4 šílené situace, které vedly ke slavným rolím
zdroj: Bontonfilm CZ

4 šílené situace, které vedly ke slavným rolím

19. 4. 2018 – 10:30 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Filmová předprodukce obvykle obsazuje bijáky herci skrze nudné a rutinní castingy. Historky z nich jste možná už slyšeli. Občas tomu však osud chce, že se budoucí celebrity ke své klíčové roli dostanou… poněkud netradičně. Čtyři takové případy jsou natolik kuriózního charakteru, že by možná samy vydaly na unikátní film.

4) Harrison Ford se stal Hanem Solem díky instalaci dveří

Dnes je to těžko představitelné, ale mistr stoického herectví Harrison Ford byl kdysi kariérně na dlažbě. Vzdor malému štěku v Americkém graffiti režiséra George Lucase se mu nabídky na hraní příliš nehrnuly – a Ford se tak musel vrátit ke svému původnímu povolání truhláře. Nicméně, stále byl truhlářem v Hollywoodu, a to znamená, že se objevoval i v domech slavných producentů.

Jednou takto Ford instaloval nové dveře u režiséra F. F. Coppoly, když kolem procházel George Lucas, řešící casting pro svůj nových projekt – jakési Hvězdné války. Když tam Forda viděl zápolit s manuální prací, ze staré známosti mu dohodil roli pomocného castingového soudce při výběru herečky princezny Leii. V průběhu spolupráce si však Lucas uvědomil, že bodrý Ford by se hodil i na pozici Hana Sola – a tak Fordova kariéra konečně pořádně započala.

Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho - Harrison Ford zdroj: Bontonfilm CZ

3) Ryan Gosling dostal roli, protože není "hezoun"

Pro případ, že jste Ryana Goslinga nikdy neviděli, platil tento hollywoodský herec v posledních letech za nefalšovaný virální hit romantických vtipů. Gosling se poprvé proslavil jako hlavní postava Zápisníku jedné lásky - což je biják, který už podle svého názvu působí dojmem nefalšované harlequínky.

Paradoxně však Gosling původně získal roli díky tomu, že podle režiséra Nicka Cassaveta... vypadal jako obyčejný chlap. Cassavetes si údajně Goslinga před natáčením pozval k sobě domů, aby probrali detaily jeho postavy - kde mu Cassavetes řekl, že mu roli přidělil kvůli tomu, že Goslin "není hezoun, není cool, je obyčejný chlap, který vypadá trochu šíleně". Je zvláštní, že se vzdor tomu Gosling pak stal romantickou ikonou - ale možná, že i sexsymboly v Hollywoodu zkrátka platí za cosi veskrze normálního.

Zápisník jedné lásky - Ryan Gosling, Rachel McAdams zdroj: Warner Bros. CZ

2) Malý ďábel získal roli poté, co uhodil režiséra do rozkroku

Přichází satan! platí za jeden z klasických hororů 70. let, a dílem za to vděčí i dokonale děsivému dětskému herci Harvey Stephensovi. Jenže najít dítě, které nejenže dovede přesvědčivě hrát, ale zároveň má i poslouchat pokyny a má správně démonicky-nevinný vzhled, není zrovna peříčko.

Režisér Richard Donner se tímto úkolem prokousával několikrát - na jednom z castingů ho sice Harvey Stephens zaujal, ale ne dost na to, aby mu už dal roli. Pozval si Stephense ještě na jeden casting, kde však malý neřád vše zahájil hysterickou hádkou se svou matkou. Donner využil situace a zaúkoloval hned na to Stephense, aby proti němu agresivně vyběhl - a chlapec v rozzuření prý udělal nejen to, ale v závěru udeřil Donnera mezi nohy. Smlouvu podepsal Donner s rodiči o pár hodin později, jen co se zotavil ze zranění.

Přichází Satan! - Harvey Stephens zdroj: Bontonfilm

1) The Hound ze Hry o trůny dostal roli kvůli hádce se sestrou

I když v reálu platí Rory McCann za vlídného obra, který by prý ani mouše neublížil, v seriálové Hře o trůny je znám pro docela jiné chování. Jako Sandor "The Hound" Clegane byl po první dvě až tři seriálové řady typickým záporákem, který nešel pro psychopatickou agresi daleko a sekal hlavy lidem nalevo i napravo.

Jak mohl McCann podobnou roli dostat? Pomohla mu skutečnost, že ho skoro "potopila" jeho sestra. Ta měla totiž McCannovi vytisknout na casting scénáře - kvůli chybě však vytiskla jen několik prvních řádků. Když pak došel na plac, viděl, jak si všichni trénují Houndovu řeč o tom, jak došlo na popálení jeho tváře. McCann ani nevěděl, že má jeho postava být popálená. V součtu ho souhra špatných okolností tak vytočila, že předvedl extrémně nasupený výkon - a roli získal jenom díky němu.

Hra o trůny - Rory McCann, Gerard Jordan zdroj: Magic box

Zatím bez komentáře, buďte první!