Filmové premiéry: Atentát na Heydricha a katastrofální exploze ropné plošiny
zdroj: Vertical Entertainment

Filmové premiéry: Atentát na Heydricha a katastrofální exploze ropné plošiny

28. 9. 2016 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Atentát na třetího nejmocnějšího muže nacistické říše, jedna z největších katastrof způsobených člověkem, obyvatelé zvláštního sirotčince, rodina procházející mnoha změnami, portrét nejslavnějšího československého špiona druhé poloviny 20. století a fascinující místa, na kterých se utvářely dějiny. 38. týden tohoto roku přináší 4 filmové premiéry, 2 premiérové dokumenty a další digitálně restaurovaný film podle dramatu Karla Čapka, Bílá nemoc.

Anthropoid
Reinhard Heydrich, třetí nejmocnější muž nacistické říše a hlavní architekt konečného řešení židovské otázky, zemřel 4. června 1942 v Praze na následky atentátu, který provedli českoslovenští parašutisté vyslaní zpět do vlasti exilovou vládou z Londýna. Filmovou adaptaci akce zvané Operace Anthropoid nosil režisér, scenárista a kameraman Sean Ellis v hlavě patnáct let, během kterých prostudoval nespočet dostupných materiálů. Do filmu chtěl dostat především pohled vojáků Gabčíka a Kubiše, jejich pocity tváří v tvář činu s jistými fatálními následky. Jedna z klíčových událostí 2. světové války se dá zfilmovat jako pečlivá dobovka, vzrušující a zároveň tísnivé drama, precizní rekonstrukce atentátu nebo intenzivní studie lidského chování v mezních situacích. Sean Ellis je jedním z mála tvůrců, kteří jsou schopni to vše zkombinovat a vtisknout snímku ryze autorský rukopis.

zdroj: Falcon

Deepwater Horizon: Moře v plamenech
Dne 20. dubna 2010 došlo v Mexickém zálivu na plovoucí vrtné plošině Deepwater Horizon k jedné z největších člověkem způsobených katastrof na světě.

zdroj: Vertical Entertainment

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Dědečkova podivná smrt přiměje Jakea (Asa Butterfield) vyrazit na velmi neobvyklou, dobrodružnou výpravu. Pomocí stop a nápověd, které nalezl v jeho pozůstalosti, objeví na odlehlém koutě jednoho téměř opuštěného ostrova velice zvláštní dům, Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. A i když se Jakeovi na první pohled zdá opuštěný, není tomu tak. Brzy se setká nejen se slečnou Peregrinovou (Eva Green), ale i s jejími mladými chráněnci. Jejich izolace není jen v místě, ale i v zacykleném čase. Skrývají se před ostatním světem kvůli svým zvláštním a neuvěřitelným schopnostem, protože by byli ostatními považováni za zrůdy. Skrývají se ale také před strašlivými netvory, kteří se chtějí zmocnit právě těchto jejich zvláštností. Noví přátelé Jakeovi pomůžou poznat jeho vlastní výjimečnost. A právě ta může všechny obyvatele sirotčince zachránit.

zdroj: Cinemart

Tři generace
V každé etapě našeho života bojujeme s tím, abychom byli sami sebou. Své o tom ví Ray (Elle Fanning), teenager z New Yorku, který prochází změnou pohlaví. Jeho matka Maggie (Naomi Watts) je svobodná a sama se hledá. Teď ale potřebuje najít Rayova biologického otce, který musí podepsat souhlas k jeho změně. Třígenerační rodinu doplňuje Rayova netradiční babička Dolly (Susan Sarandon), která neví, jestli být víc zoufalá z rozhodnutí svého vnuka nebo z životní nerozhodnosti vlastní dcery. Všichni tři se tak musí poprat se svými zažitými způsoby, přijmout změny a začít fungovat jako rodina.

zdroj: Fénix Distribution

RINO - Příběh špiona
RINO je celovečerní dokumentární portrét Karla Köchera, nejslavnějšího československého špiona druhé poloviny 20. století. Köcher je známý jako jediný špion bývalého východního bloku, kterému se podařilo úspěšně proniknout do americké CIA a vynášet odtud informace pro československou rozvědku a KGB. Jeho odtajněný spis má mnoho desítek tisíc stran. Film ukazuje obraz talentovaného, inteligentního muže, jehož životní příběh se po osudovém podpisu spolupráce stal špionážním románem od Johna le Carré. Roku 1965 byl Köcher vysazen i se svou mladou ženou v USA, a dlouhých devatenáct let pracoval na své misi proti státu, ve kterém našel druhý domov. Dokonale skrýval své pravé poslání, než byl v roce 1984 zatčen FBI a po ročním věznění vyměněn na berlínském Mostě Špionů za prominentního sovětského disidenta Ščaranského. Köcherův strhující, paradoxní a provokující životní příběh, příběh špiona, nám v rozhovorech přibližuje jak Köcher sám, tak lidé, kteří ve studené válce stáli na odlišných stranách barikády. Archivní materiály nás uvádějí do doby, ve které se příběh odehrává. Pulzující hudba Ondřeje Anděry, který debutuje jako filmový skladatel, dotvářejí téměř thrillerovou atmosféru. S použitím informací, které přinesl spoluautor scénáře Vladimír Ševela, stojící za bestsellerem Český krtek v CIA, se jedná o nejkomplexnější obraz Köcherova příběhu, jaký byl natočen. Vítejte ve světě mezinárodní špionáže. Komu věřit a komu ne, na jakou stranu se přiklonit? Není to vlastně ve světě lží naprosto zcestná otázka?

zdroj: A-Company

Svatý Petr a papežské baziliky Říma
Navštívit všechna zajímavá místa světa není v silách jednoho člověka, teď je to ale přece jen o něco jednodušší. Díky moderním technologiím si můžete v kinech vychutnat unikátní dokumenty z těch nejznámějších uměleckých galerií, muzeí a měst. V dubnu se můžete ve svém kině vypravit do historického Říma a prohlédnout si fascinující místa, na kterých se utvářely dějiny.

zdroj: Pannonia Entertainment

Bílá nemoc
Epidemie zákeřné choroby ničí obyvatele totalitního státu, jehož vůdce připravuje válečnou expanzi. Pokus lékaře z chudinské čtvrti čelit nemoci i nacionálnímu fanatismu ztroskotává. Pro filmové zpracování vycházející z inscenace ND byla připsána postava Dr. Martina, lékaře z malé, diktátorovými plány ohrožované země, který je ochoten pokračovat v aktivním odporu proti násilí. Film natočený podle stejnomenného románu Karla Čapka je paralelou k událostem v Německu třicátých let.

zdroj: NFA

Nevíte, která kina ve vašem okolí vysílají premiérové snímky tohoto týdne? Mrkněte na Dokina.cz:
Kam zajít na Anthropoid
Kam zajít na Deepwater Horizon: Moře v plamenech
Kam zajít na Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Kam zajít na Tři generace
Kam zajít na RINO - Příběh špiona
Kam zajít na Svatý Petr a papežské baziliky Říma, ve vybraných kinech také ve 3D
Kam zajít na Bílá nemoc

Staňte se fanoušky premiérových filmů:
Fanklub Anthropoid
Fanklub Deepwater Horizon: Moře v plamenech
Fanklub Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Fanklub Tři generace
Fanklub RINO - Příběh špiona
Fanklub Svatý Petr a papežské baziliky Říma
Fanklub Bílá nemoc

Zatím bez komentáře, buďte první!