10 nejbohatších lidí světa 2017
Nejbohatší lidé světa 2017 | zdroj: Vlastní foto autora

10 nejbohatších lidí světa 2017

21. 1. 2018 – 17:12 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Víte, kteří lidé byli nejbohatší v roce 2017? Do čela žebříčku největších boháčů světa se v říjnu 2017 dostal zakladatel a výkonný ředitel portálu Amazon.com. Přeskočil tak Billa Gatese, který si první pozici držel vůbec nejdéle ze všech.

1. Jeff Bezos

Společnost: Amazon

Majetek: 109 mld. USD

Jeff Bezos je americký podnikatel, zakladatel, prezident a výkonný ředitel amerického obchodního portálu Amazon.com. Narodil se roku 1964 v Novém Mexiku. V roce 1993 se Bezos oženil a s manželkou má čtyři děti. Roku 1994 založil ve své garáži společnost Amazon.com, zabývající se zpočátku pouze prodejem knih. Od října 2017 je nejbohatším mužem světa. Více.

Jeff Bezos zdroj: tisková zpráva

2. Bill Gates

Společnost: Microsoft

Majetek: 86,00 mld. USD

Bill Gates je spoluzakladatelem a předsedou představenstva společnosti Microsoft. Patří mezi nejbohatší lidi na světě. Narodil se roku 1955 ve Washingtonu, a nebyl vždy takovou osobností jako dnes. Byl to plachý nešikovný teenager, ale prokázal enormní nadání pro matematiku a logiku. Po střední škole se rozhodl stát se právníkem, a dnes je to multimiliardář a tahoun americké ekonomiky. Více.

Bill Gates zdroj: Profimedia

3. Warren Buffett

Společnost: Berkshire Hathaway

Majetek: 75,60 mld. USD

Warren Buffett  je americký miliardář, investor, obchodník a filantrop. Narodil se roku 1930 v americkém státě Nebraska. Je přezdíván jako Věštec z Omahy či Zázrak z Omahy. Roku 2007 jej časopis Time uvedl na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa. Více.

Warren Buffett zdroj: tisková zpráva

4. Amancio Ortega

Společnost: Inditex

Majetek: 71,30 mld. USD

Amancio Ortega je španělský podnikatel, miliardář a zakladatel Inditexu. Nejslavnější společnost ze skupiny Inditexu je Zara. Narodil se roku 1936 ve španělské A Coruňi. Ortega je ženatý, má tři děti. Patří mezi nejbohatší lidi na světě, podle časopisu Forbes je v roce 2017 čtvrtým nejbohatším člověkem na světě. Více.

Amancio Ortega Amancio Ortega | zdroj: tisková zpráva

5. Mark Zuckerberg

Společnost: Facebook

Majetek: 56,00 mld. USD

Mark Zuckerberg je internetový podnikatel, zakladatel a výkonný ředitel Facebooku. Narodil se roku 1984 ve White Plains ve státě New York. V květnu 2012 se oženil se svojí dlouholetou přítelkyní Priscillou Chanovou. Více.

Mark Zuckerberg s rodinou zdroj: Profimedia

6. Carlos Slim Helú

Společnost: América Móvil

Majetek: 54,50 mld. USD

Carlos Slim Helú je mexický podnikatel a v roce 2014 nejbohatší člověk na světě. Narodil se roku 1940 v Mexico City v rodině libanonských přistěhovalců a byl pátým z celkově šesti dětí. Carlos vystudoval inženýrství na Universidad Autónoma de México. V současné době se o jeho impérium starají především  jeho tři synové. Více.

Carlos Slim Helú zdroj: tisková zpráva

7. Larry Ellison

Společnost: Oracle

Majetek: 52,20 mld. USD

Larry Ellison je americký podnikatel, spoluzakladatel a výkonný ředitel Oracle Corporation. Narodil se roku 1944 v New Yorku. Na střední škole nepatřil k nijak vynikajícím studentům. Na vysoké škole toho pak mnoho neodstudoval. Odjel do Kalifornie a začal pracovat jako programátor. Po šesti letech strávených programováním se rozhodl osamostatnit a založit vlastní firmu. Dal jí jméno Software Development Laboratories. O pár let později ji pak přejmenoval na Oracle. Více.

Larry Ellison zdroj: tisková zpráva

8. / 9. David Koch a Charles Koch

Společnost: Koch Industries

Majetek: 48,30 mld. USD

Koch Industries, Inc. je americký soukromý konglomerát energetických společností, který sídlí v městě Wichita v Kansasu. Pobočky a dceřiné firmy Koch Industries podnikají v mnoha oblastech – ve výrobě, obchodu a investicích, též v primárních odvětvích těžby, zpracování a distribuci ropy, chemikálií, energie, vláken, polymerů a podobných surovin, minerálů, hnojiv, papíru, vybavení v zemědělském a chemicko-technologickém sektoru, finančnictví, obchodování s komoditami atd.

David Koch a Charles Koch zdroj: tisková zpráva

10. Michael Bloomberg

Společnost: Bloomberg LP

Majetek: 47,50 mld. USD

Michael Bloomberg je americký podnikatel a politik. V letech 2002 až 2013 byl starostou New Yorku. Narodil se roku 1942 v americkém Bostonu. Dlouhá léta byl demokratem, ale před prvními volbami do funkce přestoupil do tábora republikánů. V roce 1981 založil vlastní agenturu na poskytování ekonomického zpravodajství, nynější agenturu Bloomberg. Stal se jedním z nejbohatších lidí světa. Více.

Michael Bloomberg zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!