Matěj Ruppert: S Vladimirem 518 půjdeme v pětašedesáti na ryby
zdroj: iREPORT.cz

Matěj Ruppert: S Vladimirem 518 půjdeme v pětašedesáti na ryby

19. 3. 2014 – 8:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

"Byt jsem nikdy nezdemoloval, ale jednou jsem rozflákal o zeď telefon," říká Matěj Ruppert v návaznosti na povedený klip Up the Speed Now, který se objevuje i v nominacích v anketě Žebřík. Hlas Monkey Business se na slavnostním vyhlášení ukáže i osobně - společně s Romanem Holým vystoupí ve společné show s kapelou Vladimira 518.

Právě startuje vaše jarní turné, máte za sebou první koncerty. Co jste nachystali nového?
Každé turné se snažíme nějak ozvláštnit, aby to bavilo jak nás, tak i lidi, kteří přijdou. Tentokrát jsme oprášili a nazkoušeli pár věcí, které jsme dlouho nehráli, jako třeba Sensation, Blue Umbrella nebo Branded. To nás zase trochu nakoplo. Pak na každý koncert dorazí nějaký speciální host. A taky bychom rádi v co nejbližší době udělali nový singl. Roman už pracuje s materiálem na novou desku, takže bychom do konce dubna chtěli mít venku první písničku a hrát ji na koncertech.

Turné má přívlastek "recyklační", jelikož se koná v rámci spolupráce s projektem Samosebou, jenž podporuje třídění odpadu. Co si vlastně Monkey Business myslí o recyklování hudby, coverech?
Existuje dost písniček, které se staly velkými hity až poté, kdy z nich někdo udělal covery. Já osobně ale covery moc nemusím a jsem rád, že s Monkey Business máme dost věcí, abychom je nemuseli dělat. Hrajeme jen jeden, písničku Sternenhimmel od našeho oblíbence Huberta Kaha. Zároveň si samozřejmě uvědomuju, že česká populární hudba je od šedesátých let na coverech založená a vlastně závislá. Když se písnička uchopí jinak než originál, tak proč ne. Čemu ale nerozumím, když někdo udělá cover úplně stejně jako originál. Třeba Easy od Lionela Richieho, kterou předělali Faith No More. Tyhle dvě verze jsou úplně stejné včetně kytarového sóla. Tomu nerozumím.

Mluvil jsi o hostech vašeho turné. Někteří z nich nejsou překvapením, jiní poměrně ano. Jak jste narazili např. na Rytmuse?
My rádi překvapujeme a propojujeme světy, které by člověk nečekal. Já osobně se s Rytmusem znám asi deset let. Nejsme nijak blízcí kamarádi, ale kdykoliv se vidíme, tak si fajn pokecáme. V létě jsme se potkali na festivalu Hrady.cz, kde hrál taky. A jelikož často a rádi jamujeme, na jedné zastávce Hradů jsme ho vytáhli na pódium. Podle mě je to nejlepší rapper současnosti.

 

Pokračování rozhovoru v odkazu: 

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: iREPORT.cz

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku