5 umělců, kteří nenáviděli své nejslavnější dílo
zdroj: Distributor

5 umělců, kteří nenáviděli své nejslavnější dílo

5. 3. 2018 – 16:26 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Mnohé rozhovory celebrit mohou dávat dojem, že umělecké ego stoupá až k nebesům. Často je to pravda – na každého egomaniaka se však dají najít i slavní umělci, kteří svou vlastní tvorbu nebetyčně kritizují. A nejen to!

05) Harrison Ford nemá rád Blade Runnera

Zpátky v dřevních dobách kariéry Harrisona Forda nebyl tento herec znám pro mnoho rolí - nejvíce jej svět znal jako Hana Sola. Jak jsme si však už dříve řekli, většina herců Hvězdných válek neměla nijak zářnou další kariéru. V roce 1981 sice natočil prvního Indiana Jonese, byl to ale až Blade Runner z roku 1982, co Forda definitivně vykoplo do první ligy versatilních herců. Ford sám paradoxně fanouškem filmu není - prý se mu výsledný snímek příliš nelíbil, mimo jiné protože v něm hraje detektiva, který nedělá žádnou detektivní práci...

04) David Fincher nesnáší Vetřelce 3

OK, Vetřelec 3 možná není nejlepším filmem Davida Finchera - rozhodně jde však o posledního relativně dobrého Vetřelce vůbec. Fincher sám se již během dokončování filmu ovšem vůbec netajil tím, že snímek z duše nenávidí - nikoliv pro svou režii, ale kvůli tomu, že mu hlavouni z 20th Century Fox film v podstatě pod rukama sebrali a sestříhali dle svého. Tvůrčí rozepře byl nakonec důvod toho, proč byl Vetřelec 3 jako Fincherův debut skoro i jeho filmovou derniérou. Trvalo několik dalších let, než se odvážil znovu natočit celovečerák. Tím byl již mnohem lépe přijatý thriller Sedm.

03) Claude Monet ničil své vlastní malby

Když se řekne "Monet", i ti největší kulturní barbaři si nejspíše vzpomenou, že jde o slavného francouzského malíře. Zakladatel impresionismu vytvořil podmínky pro umělecké malířství konce 19. a 20. století a lze říct, že výtvarné umění by bez něj nebylo tím, čím se stalo. Monet sám však byl zároveň i svým největším kritikem - v roce 1908 těsně před tím, než se jeho slovutné malby měly dočkat vystavení v prestižní galerii Durand-Ruel, Monet zničil nejméně 15 svých významných obrazů!

02) James Blunt nemá rád You're Beautiful

Vysoký hlas Jamese Blunta tahal za uši u vícera populárních songů, píseň You're Beautiful však bezpochyby patří mezi jeho nejznámější hit. Blunt sám však později řekl, že to, co je považováno za romantický song, je ve skutečnosti spíše horor - protagonista songu totiž Bluntovým hlasem (dle jeho vlastních slov!) zpívá o tom, kterak stalkuje cizí dívku v metru. To celé, zatímco je (rovněž dle jeho slov!) sám na drogách. Když se to vezme kolem a kolem, kdyby Blunt nezpíval, jak zpívá, mohl by z toho být příjemný deathmetalový song.

01) Kafka chtěl spálit všechny své knihy

Pokud existoval autor, který nejlépe vystihl absurditu 20. století, byl jím Franz Kafka. A ne nadarmo se Kafka inspiroval rakouskouherskou, potažmo i českou láskou k byrokracii. Kafka sám ovšem dobrovolně spálil kolem 90 % svých písemností a ve své závěti se dožadoval i spálení zbytku! Nemalá část Kafkova díla, která se dochovala, zůstala na světě jenom díky tomu, že pozůstalí jeho přání bezostyšně ignorovali.

Zatím bez komentáře, buďte první!