Napětí, tajemství a záhady! Přinášíme vám mystery filmy podobné Dívce ve vlaku!
zdroj: Vertical Entertainment

Napětí, tajemství a záhady! Přinášíme vám mystery filmy podobné Dívce ve vlaku!

7. 10. 2016 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Mystery, filmový podžánr kriminálních filmů a filmových thrillerů. Děj tohoto žánru vyvolává v divákovi pocit strachu a touhu rozřešit tajemství či záhadu, která je součástí zápletky. V tomto týdnu se do českých kin dostal mysteriózní thriller Dívka ve vlaku, natočený podle stejnojmenného románu Pauly Hawkins. Dnes se podíváme na snímky podobného ražení, které určitě stojí za to vidět.

Zmizelá (2014)
Amy se ztratila v den pátého výročí svatby s Nickem. Vše naznačuje, že nezmizela dobrovolně. Zoufalý manžel organizuje rozsáhlé pátrací akce a snaží se dělat vše možné pro to, aby se jeho žena našla. Pokud možno živá. Paralelně s tím probíhá policejní vyšetřování, které kromě Amy hledá i člověka, jenž má její zmizení na svědomí. Všechny stopy, nalezené důkazy a svědectví Amyiných blízkých ale ukazují právě na Nicka. Kdo to vlastně je? Trpící oběť zločinu, nebo cynická zrůda, která vodí policii i veřejnost za nos, aby ze sebe sňala podezření? Kdo má pravdu? Jak ji poznat? A co se vlastně stalo s Amy?

Na znepokojivé otázky se vrší další a odpovědi zoufale chybějí. Trpí tím především Nick, který se z miláčka médií proměnil ve veřejného nepřítele číslo jedna. Dobře ví, že když se Amy nebo strůjce jejího únosu nenajdou, ponese si cejch až do konce života, který možná stráví za mřížemi. Pokud ovšem nemá Amy skutečně na svědomí.

zdroj: Archiv

Dřív než půjdu spát (2014)
Strhující thriller v produkci Ridleyho Scotta, v hlavních rolích s Nicole Kidman a Colinem Firthem. Vzpomínky: právě ty definují, kým jsme. Bez paměti člověk přestává existovat. A právě takto žije Christine (Nicole Kidman) která po autonehodě ztrácí paměť pokaždé, když večer usne. Každý nový den je tak pro ni první a zároveň poslední. Její manžel Ben (Colin Firth) jí každé ráno trpělivě vypráví její vlastní život a obětavě se o ni stará. Stejně tak psychiatr doktor Nash s jehož asistencí si Christine natáčí video deník a snaží se vzpomenout na události, které předcházely jejímu zranění. Tyto záznamy však Christine jednoho dne prozradí: Nikomu nevěř! Ale, lze se však vůbec dopátrat pravdy o minulosti, když jediné, co znáte, je dnešek?

zdroj: YouTube.com

Zmizení (2013)
Silné téma, vynikající scénář plný zvratů a životní herecké výkony poskládaly dohromady thriller o pátrání po dvou zmizelých děvčatech, který je napínavý až k nesnesení. Keller Dover (Hugh Jackman) čelí asi nejhorší noční můře každého rodiče, jeho šestiletá dcera Anna a její kamarádka Joy jednoho večera na Díkuvzdání zmizí. Jejich hledání nebere konce, hodiny se vlečnou a dívky jsou stále pohřešovány. Do objektu zájmu se při pátrání dostane zchátralý karavan, který parkoval před jejich domem a u kterého si dívky naposledy hrály. K případu je povolán detektiv Loki (Jake Gyllenhaal), který zatýká řidiče karavanu, retardovaného Alexe Jonese (Paul Dano), ale pro nedostatek důkazů je Jones po nějaké době propuštěn.

Oficiální pátrání sice stále pokračuje, ale Dover se cítí bezradný, jeho strach se mísí se vztekem a zlobou. Bere spravedlnost do svých rukou a bez ohledu na následky se rozhodne vyslechnout jediné pojítko k případu sám, po svém a bez rukaviček.

zdroj: YouTube.com

Vedlejší účinky (2013)
Emily (Rooney Mara) a Martin Taylorovi (Channing Tatum) jsou dokonalý a úspěšný mladý pár, který má vše, nač si vzpomene. Pak si však jde Martin sednout na čtyři roky do basy za zneužívání informací v obchodním styku a jeho život se promění v peklo. Stejně je na tom i Emily, která zůstává v relativním přepychu jejich manhattanského bytu, ale celou tu dobu se utápí v příšerných depresích. Když se nakonec pokusí o sebevraždu, nastupuje na scénu psychiatr Jonathan Banks (Jude Law). Protože se Emily zuby nehty brání zvažované hospitalizaci, dohodnou se na sérii terapeutických setkání a na užívání antidepresív. Aniž to tuší, právě tohle rozhodnutí oběma zásadně změní život. Emilina léčba totiž nepokračuje, jak by podle lékařových plánů měla, a tak jí předepíše nové léky, jež by měly její psychické potíže minimalizovat. Tyhle pilulky však mají děsivé vedlejší účinky – mají moc zničit manželství, pověst do té doby respektovaného lékaře, mohou dokonce zabíjet – ale kdo za to bude zodpovědný? Zničený Banks, jehož kariéra se ocitla v troskách, se rozhodne najít odpověď na tuhle otázku za každou cenu. I když riskuje, že přijde i o to málo, co mu ještě v životě zbývá.

zdroj: Archiv

Muž ve stínu (2010)
Thriller The Ghost Writer z pera mistra historických románů Roberta Harrise přináší napínavý příběh spisovatele, který je najat na sepsání pamětí bývalého britského premiéra. Děj začíná nabírat nebezpečné obrátky krátce poté, co na opuštěnou zimní pláž známého amerického letoviska vyplaví moře mrtvolu jeho předchůdce na tomto literárním projektu. Netrvá dlouho a "duch" si uvědomí, že přijetím atraktivní práce učinil strašlivou chybu: ukazuje se, že expremiér je muž, v jehož minulosti se skrývají tajemství, která mají sílu zabíjet.

zdroj: YouTube.com

Prokletý ostrov (2010)
Detektiva Teddyho Danielse (Di Caprio) a jeho kolegu Chucka Auleho (Mark Ruffalo) přivedlo na prokletý ostrov Shutter pátrání po šílené vražedkyni jménem Rachel Solando (Emily Mortimer), která zmizela ze své cely ve vězeňské psychiatrické léčebně Ashecliffe a kdesi se úspěšně skrývá. Píše se rok 1954 a Amerika se dosud nevzpamatovala z následků Druhé světové války a navíc přežívá v permanentní paranoii domnělého i skutečného komunistického ohrožení. Daniels je učebnicovou obětí téhle doby. Válečný veterán stále vzpomíná na prožité hrůzy a navíc se musí vyrovnat se smrtí manželky. Až by se dalo sarkasticky říct, že v rámci vyšetřování dorazil na správné místo. Jenže na tomhle ostrově něco smrdí a zkušený detektiv to instinktivně vycítí. Například je přesvědčený o tom, že léčebné metody, které zdejší lékaři vedení doktorem Johnem Cawleym (Ben Kingsley) aplikují na pacienty, nejsou zcela v souladu s Hippokratovou přísahou. Druhou stranou mince je ale otázka detektivovy příčetnosti, jež je vlivem traumatických prožitků z minulosti a poměrně děsivé a skličující přítomnosti vystavována čím dál vetším otřesům.

zdroj: YouTube.com

V lepší společnosti (2010)
Film V lepší společnosti byl inspirován nejznámějším nevyřešeným případem pohřešované osoby v newyorské historii. Je to příběh lásky i záhadné vraždy, jež se odehrála v osmdesátých letech na pozadí mocné dynastie obchodující s nemovitostmi. Tento psychologický thriller, jež produkoval a natočil Andrew Jarecki, byl inspirován zmizením Kathie McCormack, manželky dědice impéria s nemovitostmi, Roberta Dursta. Kathie v roce 1982 záhadně zmizela a nikdy ji nenašli. Pan Durst byl podezřelý z její vraždy, ovšem před soudem nikdy nestanul.

zdroj: YouTube.com

Gone, Baby, Gone (2007)
Každý den je v Americe pohřešováno 2000 dětí. Provokativní a komplikovaný thriller Gone Baby Gone, který vás nenechá v klidu, natočený podle úspěšné knihy Dennise Lehanea (Tajemná řeka), je režijním debutem oscarového Bena Afflecka, a sleduje příběh jednoho pohřešovaného děvčátka. Samotným vyšetřováním ale prostupuje obří labyrint třídních rozdílů, korupce, zla a nevinnosti, na jehož konci čeká v očích světa, ve kterém se smývá hranice mezi dobrem a zlem, jednoho muže velice kontroverzní rozhodnutí...

