Legenda českého filmu Stella Zázvorková by dnes oslavila 95. narozeniny
zdroj: Česká televize

Legenda českého filmu Stella Zázvorková by dnes oslavila 95. narozeniny

14. 4. 2017 – 14:30 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Stella Zázvorková (1922-2005) pocházela z umělecké rodiny a i po své smrti patří k nejoblíbenějším ženským komikům českého jeviště, filmu i televize. Objevovala se po boku takových herců jakými jsou L. Lipský, M. Kopecký, J. Bek, J. Sovák, V. Brodský či V. Menšík. Z televizních seriálů můžeme jmenovat Tři chlapi v chalupě či Arabela. V dnešním článku jsme pro vás vybrali desítku skvělých filmů, ve kterých si zahrála Stella Zázvorková. Které byste vybrali vy?

Román pro ženy (2005) – babička Laury
Román pro ženy je jemně groteskním příběhem dvou žen: dvacetileté Laury (Zuzana Kanócz.), která pracuje v redakci dámského týdeníku Vyrovnaná žena, a její ovdovělé matky, tlumočnice a překladatelky Jany (Simona Stašová). Obě ženy hledají toho pravého a stále se jim to nedaří. Jana, která kdysi chodila s jedním Čechem, a proto "typické" Čechy upřímně nesnáší, marně hledá svého vysněného cizince a útrpně odolává tragikomické dvornosti dobráckého souseda Žemly (Miroslav Donutil). Laura se po dvou vztazích (s lektorem angličtiny a mladičkým prodavačem mobilních telefonů) zamiluje do čtyřicetiletého Olivera (Marek Vašut), který je zaměstnán coby kreativec v reklamní agentuře. Výchozí zápletkou celého filmu je fakt, že Oliver byl před dvaceti lety velkou láskou Lauřiny matky, jinými slovy oním "typickým" Čechem...

Miroslav Donutil a Stella Zázvorková ve filmu Román pro ženy zdroj: tisková zpráva

Babí léto (2001) - Emílie Hánová
Tragikomický příběh mladého pětasedmdesátníka, věčného snílka, pábitele a recesisty, který na rozdíl od své milované, ustarané manželky, se odmítá smířit s údělem rezignujícího stáří a žije svůj život jako nikdy nekončící výzvu, v níž každý den se pro něho stává báječnou příležitostí k novému dobrodružství. Spolu se svým věrným kamarádem z operety přenáší divadelní role do života a splňuje si tak své nesplněné sny. Vystupuje jako emeritní člen Metropolitní opery, který kupuje zámky, jako revizor, horo lezec a dobrodinec. V řadě vděčných komických situací, plných jemného i černého humoru, válčí s manželkou o svou bezstarostnost a nezávislost, s níž vždy znova dokazuje, co je to UMĚNÍ ŽÍT. Tento film o přátelství, lásce a neumírání je věnovám Vlastimilu Brodskému.

Film Babí léto získal 4x cenu Český lev - Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli - Vlastimil Brodský. Nejlepší ženský herecký výkon v hl. roli . Stella Zázvorková. Nejlepší muž. herec. výkon ve vedl. roli - Stanislav Zindulka. Nejlepší scénář - Jiří Hubač.

zdroj: Archiv

Pelíšky (1999) - babička
Příběhy jedné historické generace - stárnoucích rodičů, dospívající mládeže a malých dětí. Děj je zasazen do konce šedesátých let - podzim 67 až léto 68 s krátkým epilogem přesahujícím do let sedmdesátých. Pražská vilová čtvrť Hanspaulka, jemná poetika a humorná nadsázka jsou charakteristické pro mozaikové vyprávění paralelních životních osudů tří generací mužů a žen ve zvláštním období našich dějin v roce 1968.

zdroj: YouTube.com

Kolja (1996) - maminka
Laskavá komedie o muži, který se domníval, že už nemůže být hůře a netušil, že právě prožívá nejkrásnější chvíle svého života. Františkovi už prošedivěly vousy. Kolja ještě nedosáhl školního věku a setkali se díky tragikomické životní situaci. Ti dva zůstali nakonec sami.Starý mládenec a kluk, kteří si navzájem nerozumějí a to ve všech směrech. Čeká je dlouhá a složitá cesta za úsměvem a láskou...

Zdeněk Svěrák a Stella Zázvorková ve filmu Kolja zdroj: Česká televize

Co je doma, to se počítá, pánové (1980) - Nováková
Volné pokračování komedie Zítra to roztočíme drahoušku, začíná ve chvíli kdy, René Novák přiváží svým taxíkem neteř Bartáčkových Naďu. Obě rodiny jsou stále "na válečné noze" i když v poslední době intenzita vzájemných střetů poněkud polevila. René vnukne rodičům nápad jak dosáhnout toho o čem neustále mluví - rychlého a bezpracného bohatství. Rozhodnou se založit fiktivní klub Nováků, kde každý zájemce o členství musí zaslat jednateli 5 korun zápisného.

