Legendární čeští olympijští vítězové
zdroj: tisková zpráva

Legendární čeští olympijští vítězové

17. 7. 2016 – 13:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Představujeme vám 4 legendární sportovce, kteří proslavili naši zem na letních olympijských hrách.

Jan Železný: Nejlepší oštěpař všech dob 

Jan Železný je bývalý český atlet, oštěpař. Bývá považován za nejlepšího oštěpaře všech dob. Je držitelem tří zlatých medailí (1992, 1996, 2000) a jedné stříbrné medaile z Olympijských her (1988), trojnásobný mistr světa (1993, 1995, 2001), několikanásobný rekordman a držitel současného světového rekordu v hodu oštěpem z roku 1996 (98,48 metru). Od zavedení nových pravidel bylo oštěpem 84krát hozeno přes 90 metrů. Z těchto 84 hodů patří 52 Janu Železnému. Byl vyhlášen Atletem světa (2000), Atletem Evropy (1996, 2000) a českým Sportovcem roku (1993, 1995, 2000, 2001). Jako jediný třikrát přehodil 95 metrů, což se zatím od změny těžiště oštěpu nikomu jinému nepovedlo.

Jan Železný zdroj: tisková zpráva

Více o Janu Železném

František Janda-Suk: První český medailista ze soutěží olympijských her

František Janda-Suk byl český sportovec, který získal vůbec první umístění na stupních vítězů na Olympijských hrách pro Čechy. Kromě sprintu závodil také v hodu diskem (několikanásobný rekordman a mistr Čech a Československa), dále v hodu kladivem i ve vrhu koulí. Jako první člověk na světě při hodu diskem použil otočku a tím výrazně poznamenal vývoj techniky této sportovní disciplíny.

V roce 1924 byl vlajkonošem československé výpravy na OH v Paříži.

František Janda-Suk zdroj: tisková zpráva

Více o Františku Jandovi-Sukovi

Věra Čáslavská: Královna gymnastiky

Sto čtyřicet medailí, z toho sedm zlatých a čtyři stříbrné olympijské, pasovaly gymnastku Věru Čáslavskou na nejúspěšnější československou sportovkyni všech dob. Stovky soupeřek se ji snažily porazit nebo se jí alespoň přiblížit. Po strhujícím vítězství na olympiádě v Mexiku v roce 1968 byla vyhlášena nejlepší sportovkyní světa, stala se druhou nejpopulárnější ženou planety po Jacqueline Kennedyové a celý svět jí ležel u nohou. Ve stejném roce podepsala manifest Dva tisíce slov a svůj podpis nikdy neodvolala. Vrchol její kariéry tak vystřídal na počátku normalizace společenský pád a o dvacet let později opětovný let na vrchol, když si ji jako svou poradkyni vybral prezident Václav Havel. Pár let nato však jednu z nejúspěšnějších žen světa, držitelku nejvyššího japonského vyznamenání, vyřadila ze společnosti rodinná tragédie. Trvalo šestnáct let, než se vrátila do veřejného života.

O této české "královně" byl v roce 2012 natočen dokumentární film Věra 68

Věra Čáslavská zdroj: Cinemart

Více o Věře Čáslavské

Emil Zátopek: Největší z našich olympioniků

Emil Zátopek byl český atlet, čtyřnásobný olympijský vítěz ve vytrvalostním běhu, manžel atletky Dany Zátopkové. Byl prvním člověkem na světě, který uběhl 10 km pod 29 minut (28:54,2 1. června 1954 v Bruselu) a 20 km pod jednu hodinu (59:51,8 29. září 1951 ve Staré Boleslavi). Celkem vytvořil třináct světových rekordů na kilometrových a pět na mílových tratích. Nejvíce se ale proslavil během olympijských her 1952 v Helsinkách, kde vyhrál běh na 5 km, 10 km a dokonce i maratón, který tehdy běžel poprvé v životě. V každé z těchto disciplin tehdy zároveň ustavil nový olympijský rekord. Tento „trojboj“ se dodnes žádnému vytrvalci nepodařilo zopakovat. Zátopek, známý svým upracovaným stylem běhu, doprovázeným křečovitými grimasami, byl v cizině přezdíván „česká lokomotiva“.

00 zdroj: Cinemart

Více o Emilu Zátopkovi

Zatím bez komentáře, buďte první!