7 nejslavnějších bodů z historie olympiády
zdroj: tisková zpráva

7 nejslavnějších bodů z historie olympiády

28. 7. 2016 – 10:15 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Nejnovější olympiáda startuje již v pátek 5. srpna, navazuje přitom na bohatou tradici. Od první moderní olympiády v roce 1896 bylo uspořádáno již 26 letních a 22 zimních olympijských her - a zdaleka všem se nevyhnuly tragédie, incidenty či kontroverzní politické události. Několik nejvýznamnějších z nich změnilo podobu sportu navždy.

Rok 1900: první ženské sportovkyně
Už čtyři roky po prvním ročníku budila olympiáda emoce. Na hrách v Paříži byly totiž mezi sportovce poprvé připuštěny ženy! Ty se účastnily turnajů v golfu (!) a tenisu. Trvalo však 112 dalších let až do olympiády v Londýně, než ženy na hry vyslala každá z participujících zemí.

  Margaret Abbott, vítězka golfového turnaje na olympiadě 1900 zdroj: tisková zpráva

Rok 1936: rasová kontroverze
Slavné berlínské hry v roce 1936 do značné míry sloužily jako ukázka vyspělosti (a nadřazenosti) nacistického Německa. Bylo proto půvabné sledovat, jak americký černošský atlet Jesse Owens překonal jak své árijské kolegy, tak i světové rekordy.

Jesse Owens zdroj: tisková zpráva  

Rok 1948: Příchod paralympiády
Druhá světová válka zanechala miliony mužů ve stavu invalidity - dává proto smysl, že v jejím důsledku se objevily hlasy volající po možnosti závodění i mezi tělesně postiženými. Anglický doktor Ludwig Guttmann uspořádal předchůdce dnešní paralympiády právě v průběhu londýnské olympiády v roce 1948.

  Paralympiáda 1948 zdroj: tisková zpráva

Rok 1960: vliv televize i dopingový skandál
Do 60. let byly olympiády poměrně komorní záležitostí, ale s příchodem massmédií se to mělo změnit. Jak více diváků, tak i více komerce přinesly hry v Římě v roce 1960. K tomu s nimi souvisel i vůbec první dopingový skandál vůbec, jež odstartoval dodnes trvající kontroverzi.

  Řím 1960 zdroj: tisková zpráva

Rok 1968: rasové protesty
Osmašedesátý nebyl bouřlivým rokem jenom v Československu, nýbrž i na západě. Evropa i Amerika zažívaly bezprecedentní revoluční nepokoje. Vrchol rasových třenic ve Spojených státech se podepsal i na olympiádě v Mexico City, když dva afroameričtí sprinteři na stupních vítězů zvedli zatnuté paže jako symbol hnutí Black Power. Byli za to následně vyloučeni z olympijské vesničky, téma politiky však nebylo na hrách poprvé ani naposled.

  Olympiada 1968: Zatnuté paže jako symbol hnutí Black Power zdroj: tisková zpráva

Rok 1972: Mnichov
Nejtragičtěji se doposud na olympijské pověsti podepsaly hry v Mnichově v roce 1972, kdy skupina palestinských teroristů pronikla do olympijské vesničky a po vypjaté krizi zabila 11 izraelských atletů a trenérů. Pověst her utrpěla a bezpečností opatření od té doby bobtnají a bobtnají.

  Mnichovský masakr na Olympiádě 1972 zdroj: tisková zpráva

Rok 1980, 1984: série bojkotů
Na druhém vrcholu studené války, v průběhu olympiády v Moskvě, se několik desítek zemí v čele se Spojenými státy rozhodlo neúčastnit se olympiády na protest proti invazi Sovětského svazu do Afganistánu. Východní blok o čtyři roky později pro změnu bojkotoval americkou olympiádu v Los Angeles.

Olympiáda 1980: Protest proti invazi Sovětského svazu zdroj: tisková zpráva
Pomineme-li menší kontroverze související s olympiádami v Pekingu a Soči, bylo to naposledy, kdy hry zjitřily takové množství emocí nesouvisejících se sportem samotným.

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku