5 nejslavnějších kouzelníků
zdroj: Profimedia

5 nejslavnějších kouzelníků

15. 1. 2018 – 12:05 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Od minulého čtvrtka do soboty poctila Prahu svým vystoupením formace The Ilusionists alias Světová kouzelnická show. I ve 21. století platí, že dobré iluzi magie lidé rádi podlehnou – The Ilusionists jsou ostatně teprve poslední v dlouhé řadě slavných „kouzelníků“. Znáte všechny z nich?

5) Harry Bouton Blackstone

Chicagský rodák s přezdívkou Harry Blackstone Sr. se sice proslavil až během druhé světové války, své první triky se však učil již jako teenager. Jeho čísla se proslavila tradiční elegancí - Blackstone zřídka mluvil, vždy ale na sobě měl bílý motýlek a vždy jej ve stylu správného divadla doprovázela řada ženských pomocnic. Proslavil se například překopanou verzí triku přeříznutí ženy vejpůl - s pomocí elektrické cirkulárky. Blackstone Sr. zemřel v listopadu 1965, v tradici však pokračoval jeho syn.

zdroj: Archiv

4) Teller

Naopak Raymond Joseph Teller alias Teller (nechal si změnit jméno jen na jedno slovo) je zcela moderní fenomén. Teller je nejen mágem, ale také komikem, scénáristou a režisérem, které tvoří polovinu dua Penn & Teller. Jeho skeptické výstupy jste dost možná i vy viděli někdy na YouTube – v rámci série Bullshit totiž vyvrací nejrůznější mýty a pověry. Teller sám na place často působí dojmem, že hraje druhé housle – na rozdíl od Penna totiž opět mluví zřídkakdy. Ve skutečnosti je však pomyslným krkem, který celý pořad formoval.

zdroj: Archiv

3) David Blaine

Rovněž Blaine patří za aktuální záležitost – dokonce jej lze považovat za nejvýznamnějšího současného iluzionistu vůbec. Nejde jenom o to, že se Blaine velmi dobře popral s nástupem globální televize a jeho pořady inovovaly celý iluzionistický formát. Blaine je rovněž nástupcem slavných úniků z nebezpečí – zatímco Houdini však z nástrah utíkal, Blaine si je příslovečně nechává nasazené po celou věčnost. Mezi jeho slavné kousky tak patří ten, při němž se nechal pohřbít na týden zaživa anebo po 35 hodin stál na pilíři ve výšce 30 metrů.

zdroj: Archiv

 2) David Copperfield

Náš seznam by nebyl kompletní bez jména David Copperfield, dodnes zřejmě největšího iluzionistu moderní éry – a to ačkoliv o něm již přes dekádu není příliš slyšet. Copperfield, narozený jako David Seth Kotkin, je bezpochyby komerčně nejúspěšnější iluzionista v historii. Za své kousky a pořady vyhrál 21 cen Emmy a prodal 33 milionů lístků. Slávu si vydobyl jak tváří hollywoodského milovníka, tak i přesvědčivými iluzemi schování Sochy svobody a dalšími triky souvisejícími se slavnými památkami.

zdroj: Archiv

1) Harry Houdini

Bezpochyby nejslavnějším jménem v historii iluzionistů je však právě Harry Houdini, vlastními jménem Erik Weisz, rakousko-uherský rodák, který našel zisk a slávu v Novém světě. Houdiny byl podobně jako Blaine slavný nejen svými triky, ale především tím, že se při nich sám mnohdy dostával v ohrožení. Jeho spektakulární „úniky“ z řetězů, lan a dalších patálií mu díky autentickým výstupům (včetně dlouhých čekacích dob) dodaly pověst čehosi pravdivějšího, než byl „pouhý“ iluzionista. Kdo ví, jakých dalších met by Houdini dosáhl, kdyby jej v 52 letech tak nešťastně neskolil zánět slepého střeva. I tak přízemní je však občas osud i těch nejtalentovanějších iluzionistů.

zdroj: Archiv

Zatím bez komentáře, buďte první!