7 nejhorších tragédií, které se staly při natáčení
zdroj: Cinemart

7 nejhorších tragédií, které se staly při natáčení

26. 1. 2018 – 11:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Do kin zamířil třetí díl ságy Labyrint s podtitulem Vražedná léčba – nikdo by vám však neměl za zlé, že jste na tuto sérii trochu zapomněli. Labyrint se totiž vrací opožděně kvůli vážnému zranění jednoho z herců na place, které si vyžádalo víc než roční zpoždění. Ačkoliv nejsou tragédie při natáčení dnes tak časté jako dříve, nejsou ani ničím nepředstavitelným. V historii filmu se ostatně podobné události nepříznivě zapsaly do tvorby nejednoho snímku.

7) Postradatelní 2

Jedna z největších posledních nehod se udála jenom šest let nazpět na place druhých Postradatelných. Během natáčení v Bulharsku byl jeden kaskadér vážně zraněn a druhý zabit během výbuchu gumového člunu. Nehoda navíc zranila jak Sylvestera Stallona, tak i Arnolda Schwarzeneggera, kterým medici museli zašívat poraněné paže.

6) Hell's Angels

Během zlaté éry stříbrného plátna však na podobné události docházelo podstatně častěji. Například při natáčení kultovního filmu Hell’s Angels z roku 1930 byli zabiti hned tři piloti. Jeden z nich svůj stroj pro natáčení finální scény vývrtky dostal do neovladatelného stavu. Pilot stihl vyskočit, jeho kolega jej však neslyšel a šel k zemi spolu se strojem.

5) My Life for Ireland

Nepříznivé podmínky měli i filmaři během druhé světové války. V německém propagandistickém filmu (!) My Life for Ireland pojednávajícím o britském útlaku Irska, tak bylo zabito několik komparzistů při natáčení poslední bitevní scény, když jeden z nich stoupl na nášlapnou minu.

4) Insee thong

Kaskadéři a komparzisté, stejně jako členové pomocného personálu, však svou nehodou jenom málokdy ohrozili vznik celého filmu. Jednou z výjimek z pravidla, kdy došlo přímo na úmrtí herce, byl thajský film Insee thong z roku 1970, při němž byla zabita místní filmová hvězda Mitr Chaibancha – stalo se tak ve scéně úniku jeho postavy s pomocí lana visícího z vrtulníku. Mitr se jej špatně chytil, pilot si však jeho stavu nevšiml a vzlétl tak, jak bylo původně plánováno. Mitr se na laně nakonec neudržel a zabil se při pádu. Scéna byla v původním vydání zachována, a byla odstraněna až při vydání DVD verze.

3) Zeppelin

Jsou tací, podle nichž příchod digitálních triků filmům sebral cosi z duše. Jak však vidno, jejich štáby si třebas u leteckých filmů asi nestěžují. Další úmrtí totiž nastalo v roce 1971, když se ve vzduchu srazila replika dvojplošníku a vrtulník při natáčení snímku Zepellin. Posádky obou strojů včetně pomocného režiséra, asistenta režiséra nebo kameramana, byly ihned mrtvé.

Brandon Lee - Vrána zdroj: Profimedia

2) Vrána

Dost možná nejslavnější nehoda se stala na place superhrdinského bijáku Vrána, v němž se ústřední postava i po své smrti mstí pachatelům. Jak zřejmě víte, během natáčení byl omylem nabitou pistolí Magnum zabit hlavní herec Brandon Lee. Jedná se o dost možná nejvíce šokující tragédii na place vůbec – nejen kvůli tomu, že byla snadno předejitelná, ale také kvůli tomu, že i Brandonův otec zemřel poměrně mlád. Kolem Vrány se tak vytvořila duchařská legenda nepodobná té, o níž film vlastně pojednával.

1) Twilight Zone: The Movie

Významnější a děsivější však byla pozapomenutá nehoda při natáčení Twilight Zone: The Movie z roku 1982. Při scéně, kdy jeden z herců Vic Morrow utíká s dvěma dětmi před vrtulníky (scéna měla ilustrovat vietnamskou válku), totiž jeden z vrtulníku zasáhla exploze (ilustrující jeho střely) a způsobila jeho havárii přímo na trio herců pod ním. Jak Morrow, tak obě děti ve věku 7 a 6 let byly zabity, když jim zadní rotor oddělil hlavy od těla. Katastrofa vedla k rozsáhlému vyšetřování a přijetí zákonů pro lepší ochranu dětských herců na natáčení.

Zatím bez komentáře, buďte první!