Inspirováno skutečnými událostmi, katastrofy, které byly zfilmovány
zdroj: tisková zpráva

Inspirováno skutečnými událostmi, katastrofy, které byly zfilmovány

30. 9. 2016 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Katastrofický film je žánr, jehož hlavním tématem je hrozící či probíhající katastrofa (např. zemětřesení, ztroskotání lodi či letadla). Film většinou obsahuje více dějových linií, v nichž se zaměřuje na postavy, které se snaží katastrofě uniknout, čelit jí, nebo se vyrovnat s následky. Od tohoto týdne můžeme v českých kinech vidět snímek Deepwater Horizon: Moře v plamenech, vyprávějící o jedné z největších člověkem způsobených katastrof na světě. V dnešním článku se podíváme na další filmy inspirované skutečnými katastrofami.

Přežít
V pátek 13. října 1972 ztroskotalo v Andách letadlo, na jehož palubě byl Uruguayský národní rugbyový tým. Začal tak jeden z nejfantastičtějších příběhů boje o přežití, který vyvolal také nejvíce dohadů. Mnoho lidí zahynulo při srážce, ale někteří přežili. Ti se po několika dnech pomocí rádia dozvídají, že všechny záchranné akce byly zrušeny. Nikdo nevěří, že by někdo mohl přežít. Počasí se zhoršuje a omezené zásoby se tenčí každým dnem. Dva členové týmu se proto rozhodnou přejít Andy a vrátit se s pomocí pro zbytek. Jejich statečný kousek se jim podaří. Vrátí se zpět i s pomocí. Mezitím ale 29 lidí zemře a zbylým 16 se podaří přežít jen díky kanibalismu.

zdroj: YouTube.com

Eso v rukávu
Příběh neúspěšného novináře, který začne pracovat pro okresní noviny v Novém Mexiku, protože už ho jinde nechtějí. Když náhodou objeví ve skalním indiánském sídlišti zasypaného člověka, ucítí velkou příležitost k návratu mezi žurnalistickou elitu. Věrný heslům "dobrá zpráva, žádná zpráva" a "špatná zpráva se prodává nejlíp" zorganizuje záchrannou akci takovým způsobem, aby mohl exkluzivními materiály co nejdéle zásobovat lačné noviny. Na opuštěném místě staré indiánské památky vypukne obrovský mediální cirkus s podporou tisíců čumilů, kteří se přijedou podívat i s rodinami na cizí neštěstí a hrdinskou práci záchranářů a tisku".

zdroj: YouTube.com

Nic nás nerozdělí
Silný příběh filmu Nic nás nerozdělí je založen na skutečné události jedné rodiny, která v roce 2004 přežila úder ničivé vlny tsunami v Indickém oceánu. Manželé Henry (Ewan McGregor), Maria (Naomi Watts) a jejich tři synové se rozhodli strávit poklidné Vánoce v Thajsku a těší se na několik dnů prožitých v tropickém ráji. Rodinná idylka ale náhle a nečekaně skončí dva dny po Štědrém dnu, když jihovýchodní pobřeží Asie zasáhne vlna tsunami. Obrovská masa vody se valí na hotelový komplex, smete vše, co jí přijde do cesty, a rozdělí i prchající rodinu. Ačkoliv všichni členové rodiny přežijí, vyhráno zdaleka nemají, protože nalézt jeden druhého uprostřed pekla je skoro nemožné.

Film Nic nás nerozdělí vypráví nezapomenutelný osud rodiny, která se spolu s desítkami tisíc dalších lidí z nejrůznějších koutů světa ocitne v epicentru jedné z nejničivějších přírodních katastrof posledních let.

zdroj: Archiv

Pompeje
Velkolepá katastrofická podívaná, která spojuje zkázu kvetoucího antického města s akčním a milostným příběhem. „Titanic na souši“, tak se hovoří o filmu Pompeje. Bohaté město plné přepychu a zhýralosti prosperovalo a užívalo si hesla „chléb a hry“ plnými doušky. Až do osudného dne 24. srpna roku 79 našeho letopočtu, kdy se probudila sopka Vesuv a v bouři ohnivých erupcí pohřbila celé město a zaclonila slunce v pravé poledne. Tváří v tvář děsivé katastrofě musí gladiátor, jehož čekal poslední boj o konečnou svobodu, zachránit svou lásku . . anebo to aspoň zkusit.

