gump, Šestý smysl a A.I. Umělá inteligence. Na vrcholu kariéry kolem 13 let měl za sebou tak solidní výkon, že by mu mohla závidět většina starších herců.

Pokud čekáte příšlovečné "ale", nedočkáte se jej - Osmentova kariéra sice šla po příchodu dospívání dolů, stále však příležitostně hraje, naposledy před šesti lety v komedii nezkušeného učitele sexuální výchovy v komedii Sex Ex. Až na jeden incident s řízením pod vlivem alkoholu v roce 2006 se mu přitom, alespoň prozatím, vyhýbají i drogové kauzy. Takže, držíme palce - většina ostatních dětských matadorů totiž dopadla nápadně hůře!

Haley Joel Osment ve filmu Forrest Gump zdroj: tisková zpráva

Madeline Zima
Na své dětské řemeslo naopak nezanevřela dětská hvězdička televizní Chůvy k pohledání, byť zdaleka největšího vrcholu kariéry dosáhla po své lechtivé roli v seriálu Californication – v níž zjevně notně těžila z efektu šoku. Hned v pilotním díle se totiž objevila nahá, což řadu diváků, pamatujících si ji v dětské roličce, notně překvapilo. Podobný efekt ovšem není u někdejších dětských hvězd nikterak výjimečný – prošla si jím Drew Barrymore i Miley Cyrus.

Od Californication každopádně Madeline Zima o mnoho kvalitních látek nezavadila. Najít ji můžeme v Upířích denících a poslední řadě Hrdinů, spíše než skandály nebo propadem se však zdá, že její kariéra směřuje do náruče vyšumění.

Chůva k pohledání - Madeline Zima a Fran Drescher zdroj: tisková zpráva

Jake Lloyd
Kultovně tragickou se dětská rolička stala pro Jakea Lloyda, který sehrál Anakina Skywalkera ve Star Wars: Episoda I - Skrytá hrozba. Lloyd pro něhož šlo o čtvrtou roli - po třech štěcích ve starších filmech - sklidil za svůj výkon fatální kritiku. Vedle Jar Jara byl zřejmě právě on nejvíce fanoušky obviňován z poškození jména Star Wars. Zloba na něj však mířila i ve škole, kde byl pro změnu šikanován. Jak se vyjádřil v roce 2012, film "zruinoval jeho dětství".

Není proto zřejmě překvapivé, že Lloyd skončil s hraním v roce 2000 a zmizel z veřejného dění. Ačkoliv je dnes už občas k vidění na fanouškovských festivalech a snaží se uspět jako dokumentarista, nevyhýbají se mu ani potyčky se zákonem. Loni byl tak zatčen za řízení v opilosti, během kauzy rovněž vysvitlo, že trpí schizofrenií.

Jake Lloyd ve filmu Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba zdroj: tisková zpráva

Drew Barrymore
Problematické dospívání měla i Drew Barrymore, jejímž dětským průlomem byla role v E.T. Mimozemšťanovi v roce 1982. Výsledkem rychle nabité slávy byla nejen zářná dětská kariéra, ale rovněž rychlé nabití problematických návyků. Barrymore začala kouřit v devíti, pít v jedenácti a sjíždět kokain ve třinácti. Tentýž rok rovněž poprvé navštívila odvykačku, a rok na to se pokusila o sebevraždu...

Od poloviny 90. let se však dostala z nejhoršího a postupně se drala zpátky na vrchol. Vřískot či Charlieho andílci ji přikovaly do dospělé polohy, stala se však i filmovou producentkou. Její doposud největší vyprodukovaný film byl roztomilý Vyfič! z roku 2009.

Drew Barrymore ve filmu E.T. - Mimozemšťan zdroj: tisková zpráva

Lindsay Lohan
Naproti tomu notorickou průšvihářkou se stala Lindsay Lohan, jejíž kariéru odstartovala dvojrole (!) v disneyovské komedii Past na rodiče. Obstojný výkon zde předvedla teprve ve dvanácti letech. Větší popularita mimo řady náctiletých přišla v první půlce minulé dekády - filmy jako Mezi námi děvčaty či Protivný sprostý holky ji překovaly z dětské herečky do profesionální filmové tváře. Velmi záhy však na sebe Lohan začala upozorňovat spíše pro hektický osobní život.

Po roce 2006 začala klesat jak úroveň její tvorby, tak i popularita. Po příštích pět let plnila noviny, ponejvíce zprávy svými návštěvami v odvykacích centrech než kvalitou filmů. Ačkoliv se v posledních dvou letech údajně dostala z nejhoršího a zažívá comeback v divadle, na ten filmový stále zjevně čeká.

Lindsay Lohan ve filmu Past na rodiče zdroj: tisková zpráva

Tatum O’Neal
Dětské hvězdy samozřejmě nejsou nikterak záležitostí posledních dekád. Výčet těch starších by byl však delší než cesta do práce – výjimku proto udělíme jediné, herečce Tatum O’Neal narozené v roce 1963. Její první a pravděpodobně nejlepší rolí bylo dítko v komediálním dramatu Paper Moon z roku 1973. Ačkoliv neměla žádnou předešlou hereckou zkušenost, i díky pomoci svého otce (v roli otce své postavy) Ryana O'Neala nakonec předvedla strhující výkon. Po zásluze za něj byla odměněna Oscarem pro nejlepší herečku - v deseti letech doposud jediným pro tak mladou představitelku.

Tatum na hraní sice v pozdějších letech nezanevřela zcela, výčet jejich rolí je však vzhledem k jejímu věku notně skromný. Už nikdy si nezapsala podobný hit jako v dětství, a od 80. let se nejvíce proslavila jako první oficiální přítelkyně Michaela Jacksona. Relativně výstřední úlety jsou ji vlastní dodnes, se svým otcem například po skoro čtvrtstoletí nemluvila, prošla si i závislostí na heroinu a jiných drogách.

Tatum O'Neal a Ryan O'Neal ve filmu Papírový měsíc zdroj: tisková zpráva

Macaulay Culkin
Macaulay Culkin, který ve svých 35 letech vypadá hůře než typově podobný Robert Carlyle v 54 letech, je snad doslova synonymem problematického dospívání dětské hvězdy. Snad i proto, že Sám doma byl ještě větším hitem než Past na rodiče v případě Lindsay Lohan. Než po filmech jako Sám doma (1990) a jeho pokračování z roku 1992 začal jít kvalitativně dolů, platil za globální celebritu. O to drsnější pád ho čekal.

Stručně řečeno, Culkin nikdy nenavázal na svůj dětský úspěch, naopak spadl do nejrůznějších závislostí. Svým způsobem krátkým comebackem byl film Party Monster (2003), kde si zahrál sériového vraha. Od té doby se však ponejvíce proslavil tolik občasným virálním videem, naposledy příhodně v roli psychicky narušeného dospělého Kevina McCallistera, jeho postavy ze Sám doma.

Macaulay Culkin ve filmu Sám doma zdroj: tisková zpráva

Vstupte do fanklubu těchto bývalých dětských superhvězd:
Fanklub Haley Joel Osment
Fanklub Madeline Zima
Fanklub Jake Lloyd
Fanklub Drew Barrymore
Fanklub Lindsay Lohan
Fanklub Tatum O’Neal
Fanklub Macaulay Culkin

Zatím bez komentáře, buďte první!