7 měst, v nichž se žije nejlépe za nejméně peněz
zdroj: tisková zpráva

7 měst, v nichž se žije nejlépe za nejméně peněz

5. 6. 2018 – 8:55 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Přemýšlíte o dovolené, či rovnou o stěhování? Ať jedno nebo druhé, možná zvýšíte se šance v zahraničí výběrem míst, kde se žije – relativně – levně, ale místní poměry stále dovolují získat dobře placenou práci. Kde taková města po Evropě podle posledních průzkumů hledat?

7) Liverpool

V první řadě platí, že „levnější cena pro život“ je poněkud relativní pojem – nižší náklady a vyšší výdělky nemusejí nutně platit pro cizince, kteří se sem přestěhují, také jsou vztaženy na ceny v okolních městech. Na samém chvostu seznamu se tak skotský Liverpool nachází nikoliv kvůli pověstné skotské úspornosti, ale jednoduše kvůli tomu, že vše v okolí na britských ostrovech je dražší (snad krom Cardiffu, který je ale větší). Pro milovníky „anglické“ kultury je tak Liverpool přesto nejvýhodnější možností.

6) Marseille

Podobně jako Spojené království, také Francie patří mezi nejdražší evropské destinace. Kdo by však přesto toužil po Zemi galského kohouta (třeba kvůli tomu, že umí především francouzsky), místem s vyváženými zisky vůči příjmům je na místní poměry pobřežní Marseille. Připravte se především na vysoké ceny bydlení.

5) Štýrský Hradec

Skoro třísettisícový rakouský Graz alias Štýrský Hradec bude našincům možná dobře znám. Mezi relativně nákladnějšími rakouskými destinacemi je jižně položený Graz, druhé největší město Rakouska, populární levnější volbou. Přesto nabízí bohaté vyžití skrze řadu místních muzeí, univerzitu a historické atrakce. Na Balkán je odtud navíc, co by kamenem dohodil.

4) Barcelona

Barcelona není jediné jižní město na našem seznamu, kdo však namísto relativně menší populace preferuje davy, bude tu jako doma. S populací o fous vyšší než Praha nabízí Barcelona i o něco vyšší náklady - oproti nim jde však o populární destinaci i sídlo byznysu, navíc na pobřeží středozemního moře. Vzdor vyšším nákladům jsou tak místní platy přiměřeně vyšší.

3) Thessaloniki

Chronická řecká krize sebou sice nese problémy pro zaměstnání, ruku v ruce s tím však i nízké ceny. Thessaloniki má v tomto ohledu pro cizince hned několik výhod - jako dopravní uzel je o něco živější než zbytek Řecka, nabízí navíc jako turistické místo i dostatek práce ve službách a muzeích.

2) Porto

Příjemné středomořské klima, dostatek kvalitního vína a vůči tomu i relativně nižší ceny. Druhé největší portugalské město Porto je skoro tak drahé jako Praha, nabízí i podobně komplexní síť služeb a vybavenosti, k tomu však přidává i zcela odlišné klima a pojetí estetiky. Kdo hledá moře, bude v Porto jako doma.

1) Tartu

Střední a východní Evropa jsou obecně místa s nízkými náklady - Praha sama je jedním z nejvýhodnějších míst v Evropě obecně. Kdo však chce jít trochu stranou (a nezamířit na Balkán), tomu se zřejmě zalíbí v estonském Tartu. Se 100 tisíci obyvateli město disponuje akurátní populací, díky estonskému důrazu na IT segment tu navíc není problém získal kvalitní zaměstnání, studium, či si založit podnikání v oboru služeb.

Zatím bez komentáře, buďte první!