Tomáš Klus: Mase nemůžeš naznačit, mase musíš říct
zdroj: iREPORT.cz

Tomáš Klus: Mase nemůžeš naznačit, mase musíš říct

26. 3. 2013 – 8:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Momentálně není v České republice úspěšnějšího zpěváka, než je Tomáš Klus. On sám však s nehranou skromností svůj úspěch zlehčuje: "Já jsem nikdy nebyl mluvčím lidu. Do toho mě pasují novináři," říká.

Tomáši, po úspěších v Andělech, Slavících a dalších anketách jsi získal i cenu Žebřík. Je ještě nějaká cena, která ti chybí?
Není, takže kariéra pomalu končí. (smích) Musím říct, při vší úctě k těm cenám, že by mi nic nechybělo, ani kdybych žádnou z nich nedostal, protože... Zní to blbě, ale protože budu táta. Zjišťuju, že úspěch a štěstí je jinde, než jsem si původně myslel. To samozřejmě neznamená, že bych si těch cen nevážil, ba naopak. Ale neuvažuju o nich tak, že bych teď stal lovcem cen a že bych kvůli tomu měnil nebo přizpůsoboval svoji tvorbu.

Dokázal bys ve stručnosti říct, co pro tebe vlastně hudební ocenění znamená?
Já to beru z pohledu sportovce. Je to zadostiučinění a pochvala, pohlazení mámy nebo políček od trenéra. Je to druh zpětné vazby. Tohle je ta oficiální, kdy dostaneš sošku. Pak je ta méně oficiální, ale pro posluchače náročnější - když ti fanoušek přijde na koncert. Musím říct, že bych byl stejně šťastnej, kdybych žádnou z těch cen neměl, ale přitom měl vyprodané koncerty. Vždyť kvůli tomu to dělám.

Dá se nějak srovnat pocit, když přijdeš v Lucerně na pódium a vidíš tam dva a půl tisíce lidí s tím, když slyšíš svoje jméno na vyhlášení Slavíků, Andělů, Žebříku?
Vůbec! Ty jo, to je dobrá otázka, nad tím jsem nikdy nepřemýšlel. Já na koncerty jezdím existovat. Existovat, to je to správné slovo. Já nejsem zpěvák, mě baví navazovat kontakt s publikem. Lidi mi sice dávají titul zpěvák roku, ale všichni tak trochu tušíme, že to tak není. A já jsem strašně rád, že lidi na ty koncerty chodí. S klukama v kapele si žijeme sen, ale nebojíme se rána. Oproti tomu když sedím v divadle na udílení cen a slyším svoje jméno, tak jsem hrozně nervózní, protože v tu chvíli tam ty lidi nejsou. A já potřebuju lidi. Stojím na pódiu, vím, že to, co držím v ruce, držím díky těm lidem, ale poděkování říkám jenom kameře. Je to zvláštní pocit, protože děkuju jenom zprostředkovaně, nemůžu ty lidi obejmout. Zkrátka to děkování za pultem není nikdy tak upřímné jako na tom koncertě. Rád bych pak třeba poděkoval napřímo na koncertech, ale to mi přijde blbý. Říkat, že mám Slavíka a že teda děkuju. Lidi by si mohli myslet, že se chci jenom chlubit.

  1. Podívejte se na celkové výsledky ankety Žebřík 2012

Pořád je ještě každý koncert jedinečný nebo už se k tobě pomalu plíží rutina?
To je koncert od koncertu. Když jsme nervózní, přijedeme pozdě nebo se zkrátka potřebujeme uklidnit, tak děláme fóry, které jsou na jistotu, které fungujou. Ale každý koncert je pořád adrenalin. Ne proto, abys geniálně zahrál písničku - tak ty písničky ani nejsou psané, je to jen lidová zábava. Jde o ten okamžik - z toho je ta největší radost. A když se bavíme my, bude se s námi bavit i půlka sálu. Abys někoho zaujal a předal mu emoci, musíš žít v extrémech - buď si tady do sebe vrazím nůž a budu křičet bolestí nebo se začnu strašně bavit a dostanu tě do toho oním humorem. A když máš před sebou tolik lidí, musíš jít do toho takhle extrémně, protože mase nemůžeš naznačit, mase musíš říct.