Horečná aktivita Novákový samozřejmě Bartáčkovým neunikne, ale nemají příliš času zajímat se o co sousedům jde. Kájovi se totiž ozve jeho tetička Rosa z Ameriky a Bartáčkovi začnou přemýšlet jak z tety vymámit tučný šek plný dolarů. Zatímco Novákovi v dědečkově chatrném domku sypou do kufrů pětikoruny od Nováků z celé republiky, Bartáčkovi dostanou dopis oznamující příjezd tetičky. Také oni už mají svůj plán jak přijít k penězům. Jediní, kdo se honby za korunou, případě Bartáčkových za dolarem, neúčastní, je Naďa a René, kteří v sobě našli nečekané zalíbení a možná si dokonce zopakují fiktivní svatbu z prvního dílu, tentokrát ovšem naostro.

zdroj: YouTube.com

Což takhle dát si špenát (1977) - vdova Isabela Lopezová
Vedoucí kosmetického salónu v hotelu Imperial Netušil seznámí dva meloucháře Lišku a Zemánka s pracovníkem výzkumného ústavu docentem Mlejnkem, který právě zkonstruoval přístroj na regeneraci starších dojnic. Mlejnek s Netušilem mají svůj plán. Meloucháři mají instalovat přesnou kopii přístroje v kosmetickém salónu, kde bude Netušil za valuty vracet ztracené mládí bohatým turistkám. Nový vynález má ale háček - ozářený objekt nesmí požít v kritické době špenát.

Eva Trejtnarová-Hudečková, Stella Zázvorková, Juraj Herz ve filmu Což takhle dát si špenát zdroj: Filmové studio Barrandov

Zítra to roztočíme, drahoušku…! (1976) – Nováková
Komedie Petra Schulhoffa Zítra to roztočíme, Drahoušku... ! líčí věčné spory a nelítostné žerty dvou rozhádaných manželských párů. Ve starém pavlačovém domě jsou již léta sousedy Bartáčkovi a Novákovi, mezi nimiž vládne urputný boj.

Starý činžák jim k jejich záludnostem poskytuje příležitostí víc než dost. Nepomůže ani rozhodnutí o jeho demolici. Manželské dvojice jsou přestěhovány na sídliště, ale opět jsou jim přiděleny byty vedle sebe. A letitý kolotoč naschválů, zlomyslností a poťouchlostí se rozjíždí nanovo ...

zdroj: YouTube.com

Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974) - doc. Mráčková
Slavná filmová komedie o zásadovém bytovém referentovi a neslavném osudu posledních českých vodníků. Zbylo jich už jen sedm. Pan Wassermann s chotí a dcerou Polly a jejich sloužící, Karel, Bertík a Alois s dcerou Janou. I jejich konec se však zdá neodvratný, zejména poté, kdy je Lojzíkovi za obětavost přidělen nový suchý byt I. kategorie s ústředním topením a informací, že jejich vlhký domek na břehu Vltavy bude zbourán. Tomu se vodníci rozhodnou zabránit za každou cenu a vydají se za bytovým referentem doktorem Mráčkem, který má jejich případ na starosti.

Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách zdroj: tisková zpráva

Tři chlapi v chalupě (1963) - Přibylová
Tři chlapi, dva předsedové a falešná hlášení v české filmové komedii ze života pracujícího lidu. V domečku v Ouplavicích hospodaří tři Potůčkové: děda vdovec, syn, jemuž utekla žena, a dosud svobodný vnuk. Otec působí jako předseda zemědělského družstva, syn vede místní mládežníky a děda penzista ty dva přes troubel své nerozlučné fajfky zásobuje spoustou rozšafných rad. Právě mají spoustu starostí. Jejich vesnice soutěží se sousední Piskoří a protivníci využívají k boji nečestných zbraní.

Stella Zázvorková, Lubomír Lipský st., Ladislav Trojan, Jan Skopeček ve filmu Tři chlapi v chalupě zdroj: Národní filmový archiv

Anděl na horách (1955) - Mánička, Vyhlídkova žena
Revizor pražských elektrických drah Gustav Anděl si už vyzkoušel, že na odborářské rekreaci se to dá celkem vydržet, a tak se ani příliš nebránil, když znovu dostal poukaz. Tentokrát se vypravil do zasněžených Vysokých Tater, dovolená ale neprobíhá nijak idylicky. Setkal se tam totiž s Věrou, která je podle všeho snoubenkou jeho syna, a dívčino chování ho značně pohoršuje. Pan Anděl je zkrátka morous v letech, pro neformální zvyklosti nové doby nemá příliš mnoho pochopení. Mladá generace se však jen tak lehce nedá.

Eva Trejtnarová-Hudečková, Stella Zázvorková, Juraj Herz ve filmu Což takhle dát si špenát zdroj: Československý státní film

Staňte se fanoušky filmů nezapomenutelné Stelly Zázvorkové:
Fanklub Stelly Zázvorkové
Fanklub Román pro ženy
Fanklub Babí léto
Fanklub Pelíšky
Fanklub Kolja
Fanklub Co je doma, to se počítá, pánové
Fanklub Což takhle dát si špenát
Fanklub Zítra to roztočíme, drahoušku…!
Fanklub Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách
Fanklub Tři chlapi v chalupě
Fanklub Anděl na horách

Zatím bez komentáře, buďte první!