7 nejlepších songů Nicka Cavea
zdroj: Profimedia

7 nejlepších songů Nicka Cavea

30. 10. 2017 – 10:30 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Nick Cave & The Bad Seeds znovu zavítali do Česka! Od jejich pražského koncertu 26.10 jsme se dočkali best of výběr songů jako padnoucích do podzimní nálady. Náš výběr jeho nejlepších devíti písní totiž dokazuje, že Nick Cave vždy uměl po duši roznést melancholickou náladu.

7) Stagger Lee (1996)

Klasika o tom, kterak bandita přinutí pár lidí k orálnímu sexu a pak je stejně zastřelí, tepe typickou Nickovou monstrozitou. Jak se říká, není nad starou dobrou písničku o lásce!

zdroj: Archiv

6) The Proposition #1

Nick Cave nemá na triku jenom hudební produkci, ale i filmovou. V roce 2005 se podepsal jako scenárista pod jedním z nejzajímavějších moderních westernů, Proposition, k němuž spolu s Warrenem Ellisem složil i soundtrack kombinující moderní ambienci a staré nástroje.

zdroj: Archiv

5) The Mercy Seat (1988)

I když se Nick Cave proslavil zejména táhlejšími baladami, jeho starší songy prosluly nápadnou démoničností - ta spolu s elektrickou kytarou odlišuje jeho cover verzi The Mercy Song, který dost možná znáte i v pozdější verzi Johnnyho Cashe.

zdroj: Archiv

4) Henry Lee (1996)

Balady o vraždách byly v polovině 90. let v kurzu, a tak si Nick střihl i kultovní duo s Polly Harvey. Výsledkem byl song, který se stal populárním po celém světě a co do kvality objektivně v mnohém překonává i podobnou píseň z první pozice.

zdroj: Archiv

3) Red Right Hand (1994)

Když kolem sebe zrovna nedštil melancholické tóny, vrcholem Nickova přednesu je mix apokalyptického zlounství a svůdného šarmu. Red Right Hand obojí kombinuje ve snad nejlepším poměru vůbec.

zdroj: Archiv

2) There She Goes, My Beautiful World (2004)

Název písně by mohl napovídat, že se tady pojede v rytmu melancholie - opak je však pravdou. There She Goes vzdor chmurnému textu hýří nadšením a v doprovodu sboru představuje jak to nejlepší z alba Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus, tak i moderního Nicka Cavea.

zdroj: Archiv

1) Where The Wild Roses Grow (1995)

Nic naplat, Murder Ballads daly světu i Nickovu nejpopulárnější píseň - a to ačkoliv ji ve slávě bezpochyby dopomohla zejména spoluúčast Kylie Minogue.

zdroj: Archiv

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku