Millerovi na tripu nebo Blbý a blbější? Vybíráme 10 "road-trip" komedií
zdroj: tisková zpráva

Millerovi na tripu nebo Blbý a blbější? Vybíráme 10 "road-trip" komedií

3. 6. 2016 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Období dovolených a prázdninových výletů je za dveřmi. Hledáte inspiraci? Připravili jsme pro vás desítku bláznivých komedií na téma dovolených, road-tripů a cestování obecně.

Letadla, vlaky, automobily
Neal Page je reklamní agent, který chce pouze odletět domů do Chicaga, aby strávil den Díkůvzdání se svou rodinou. Od voňavého krocana ho však zdržuje Del Griffith - hlučný, přesto sympatický obchodník, který zavede Neala na nesmyslnou pouť napříč kontinentem. Neal a Del mají patent na to, jak ze špatné situace udělat ještě horší. Všechny noční můry cestovatelů se stávají skutečností.

zdroj: YouTube.com

Blbý a blbější
Dva spolubydlící hlupáci, kteří si šetří na vysněný obchod s červy, přišli díky smůle a vlastní nešikovnosti o zaměstnání a nyní se vydávají napříč Amerikou, aby odevzdali původní majitelce její ztracený kufřík plný peněz. Nic nevadí, že sami mají prázdné peněženky, ještě prázdnější hlavy a dvojici zloduchů v patách...

zdroj: YouTube.com

Millerovi na tripu
David Burke (Sudeikis) je drobný obchodník s nádobím, jehož zákazníci jsou kuchaři v restauracích i matky v domácnostech. Teoreticky by ho tak nemělo potkat nic špatného. Opravdu ne? Přestože je David opatrný a z evidentních důvodů se nechce pouštět do podnikání ve velkém, nakonec se stane obětí hesla, že každý dobrý skutek je po zásluze potrestán. David se totiž pokusí pomoct několika místním teenagerům a skončí zmlácený třemi místními punkery. Ti mu také ukradnou všechny peníze, a tak David najednou dluží velké peníze svému dodavateli Bradovi (Ed Helms).

Aby zachránil situaci a vyrovnal účty, musí se David stát pašerákem drog a dopravit Bradovi nejnovější zásilku z Mexika. O pomoc David požádá své sousedy, cynickou striptérku Rose (Aniston), potenciálního zákazníka Kennyho (Will Poulter) a potetovanou teenagerku s piercingem Casey (Emma Roberts). David vymyslí plán, jehož součástí je falešná manželka, dvě předstírané děti a velký naleštěný karavan. A rodina „Millerů“ se vydá na jih na víkend oslavit Den nezávislosti, což snad ani nemůže skončit jinak než malérem.

zdroj: Archiv

Bezstarostná jízda
Dva hippies, Billy a Wyatt, zvaný kapitán Amerika, právě vydělali nějaké peníze na drogách a tak stočili řidítka svých motorek na východ a vyrazili z horkého Los Angeles do vzdáleného New Orleansu na karneval. A toto je vyprávění o jejich bezstarostné cestě, kde můžeš kdykoli zastavit a dát si práska marihuany, namazat se v provinčním zapadákově nebo se nevázaně pomilovat s místními krasavicemi. Nic nelze předem plánovat a předvídat. jednou je odmítne nedůvěřivá recepce omšelého motelu, vzápětí snídají s neznámou farmářskou rodinou a náhodný stopař na chvíli odkloní jejich cestu do osamělé komuny jejich spřízněnců. Nová přátelství se tu navazují snadno a nečekaně, a stejně neodvolatelně končí. Tak, jako jejich setkání s mladým právníkem Georgem Hansonem, s nímž společně strávili nějaký čas v cele venkovského vězení, popojeli kus cesty, vykouřili pár cigaret - a pak už byli jen bezmocnými svědky jeho smrti. Zbyla jim po něm jen kreditní karta, adresa vyhlášeného bordelu a pocity, které nepřekryla ani bouřlivá karnevalová noc. A tak se vydávají na poslední úsek své cesty. Znovu je před nimi svobodná jízda a volná silnice, na niž právě vjíždí dodávka s farmáři, kteří mají o svobodě a toleranci svéráznou představu. Revoltující poselství ze sklonku 60. let dodnes neztratilo svoji výmluvnost a naléhavost.

zdroj: Archiv

Motocyklové deníky
Je mu třiadvacet, studuje medicínu - a ještě netuší, že vstoupí do dějin jako Ernesto Che Guevara. S kamarádem Albertem Granadem se vypraví na cestu po Latinské Americe na staré motorce Norton 500. Píše se rok 1952 a před nimi není nic jiného než volná silnice - bez turistů, hotelů a map, jen s čerstvým větrem v zádech. Dostat se z Argentiny až do Venezuely, to je sen, který výlet dlouhý 8000 kilometrů mění v realitu. Snímek inspirovaly Guevarovy deníky Notas de viaje a Granadova kniha Con el Che por America Latina. Záměrně apolitický pohled pro nás objevuje Guevaru jako ikonu, jež jako by se na film obtiskla z čistě vypraného trička: jen oklikou totiž připomíná postavu příštího kubánského revolucionáře. Film získal Cenu BAFTA a François Chalais Award a Cenu ekumenické poroty na MFF v Cannes 2004.

zdroj: Archiv

Beavis a Butt-head dobývají Ameriku
Dva bezvýznamní kamarádi Beavis a Butthead zabijí nejvíce času při kanále MTV. Jednoho rána přijdou na to, že jim zmizela televize rovnou z pokoje. A protože se s životem bez světlotvorné obrazovky nemíní smiřovat, vyrazí "ven". Což nakonec vyústí v dobrodružnou cestu napříč Amerikou - uvidí Las Vegas i Washington DC. Narazí na mnoho překážek, přičemž s každou si poradí tím nejsvéráznějším způsobem. Divák se musí jen nechat překvapit, jak celá jejich pouť dopadne.

zdroj: Archiv

Rain Man
Bezohledný karierista Charlie Babbitt (Tom Cruise) právě pilně pracuje na další smlouvě, když mu oznámí, že jeho otec, se kterým se už dávno odcizili, zemřel. Poté, co přijede do Ohia na pohřeb, rozčílí se, neboť zjistí, že mu otec odkázal starého Buicka a z třímilionového dědictví nedostal ani cent.

Namísto toho shledává, že peníze otec odkázal ošetřovatelům jeho autistického bratra Raymonda (Dustin Hoffman), který žije v ústavu. Když se vzpamatuje z šoku, že má bratra, o kterém neměl ani ponětí, vezme Raymonda na výlet napříč zemí, doufaje, že se mu podaří získat alespoň část zděděných peněz, aby poplatil dluhy ze špatných obchodů.

Avšak během jejich dobrodružné výpravy se Charlie nejen naučí, jak vycházet s Raymondovým svérázným chováním, ale také se o bratra začne starat. Postupně v sobě nachází ztracený cit a zjišťuje, že peníze nejsou v životě to nejdůležitější.

zdroj: YouTube.com

Malá Miss Sunshine
Malá Miss Sunshine je nekonvenční americká rodinná komedie, pojednávající o jedné z nejroztomileji dysfunkčních rodin, jaké se v poslední době objevily na filmovém plátně. Nikomu z povedené rodiny Hooverových se příliš nedaří - ale určitě ne proto, že by se dostatečně nesnažili. Otec Richard (Greg Kinnear), nezdolně optimistický motivační řečník, se zoufale snaží prodat svůj program, jak se stát úspěšným v devíti krocích. víceméně bez úspěchu. Matku rodiny a "strážkyni cti" Sheryl (Toni Collette) neustále děsí výstřední tajemství, která její nejbližší obklopují - hrůzu jí nahání především její bratr (Steve Carell), odborník na Prousta se sebevražednými sklony, který se zrovna vrátil z nemocnice.

Pak jsou zde mladší Hooverovi a jejich nepříliš reálné sny - obrýlená a mírně zakulacená sedmiletá Olive (Abigail Breslin), která už se vidí s korunkou dětské královny krásy, a vzteklý teenager Dwayne (Paul Dano), jenž je zapřísáhlým obdivovatelem Nietzscheho a je pevně rozhodnut neříct jediné slovo, dokud nebude přijat na leteckou akademii. Třešničku na dortu představuje vulgární a požitkářský dědeček (Alan Arkin), který byl čerstvě vyhozen z domova důchodců za šňupání heroinu. Možná nejsou příkladem dokonalého duševního zdraví, ale když Olive díky šťastné náhodě dostane příležitost účastnit se jako soutěžící prestižního klání Malá Miss Sunshine, celá Hooverovic rodina jí dokáže být skvělou oporou. Všichni se naskládají do rezavějící dodávky a vydají se na třídenní tragikomickou cestu plnou překvapení.

zdroj: YouTube.com

Thelma a Louise
Samostatná, životem zatrpklá servírka Louise Sawyer a její kamarádka, poddajná, despotickým manželem Darrylem ovládaná Thelma Dickinson, se vydají na víkendový výlet do hor, aby unikly nudě všedního života. Když se večer zastaví na večeři, Thelma nadšená pocitem svobody se opije a začne koketovat s náhodným známým Harlanem. Když se ji muž pokusí na parkovišti znásilnit, objeví se Louisa a po prudké hádce ho v afektu zastřelí. V panickém strachu se ženy rozhodnou utéci do Mexika rozhodnuté nevolat policii, která by jim prý stejně nevěřila...

zdroj: YouTube.com

Bláznivá dovolená
Clark Griswold slibuje své rodině fantastický zážitek. Jde o cestu autem z Chicaga do Los Angeles, kde navštíví obří zábavní park Walley World. Clark připraví manželce i dětem plno šokujících okamžiků. Nikdo nezpůsobí tolik katastrof. Stači několik vteřin a úplně běžná situace se změní v pohromu. Například se mu podaří nabourat v poušti... Naopak skandál je pro Griswolda cosi samoydřejmého. Mnohdy jej ani nezaskočí.

zdroj: YouTube.com

Staňte se fanoušky těchto bláznivých road-tripů:
Fanklub Letadla, vlaky, automobily
Fanklub Blbý a blbější
Fanklub Millerovi na tripu
Fanklub Bezstarostná jízda
Fanklub Motocyklové deníky
Fanklub Beavis a Butt-head dobývají Ameriku
Fanklub Rain Man
Fanklub Malá Miss Sunshine
Fanklub Thelma a Louise
Fanklub Bláznivá dovolená

Zatím bez komentáře, buďte první!