Tomáš Klus zdroj: iREPORT.cz

Představ si, že se na sebe podíváš do zrcadla a uvidíš všechny ty ceny, prodané desky a vyprodané koncerty. Čemu ty osobně přičítáš svůj úspěch?
Je to tím, že lidi jsou opuštění. Osobnost Tomáše Kluse do pár let zmizí. A až se to stane, bude to strašně dobrej signál pro většinovou společnost, protože to bude znamenat, že se lidi postavili na vlastní nohy a umějí se vypořádat s vlastním životem sami.

Tvoje turné mělo název Ani si nesedejte aneb Tomáš Klus a jeho cílová skupina. Kdo je vlastně tvoje cílová skupina?
Nejčastěji ženy středního věku, poslední dobou i se svými manželi a dětmi. My jsme vlastně kapela rodinného typu. Je fakt, že máme třígenerační publikem, ale není mezi nimi rozdíl. Obecně mezi lidmi není rozdíl. Tyhle dámy i holky by šly klidně na kohokoliv jiného, ale nepůjdou.

A proč?
U nás je strašný problém neustálé škatulkování. Kategorizování ve smyslu: Půjdu na rock, ale nepůjdu na folk. Nebo opačně. Ale tohle přece není potřeba. Já jsem byl nominovaný na alternativního anděla v žánru folk. Pohyboval jsem se tam mezi lidmi, kteří na jednu stranu tvrdí, že by to chtěli mít s hlavními Anděly pod jednou střechou, ale zároveň to nechtějí a je jim tam takhle dobře, špitají si mezi sebou, jak my tam máme ten raut... A tohle konzervování se do sebe není dobře, ohrožuje to muziku.

Myslíš pasování do role oběti?
Přesně! Tak třeba mi volala holka, která s námi vystupovala jako host na turné. Říkala mi, že to nadšeně vyprávěli někomu, kdo v jejich žánru něco znamená, a ti jim dali najevo, že se tím zaprodali. A přesně kvůli tomu trpí talent a můžeme si stěžovat, že "sou to furt ty samý ksichty". Nač to sobectví nechávat si svoji muziku jen pro nějakou určitou komunitu. Chybí tady tolerance. Když takhle oblečený přijdu na nějakou reggae session, tak na mě budou koukat jako na blázna. Ale proč? Já tu muziku mám rád. A jsme zase u toho, že lidi jsou opuštění.

Jak to teď myslíš?
Lidi zkrátka potřebují někam patřit. Kvůli tomu se tvoří třeba hloučky hajlujících mladíků. Oni nejsou zlí, oni jenom najednou ucítili tu pospolitost, třeba náhražku rodiny. A tenhle svůj dojem jednoty jsou schopni uzurpovat jakýmkoli způsobem. Třeba dodržkydáním.

Něco z tvého soukromí - co v tobě vyvolává pojem otcovství?
Pozoruju na sebe změny v tom smyslu, že teď už přichází dospělost, že se za chvíli narodí parťák. A pokud se od někoho máme co učit, jsou to děti a jejich pohled na svět. A stejně tak ženy. Od žen se my chlapi máme dost co učit. Chlapi za posledních dva tisíce let nadvlády ukázali, že to vlastně úplně neumějí. A na to dítě se těším ze stejného důvodu. Vím, že mi ukáže, tři tečky.

Tomáši, jak to vlastně máš s bulvárem?
Nezajímají mě takové ty bály a radši se vidím s lidmi, s kterými si mám co říct. Já jsem takovej domácí mejdanář. U nás doma se dějou skvělý mejdany. Nechápu lidi, kteří když někde nabourají auto, zavolají k tomu tisk. Tímhle dochází k tvorbě zvláštních celebrit, kterých je tu strašně moc, na to, jak jsme malá země. Přitom skutečných osobností tu máme tak na prsty jedné, dvou rukou. Bulvárem ale neopovrhuju, je to prostě styl, jakým žijeme. Pořád tu jsou lidi, kteří nejsou ztotožnění se svým vlastním osudem a potřebují žít život někoho jiného. Takže já osobně jsem shovívavý. Když o mně někdo napíše nějaký hnus a já se v tom budu rejpat, je to jenom voda na jeho mlýn. A zlo, které proti někomu poštveš, nakonec skončí u tebe, to je jako bumerang. A stejně tak láska. Když budeš rozdávat lásku, radost a štěstí, vrátí se ti to.

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: iREPORT.cz


Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku