4 nedávné události, které se letos objeví v kinech
13 hodin: Tajní vojáci z Benghází (Max Martini) | zdroj: Cinemart

4 nedávné události, které se letos objeví v kinech

14. 4. 2016 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

S pekelným zpožděním přichází do českých kin oscarový hit Spotlight. Snímek vznikl na motivy bostonského skandálu zneužívání dětí katolickými mnichy, které v letech 2002 a 2003 odkryl tým investigativních novinářů. Vzhledem k tomu, že většina aktérů kauzy je stále na světě, Spotlight tnul doslova do živého. Zatímco dříve vznikaly filmy dle skutečných událostí spíše s delším odstupem, dnes se jejich scénáře začínají sepisovat prakticky hned, co kauza zmizí ze zpravodajství. Hollywood podle nedávných událostí finišuje či připravuje hned čtveřici dalších filmů na motivy nedávných událostí!

13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

Událost: Sotva před třemi a půl lety byla americká ambasáda v libyjském Benghází přepadena teroristy, což si vyžádalo životy několika diplomatů a kontraktorů. Krom osobní tragédie se z Benghází stala i politická kauza, prezident Obama byl totiž opozicí ostře kritizován za ignorování varovných signálů, což jen podtrhla skutečnost, že na útok došlo na jedenácté výročí neslavného 11. září.

Film: Ačkoliv 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází již v únoru navštívil i česká kina, film jimi nakonec proběhl relativně bez povšimnutí. Za jeho natočením přitom stojí Michael Bay, mimo jiné tvůrce filmové série Transformers. Letos jde však jenom o jeden z filmů na skutečné motivy, které sotva sešly z médií.

zdroj: Archiv

Více informací o filmu 13 hodin: Tajní vojáci z Benghází

Snowden

Událost: Edward Snowden je nejvíce označován za člověka, který zveřejnil rozsáhlý program odposlechů a špionáže. Kauza vyvrcholila Snowdenovým dramatickým únikem ze Spojených států do Ruska a rozsáhlým mezinárodním skandálem. Ve skutečnosti však Snowden na světlo světa vynesl desítky, možná stovky tisíc utajovaných zpravodajských souborů, a navždy tak změnil pojetí tajných služeb.

Film: Režisér Oliver Stone vždy patřil mezi příslovečné enfant terrible (postrachy) americké filmové scény, nepřekvapí proto, že právě on se jal Snowdenův příběh nafilmovat. Oba muži se během předprodukce sešli teprve loni. Již v roce 2014 však bylo oznámeno, že nejslavnějšího soudobého špiona ztvární Joseph Gordon-Levitt. Snímek měl jít do kin již loni v prosinci, nakonec byl však odložen až na září tohoto roku. 

zdroj: Archiv

Více informací o filmu Snowden

33 životů

Událost: Je to jen šest let, co důlní neštěstí uvěznilo v chilském dole víc jak tři desítky horníků. Následná ostře sledovaná záchranná operace, která měla horníky zachránit, trvala celých osm dnů. Akce se nakonec podařila nečekaně dobře, a s výjimkou středních zranění několika z nich byli všichni horníci ze smrtelné pasti vysvobozeni. Ačkoliv byli chilskou vládou finančně kompenzováni, následné tříleté vyšetřování katastrofy došlo k závěru, že za neštěstí není nikdo zodpovědný.

Film: Produkce filmu na motivy neštěstí a záchranné operace byla zahájena již v roce 2013. Snímek režírovala mexická filmařka Patricia Riggen, známá pro svůj film Under the Same Moon z roku 2007. Na tvorbě anglicky mluveného filmu se před svou smrtí podílel i skladatel James Horner. Snímek byl již na konci roku 2015 vydán do distribuce, do českých kin však zatím nezavítal. Od dubna tohoto roku ovšem bude v tuzemské distribuci k dispozici na DVD nosičích.

zdroj: Archiv

Více informací o filmu 33 životů

Deepwater Horizon

Událost: Před šesti lety v dubnu došlo k explozi na mořské těžební plošině Deepwater Horizon, která si vyžádala 11 životů a 16 zranění. Horší než samotná detonace a následný požár však byl kontinuální únik ropy ze dna oceánu, který trval až do července téhož roku. Znečištění bylo možné sledovat i z vesmíru a je považované za nejhorší přírodní katastrofu v historii Spojených států.

Film: S přípravami na natočení filmu podle neštěstí na Deepwater Horizon si filmaři skutečně pospíšili - práva na informace o něm získané z článku New York Times zakoupilo studio Summit již v březnu 2011, tedy méně než rok od exploze na plošině. Snímek, který nakonec přijde do kin v září tohoto roku, natočil Peter Berg (Království, Bitevní loď). Hlavní role pak zastanou Mark Wahlberg, Kurt Russell a John Malkovich

zdroj: Archiv

Více informací o filmu Deepwater Horizon

Zatím bez komentáře, buďte první!