4 nejbizarnější americké prezidentské volby
zdroj: tisková zpráva

4 nejbizarnější americké prezidentské volby

31. 10. 2016 – 10:30 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Úterý 9. 11. vše rozhodne - americké prezidentské volby jdou po skoro dvou letech kampaně do svého finále! Jak první vážná ženská kandidátka Hillary Clintonová, tak především Donald Trump se přitom postarali o to, že současné volby platí za snad nejzajímavější vůbec. I když, platí to opravdu? V historii Ameriky se dá najít několik stejně, ne-li více bizarních prezidentských klání. Vyčetli jsme několik z nich.

1800: Po volbách střelecký duel
Volby: Thomas Jefferson vs. John Adams


Staré časy jsou možná považovány za klidnější a střídmější éru, zkuste to však říct Alexanderu Hamildonovi, jež byl zastřelen v roce 1804 v duelu s viceprezidentem (!) Aaronem Burrem. Vše pramenilo z konfliktu právě během předešlých voleb z roku 1800. Po éře, kdy prakticky nikdo nebyl s to říct cokoliv špatného o protikandidátovi (pomlouvejte George Washingtona, jež Spojené státy založil...), se tu například poprvé objevilo výraznější nepodložené očerňování oponenta.


Snad i kvůli tomu byl výsledek velmi těsný - a to nejenom mezi protikandidáty, ale i vítězným prezidentem a jeho viceprezidentem. Thomas Jefferson by získal stejně hlasů jako jeho kolega Aaron Burr, do voleb se však vložil ministr financí a rovněž jeden z Otců zakladatelů, Alexander Hamilton, jež u svých podporovatelů získal klíčové hlasy pro Jeffersonovo vítězství. Mezi Burrem a Hamiltonem byla již tehdy zlá krev, odepření vítězství však bylo příliš. Po čtyřech letech v úřadu tak zabil Burr, toho času stále sloužící jako viceprezident Spojených států, Hamiltona ve střeleckém duelu.

Thomas Jefferson VS John Adams zdroj: tisková zpráva

1872: Volby jednoho kandidáta
Kandidáti: Ulysses S. Grant vs. Horace Greeley


I necelou dekádu po občanské válce byly Spojené státy rozdělené, a volby z roku 1872 působily notně chaotičtěji než kdykoliv dříve. V první řadě, již v tomto roce se ohlásila první ženská kandidátka, sufražetka Victoria Woodhull - to celé v době, kdy ženy ještě neměly volební právo. Rovněž nebylo nereálné, že již v tomto roce mohly mít Spojené státy prvního černošského viceprezidenta, s Woodhullovou totiž kandidovat černošský spisovatel Frederick Douglass. Nakonec však ironicky namísto toho masy de facto hlasovaly jenom pro jednoho jediného kandidáta - Horace Greeley, jež šel proti někdejšímu hrdinovi občanské války Grantovi, totiž uprostřed voleb zemřel.


Stalo se tak sice až po všeobecných volbách z 5. listopadu, avšak zároveň ještě před definitivním uzavřením hlasování sborem volitelů, který definitivně vydá svůj hlas o tom, kdo bude či nebude hlavou státu. Greeley zemřel na konci listopadu, což v době před bleskurychlou komunikací znamenalo definitivní jistotu favorizovaného Granta na zvolení. Dodnes jde o jediného hlavního kandidáta, který zemřel v průběhu amerických prezidentských voleb.

Ulysses S. Grant VS Horace Greeley zdroj: tisková zpráva

1948: Největší tisková chyba historie
Kandidáti: Harry Truman vs. Thomas Dewey


Prezident Harry Truman byl možná v úřadu, když kapitulovalo Hitlerovo Německo i Japonsko, všeobecně však toliko převzal žezlo po zesnulém F. D. Rooseveltovi. Truman nastoupil sotva měsíc před vítězstvím v Evropě a byl to právě on, kdo rozhodl o použití jaderných zbraní proti Japonsku. Co hůře, poválečná Amerika byla pod jeho vedením silně zadlužená a stále více bylo zjevné, že komunistický Sovětský svaz není přátelským státem. Ačkoliv je dnes Truman hodnocen výrazně pozitivněji, na jeho vítězství by si tehdy nikdo nevsadil.


Jeho vlastní ministr obchodu se proti němu obrátil a jal se kandidovat na pozici prezidenta. Už v roce 1946 tak získali opoziční republikáni většinu křesel v Kongresu a zdálo se, že trend bude pokračovat i ve volbách z konce roku 1948, kdy proti Trumanovi kandidoval Thomas Dewey. Předvolební průzkumy favorizovaly Deweyho o celých pět procent a většina médií předpovídala Trumanovu prohru. Počítání výsledků se po volebním dnu protáhlo až do noci a Truman usínal s tím, že volby prohrál - noviny Chicago Daily Tribune tak vlivem stávky tiskařů vydaly ranní vydání o pár hodin před oficiálním výsledkem voleb, v němž oznámili, že Dewey vyhrál. Když pak Trumana nad ránem vzbudili agenti tajné služby s tím, že oproti očekávání zvítězil on sám, Truman se nechal navždy zvěčnit držíc vadné vydání oznamující jeho "prohru".

Truman VS. Dewney zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!