Jan Němec: „Landovský byl člověk se zlatým srdcem a nezničitelnou energií“
zdroj: Profimedia

Jan Němec: „Landovský byl člověk se zlatým srdcem a nezničitelnou energií“

12. 10. 2014 – 11:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Osmasedmdesátiletý režisér a další známé osobnosti vzpomínají na úspěšného herce a dramaturga Pavla Landovského.

Jak jsme vás již informovali, Pavel Landovský zemřel v pátek večer doma. Představiteli majora Terazkyho z Černých baronů, který už několik let trpěl cukrovkou a nedávno navíc prodělal mrtvici, se podle dostupných informací stal osudným infarkt.

„Dal si cigáro, dostal infarkt, zemřel jako lev,“ řekl Pavlův dlouholetý kamarád Jan Kačer Radiožurnálu.

Jan Němec pro server Kultura.iDNES.cz uvedl, že Landovský byl člověk se zlatým srdcem a nezničitelnou energií, kdykoli připravený pomoci dobré věci. „Ale také schopný díky své nezkrotné povaze všechno pěkně zamotat a zkazit,“ dodal.

Pavel Landovský zdroj: Profimedia

Landovský byl znám jako člověk, který vždy říká, co si myslí a nebere si žádné servítky. V poslední době s oblibou kritizoval například Miloše Zemana. „Jo, tahle troska. Přitom je důležitý, jak prezident vypadá, protože lidi se podle toho orientujou,“ poznamenal loni na jeho adresu.

Zajímavé je, že „Lanďák“ herectví nikdy nevystudoval – svou kariéru začal jako řadový statista v teplickém divadle. Měl však přirozený talent, díky kterému se nakonec stal členem pražského Činoherního klubu.

 „Byl takový dobrosrdečný rapl. Vím, že před emigrací dostal strašnou nakládačku v Praze na Karlově mostě, snad ho chtěli i hodit do Vltavy,“ prozradil iDNESu Miroslav „Skalák“ Skalický.

Kontroverzní umělec a signatář Charty 77 byl k emigraci přinucen v roce 1978 v rámci akci Asanace. „Je mi líto, že nám ty komouši ukradli dvacet let jeho aktivní kariéry, byl to výborný herec a v tom nejlepším životním období tady nemohl hrát,“ svěřil Blesku Jan Hřebejk.

 

Zatím bez komentáře, buďte první!