6 reálných událostí, které by si zasloužily vlastní film
Operace Entebbe | zdroj: Profimedia

6 reálných událostí, které by si zasloužily vlastní film

26. 3. 2018 – 11:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Letos uplyne 41 let od slavné izraelské záchranné mise na letišti Entebbe - je proto příhodné, že do kin razí film podle ní, s prozaickým názvem Operace Entebbe. Extrémně riskantní mise, která se odehrála na cizím území, by si své velkoformátové zfilmování zasloužila již dávno. Podobně je tomu však i v případě šesti dalších unikátních událostí z relativně nedávné historie.

6) Jonestown

Ani ve 21. století nepřestává téma náboženského fanatismu tepat duchem civilizace. Připomínka tragédie v Jonestownu by proto dnes byla nejspíš stejně aktuální jako v roce 1978, kdy na původní událost došlo. Přes 900 členů komunity uctívající Jima Jonese tehdy spáchalo jednu z největších masových sebevražd v historii - stalo se tak navíc za dramatických okolností poté, co byl při přestřelce se svým doprovodem zabit kongresman Leo Ryan, který Jonestown navštívil v rámci vyšetřování. Ilustrace toho, do jak absurdních rozměrů může narůst kolektivní šílenství, by byla sice notně depresivní, ale tím spíše potřebnější podívaná.

5) Příběhy Jacka Churchilla

Oproti tomu trampoty podplukovníka Jacka Churchilla za druhé světové války by zřejmě byly podstatně hurónštější! Jmenovec britského ministerského předsedy se totiž proslavil tím, že byl v konfliktu proti Třetí říši vyzbrojen především obouručním mečem, lukem a dudy. Přesto nejenže konfliktem úspěšně prošel, ale válku bez výraznější úhony přežil - zemřel až v březnu 1996. Churchillova dobrodružství tak byla čímsi jako Tarantinovými Hanebnými pancharty - avšak s tím rozdílem, že tentokrát se jejich příhody skutečně staly.

4) Hon na Černovouse

Podobně jako Vikingové doznávali piráti v poslední době značné renesance a přehodnocování - někdejší loupežníci a nájezdníci totiž dnes dostávají naopak příchuť svobodomyslných rebelů, kteří se sice pohybovali za hranou zákona, ale dělali tak především kvůli tomu, že tehdejší svět jiné pojení svobody neznal. Příběh o konci nejslavnějšího piráta dějin, Edwarda Teache alias Černovouse, by tak mohl sklidit nemalou pozornost. Tím spíše, že Černovous zemřel po dlouhém pronásledování, kdy zvládl zmást podstatně větší flotilu pronásledovatelů.

3) Příchod americké občanské války

Překvapivě mnoho lidí se dnes domnívá, že občanské války jsou čímsi, co lze vidět na míle daleko. Příběh o příchodu té americké by proto mnohé mohl vykolejit. O odtržení, abolicionismu i politickém řešení se totiž mluvilo sice dlouho dopředu, nakonec však celá situace z běžné rozepře eskalovala do otevřeného konfliktu překvapivě rychle a pro většinu nečekaně. Něco podobného by nakonec bylo možné ilustrovat i na řadě jiných občanských válek - Čecha by možná více zaujal nástup války v Jugoslávii. Netřeba si však domýšlet, že právě film o americkém konfliktu by se vyznačoval největším rozpočtem a marketingem, a dostal se tak mezi nejvíce diváků.

2) Poslední námořní bitva 2. světové války

Překvapivě kuriózní byl i poslední námořní střet druhé světové války - ačkoliv těžko říct, kolem čeho by se mohl motat film na jeho motivy, krom groteskních výjevů. Bitva totiž patřila plachetnicím! Stalo se tak 2 týdny po vyhlášení příměří s Japonskem, když dostali dva poručíci námořnictva přiděleni k čínským jednotkám, Livingston Swentzel Haimen a Stuart Pittman, rozkaz vrátit se ke svým velitelům. K tomu si "vypůjčili" dvě džunky, plachetnice typické pro čínské vody. Posádku tvořilo tři desítky mužů, zčásti Američanů, povětšinou Číňanů. V průběhu plavby podél pobřeží však obě lodě zpozorovaly třetí džunku, která na ně spustila palbu - byla totiž obsazena víc jak 80 Japonci, kteří se odmítali vzdát. Japonská plachetnice pomocí minometu zničila stěžeň na jedné z amerických plachetnic, druhé americké plavidlo se však dostalo k japonskému dostatečně blízko, aby posádka spustila palbu bazukami. Po těžké přestřelce nakonec Swentzel vedl jednotku, která se jako za starých časů nalodila na palubu japonské lodi a vynutila si po těžkém zápasu její kapitulaci - za cenu více jak 40 mrtvých Japonců a 4 námořníků na americko-čínském plavidle.

1) Československé legie za 1. světové

Netřeba však pro unikátní příběhy jít tak daleko - je totiž poměrně překvapivé, že dodnes nevznikl příběh na motivy československých legií během první světové války. Jejich zápas na východní frontě a cesta domů okolo celého světa není jen československým národním eposem, ale i obecně jednou z nejpozoruhodnějších kapitol celého globálního konfliktu. Legiím přitom nechybí zvraty, přesah na globální úrovni či sladkokyselý konec - Legionáři se sice vrátili do "své" republiky, ale jejich původní konflikt během ruské občanské války mnoho jejích členů nakonec dostihl o generaci později jak s příchodem druhé světové války, tak i pozdějším komunistickým pučem. V dějinách Česka a Československa není tolik vítězných vojenských bitev, ale ta, v níž figurovali Legionáři, patří pravděpodobně mezi tu nejunikátnější.

Zatím bez komentáře, buďte první!