Příběh filmu začíná v bostonské čtvrti Dorchester, jejíž chudé dělnické ulice jsou poseté zbytky rozbitých rodin a zmařených snů. Tady se beze stopy ztratí čtyřletá Amanda McCready. Policie není schopna nalézt žádné stopy, takže se Amandin zoufalý strýc s tetou obrátí na soukromé detektivy Patricka Kenzieho (Casey Affleck) a Angie Genarro (Michelle Monaghan) s prosbou o převzetí vyšetřování.

Ačkoliv se jim do toho příliš nechce, znají místní poměry a také pravdu o Amandině matce Helene (Amy Ryan), která je závislá na drogách. Když se o její případ začnou zajímat více, odhalují temné dorchesterské podsvětí, plné drogových dealerů, podvodníků a pedofilů. Zjištění, co se s Amandou stalo ale nejsou o nic blíže, než byli. Sledováni médii se spojí s vytrvalým detektivem Remym Bressantem (Ed Harris) a s policejním kapitánem Jackem Doylem (Morgan Freeman) - ale když už se zdá, že se případ chýlí k vyřešení, je odhalena smutná pravda o Amandině osudu.

Zatímco se všichni snaží na celou záležitost zapomenout, Patrick, pronásledovaný výčitkami, není schopen nad celou věcí mávnout rukou. Když se znovu probírá stopami, které získali, zjišťuje, že se zaplétá do houstnoucí pavučiny lží a nepochopitelného násilí, proniká k šokujícímu tajemství, které bránilo odhalení pravdy, a je nucen čelit morálnímu dilematu, na jehož základě bude muset on i diváci přehodnotit, co je správné a co špatné.

zdroj: YouTube.com

Zloději paměti (2004)
Telly Paretta (Julianne Moore) přišla před 14 měsíci kvůli tragické letecké havárii o svého osmiletého syna Sama. Zatímco se snaží vyrovnat s tímto neštěstím a následným rozchodem s manželem Jimem (Anthony Edwards), dozvídá se od svého psychiatra Dr. Munce (Gary Sinise) děsivou skutečnost - dle jeho tvrzení trpí halucinacemi, nikdy žádného syna neměla a své vzpomínky si sama vytváří. Šokovaná Telly se pokouší nalézt jakékoliv důkazy o Samově existenci - fotografie, videonahrávky, památníky... Ale to všechno je pryč.

Telly začíná propadat přesvědčení, že se skutečně zbláznila. Pak ale potká naději v podobě Ashe Corrella (Dominic West), otce jedné z dalších obětí stejného leteckého neštěstí, a oba společně se vydávají hledat způsob, jak dokázat existenci svých dětí a vymanit se z šílenství, které je obklopuje.

zdroj: YouTube.com

Memento (2000)
Začne to fotografií a vzkazem na ní: "Zab ho!" A od té chvíle se odvíjí tajemný a drsný příběh Leonarda. Jeho žena byla napadena, zavražděna a on si skoro nic nepamatuje. Jeho krátkodobá paměť je pryč. Leonard se ale musí pomstít. Okamžitě jde po vrahovi. Aby nějak kompenzoval výpadky paměti, všechno si fotí, cvaká spouští na svém Polaroidu jako blázen a podstatná fakta si nechává tetovat na tělo. Story je vyprávěna zvláštním způsobem. Každá důležitá filmová scéna končí tam, kde předchozí začala, a tak musíme být pozorní, abychom ten zvláštní propletenec dějů a potkávajících se postav dobře vnímali. K hlavnímu hrdinovi se přidávají další - ukecaný Teddy a barmanka Natalie. Všichni jsou s vraždou nějak propojeni. Ale pořád se nám do mysli vnucuje klíčová otázka: Je skutečně vrahem John G, jehož jméno má Leonard vytetováno na prsou?

zdroj: YouTube.com

Staňte se fanoušky těchto napínavých mysteriózních filmů:
Fanklub Zmizelá
Fanklub Dřív než půjdu spát
Fanklub Zmizení
Fanklub Vedlejší účinky
Fanklub Muž ve stínu
Fanklub Prokletý ostrov
Fanklub V lepší společnosti
Fanklub Gone, Baby, Gone
Fanklub Zloději paměti
Fanklub Memento

Zatím bez komentáře, buďte první!