Hlavní hrdina Milo, otrok, který se stal gladiátorem, čeká na svůj poslední boj, aby zničil své soupeře a dostal se na svobodu. S výhledem na svobodný život se zamiluje do dcery bohatého obchodníka, která však má být proti své vůli provdána za zkorumpovaného a zhýralého senátora (Kiefer Sutherland). Jejich opravdový problém se ale připravuje v hlubinách Země. V osudových hodinách po erupci Vesuvu, ve chvílích totálního chaosu a děsivé zkázy se musí Milo probojovat ven z gladiátorské arény, a podstoupit boj s časem, aby svou Cassii z rozpáleného pekla zachránil.

zdroj: Archiv

33 životů
V roce 2010 bylo při důlním neštěstí v Chile zaživa pohřbeno 33 horníků. Na jejich vyproštění pak celých 69 dní pracoval dnem i nocí záchranný tým, zatímco jejich rodiny i svět čekal na jakýkoli záblesk naděje. Napětí vzrůstalo i v dusivém horku 200 pater pod zemí, kde brzy začaly docházet zásoby i čas. Ve strhujícím příběhu o houževnatosti, víře a triumfu lidského ducha natočeného podle skutečného závodu s časem exceluje Antonio Banderas.

zdroj: Foto: Warner Bros

Everest
Everest v režii Baltasara Kormákura rekapituluje jednu z nejtragičtějších expedic, při které majestátní masív poslal svým vyzyvatelům mrazivé varování. Píše se polovina devadesátých let a Himaláje se stávají oblíbenou turistickou destinací. Na osmitisícovky už nešplhají jen zkušení horolezci, ale táhnou se tam celá procesí dobrodruhů z celého světa.

Horští vůdci Rob Hall (Jason Clarke) a Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) přesto nic nepodceňují a do své expedice na nejvyšší bod naší Země berou jen lidi, kteří mají něco za sebou. Všichni jsou skvěle připravení a vybavení, splnění snů jejich klientů by nic nemělo stát v cestě. Stačí však drobná odchylka od plánu, náhlá změna počasí a klíčovou otázku „Podaří se nám horu zdolat?“ vystřídá otázka mnohem zásadnější. „Dokážeme přežít?“ Maximální autenticity dosáhli tvůrci mimo jiné tím, že do lokací, kde se natáčelo, zařadili kromě Alp a Islandu také základní tábor na úpatí Everestu.

zdroj: Cinemart

Zkáza lodi Gustloff
Německá loď Wilhelm Gustloff byla v lednu 1945 zasažena třemi sovětskými torpédy a okamžitě se začala potápět. Nastal zoufalý boj o přežití, při kterém zahynulo 5krát více lidí než při zkáze Titanicu. Tato katastrofa se vepsala do dějin..

Zkáza lodi Gustloff zdroj: tisková zpráva

World Trade Center
Jako první 11. září 2001 zareagovali na volání o pomoc z věží Světového obchodního centra a když se obě zřítily, zůstali uvězněni v jejich troskách. Policisté Will Jimeno (Michael Pena) a John McLoughlin (Nicolas Cage) na rozdíl od svých kolegů jako zázrakem přežili, ovšem zaživa pohřbeni pod šesti metry sutě. Přestože se navzájem nemohli vidět, slyšeli se a vzájemně si dodávali odvahu. To jim zachránilo život. Od svobody je totiž dělilo nekonečných dvanáct hodin, po které se k nim dostávali záchranáři. Drama Olivera Stonea vypráví skutečný příběh dvou mužů, kteří jako poslední vyvázli živí z inferna Světového obchodního centra.

zdroj: YouTube.com

V srdci moře
V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba. Ale román vypráví jen polovinu příběhu. Film „In the Heart of the Sea“ odkrývá trýznivé následky osudového střetu, kdy je přeživší posádka dohnána až do krajnosti a aby přežila, musí dělat nepředstavitelné věci. Když čelí bouřím, hladovění, panice a beznaději a jejich kapitán se na širém moři snaží najít směr, zatímco první důstojník dál usiluje o ulovení obří velryby, členové posádky zpochybňují samé základy své víry a nejhlubšího přesvědčení, počínaje hodnotou svých životů a konče morálností jejich řemesla.

zdroj: YouTube.com

Dokonalá bouře
Atlantik se vzdouvá v třicetimetrových vlnách. Vítr zuří na maximum! V říjnu 1991 se tři povětrnostní fronty – mezi nimi i hurikán Grace - srazily v dosud největší zaznamenané bouři, meteorology nazvané „Dokonalá bouře“.Ve filmu Dokonalá bouře posádka rybářské lodi Andrea Gail bojuje s nejmocnějšími živly, jaké kdy příroda uvolnila ze řetězu. Fascinující, napínavou adaptaci bestselleru Sebastiana Jungera natočil Wolfgang Petersen a v hlavních rolích excelují hvězdní George Clooney a Mark Wahlberg. V nervy drásajícím dobrodružství se prolínají dokonalé zvláštní efekty s heroickou snahou rybářů o návrat do klidného přístavu. Nezměrné je i úsilí leteckých a námořních záchranářů o vyrvání obětí běsnícím živlům.

zdroj: YouTube.com

Staňte se fanoušky těchto "katastrofických" snímků inspirovaných skutečnými událostmi:
Fanklub Přežít
Fanklub Eso v rukávu
Fanklub Nic nás nerozdělí
Fanklub Pompeje
Fanklub 33 životů
Fanklub Everest
Fanklub Zkáza lodi Gustloff
Fanklub World Trade Center
Fanklub V srdci moře
Fanklub Dokonalá bouře

Zatím bez komentáře, buďte první!