3 slavní zpěváci, kteří jsou bez kapely hrozní
zdroj: Profimedia

3 slavní zpěváci, kteří jsou bez kapely hrozní

20. 2. 2017 – 11:15 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Minulý čtvrtek 16. února hostilo Česko znovu kultovní kapelu Alphaville. Otcové singlu Forever Young, kteří letos slaví 35 let od svého vzniku, se dodnes těší velké přízni fanoušků. Podobné synthpopové formace si však zároveň vysloužily nechvalnou pověst za své elektrické "vylepšování" jinak nevalných hudebních kvalit. Něco na tom možná bude - bez doprovodu kapely jsou totiž hned tři relativně slavní frontmani horší než průměrný recitál mateřských školáků.

Britney Spears

Dobírat si Britney Spears pro její nemuzikální hlas je samozřejmě střelba na příliš snadný, nepohyblivý a velmi rozměrný terč. Což myslíme metaforicky i doslovně! Britney se však v průběhu 90. let stala doslova ztělesněním toho, jak hudební byznys pumpuje relativně průměrné vokály populárních tváří, díky čemuž se živá vystoupení stávají buďto předehraná skrze playback, anebo poněkud nesrovnatelná s klipovou realitou.

Britney sama je v tom tak trochu nevinně - není pochyb, že její hlasivky začaly na velmi solidní úrovni. Avšak postupný důraz na silnou choreografii spolu s vyčerpávajícím stylem života a kouřením, a především popovým zvyšováním umělého kultu osobnosti, nakonec srazily přirozené kvality kamsi mnohem níže. Když pak vypadne playback, ukáže se hlas tancující, unavené Britney být daleko od jiných očekávání. Ke cti slouží snad jen skutečnost, že velmi podobně na tom bude zřejmě většina popových hvězd...

zdroj: Archiv

David Lee Roth

Jenom málo sólových kariér se stalo natolik výživným zdrojem humoru jako dráha Davida Lee Rotha. Někdejší matador ze skupiny Van Halen zahájil vlastní cestu světem hudby v roce 1985. S výjimkou dočasného návratu k Van Halen pro turné z roku 2007 lze přitom střídmě říct, že Rothův hlav i vkus klapaly daleko lépe, když obojí regulovali další členové kapely.

Je to "kvalita", kterou lze vypozorovat i u třetího jména níže, u Rotha však díky kořenům v úchylných 80. letech singly přesto vytanou daleko efektivněji. Příkladem za všechny budiž rozlučková cover verze California Girld od Beach Boys, kterou naleznete níže. Také další Rothovy kroky přitom následovaly po podobné stezce...

zdroj: Archiv

Paul McCartney

"Být hrozný" bez kapely však nemusí nutně znamenat jenom špatný hlasový projev - o tom, že celek je často víc než jen součet jednotlivců, by mohl své říct i sám Paul McCartney, někdejší člen Beatles. Upřímně řečeno, není nejmenších pochyb, že Paul McCartney disponuje solidním, ačkoliv nikterak vyčnívajícím zpěvem. Těžko však rozporovat, že je nejslavnější právě pro své působení v Beatles. Jeho kariéra po přechodu na sólovou dráhu se totiž... vyznačovala poněkud méně význačnými kvalitami. Alespoň ve srovnání s jeho působením v Beatles.

Jistě, během několika dekád se mu podařilo zaskórovat několika fajn singly jako Live and Let Die a Say Say Say. Avšak množina písní, které se minuly účinkem (pokud své posluchače neměly zabít) je daleko rozsáhlejší. Pomineme-li úvodní alba plná materiálu přebývajícího z éry Beatles, první "skutečná" McCartheyho alba byly absolutní propadáky a obal "toho z Beatles" ze sebe McCartney nikdy skutečně nesetřásl. S písněmi jako Temporary Secretary se ostatně není čemu divit!

zdroj: Archiv

Zatím bez komentáře, buďte první!