Daniela Kolářová oslavila životní jubileum. Připomeňme si její slavné role!
zdroj: Falcon

Daniela Kolářová oslavila životní jubileum. Připomeňme si její slavné role!

23. 9. 2016 – 10:15 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Daniela Kolářová, která byla v sedmdesátých a osmdesátých letech 20. století jednou z nejvíce obsazovaných hereček, oslavila v tomto týdnu své 70. narozeniny. Mimořádnou diváckou oblibu Daniele Kolářové přinesly role ve filmových komediích a zejména účast v televizních seriálech. Jejím častým hereckým partnerem byl Jaromír Hanzlík. Několik skvělých rolí ztvárnila po boku Zdeňka Svěráka, který v tomto roce také oslavil významné životní jubileum. Pojďme si dnes připomenout některé skvělé role Daniely Kolářové.

Kawasakiho růže (2009) – Jana, matka Lucie
Kdo může posuzovat minulé viny? Kdo je může odpouštět? Může jim čas obrousit hrany? Nebo pokání, jímž se viníci posléze pokusí spasit? Drama Jana Hřebejka podle Cenou Sazky oceněného scénáře Petra Jarchovského vytváří spletitý řetězec podobných otázek a nabízí celou škálu často protichůdných odpovědí. Středobod příběhu tvoří postava renomovaného psychiatra (Martin Huba), morální autority, který má u příležitosti výročí založení republiky získat významné státní ocenění. Právě připravovaný slavnostní akt se stane katalyzátorem událostí, které na povrch vyplaví hříchy minulosti, jež mu můžou zlomit vaz.

zdroj: YouTube.com

Kulový blesk (1978) – paní Knotková
V bytě Mistra Bílka, bývalého operního pěvce, se sešla společnost zájemců o výměnu bytu. Půlpánovi, Kadlecovi, Ječní, Knotkovi, ing. Severin, Flieger s paní Opatrnou, Jechová, Drahotovi, Pivoňka, Fazekašovi a dr. Radosta, který dvanáctisměnu zorganizoval. Začíná největší akce v dějinách stěhování, "Kulový blesk".

zdroj: YouTube.com

Setkání v červenci (1978) – profesorka Klára Fišerová
Jakub na střední škole těžce bojuje s angličtinou. Má ovšem movité rodiče, a ti pro synka nelitují peněz. Zaplatí mu prázdninový pobyt v jazykovém táboře, kde se má připravit na reparát. Když mladík dorazí na místo, zažije otřes: jeho lektorkou je nenáviděná profesorka Klára Fišerová, právě ta, která ho nechala propadnout! Navíc má s sebou pětiletého synka Davida, a ten je pěkné kvítko. Jakub je znechucen vývojem událostí a rozhoduje se pro rafinovaný protitah. Celá věc se mu ale vymkne z ruky i ze srdce.

zdroj: YouTube.com

Filmy Daniely Kolářové a Jaromíra Hanzlíka

Lucie, postrach ulice (1984) – maminka Lucie
Dětská pohádková komedie o malé Lucii, protivném vůdci klukovské patry Osvaldovi a dvou kouzelných postavičkách z formely. Lucie je šestiletá holčička, která se už nemůže dočkat, až půjde poprvé do školy. A protože všechny její kamarádky jsou ještě na prázdninách, nemá si s kým hrát.

Parta páťáka Osvalda totiž o malé holky nestojí. Jedině, že by dokázala svou odvahu krádeží v obchodě. Lucie se vydá do obchodního domu a tam sáhne po krabičce s formelou. A to je začátek neobyčejného dobrodružství, neboť z krabičky vylezou dvě postavičky kouzelných formeláků, které se stanou pro Lucii bájenými kamarády, s nimiž prožije na konci léta to nejbáječnější dobrodružství.

Daniela Kolářová, Žaneta Fuchsová, Jaromír Hanzlík ve filmu Lucie, postrach ulice zdroj: tisková zpráva

Léto s kovbojem (1976) – psycholožka Doubravka
Veselohra "Léto s kovbojem" vypráví o setkání venkovského zootechnika a traktoristy Honzy s pražskou psycholožkou Doubravkou, správnou holkou, která se o prázdninách musí starat o svého rozmazleného snoubence. Úsměvný příběh o tom, jak se tihle dva tak rozdílní lidé potkali, seznámili a zamilovali, natočil v roce 1976 režisér Ivo Novák a do hlavních rolí obsadil znamenitě sehranou dvojici Danielu Kolářovou a Jaromíra Hanzlíka.

zdroj: YouTube.com

Noc na Karlštejně (1973) - Alena
Řekl: Lásko má, já stůňu, svoji pýchu já jen hrál... Kdo by neznal ústřední melodii z hudebního filmu režiséra Zdeňka Podskalského! Vznikl podle stejnojmenné divadelní hry, kterou v roce 1884 napsal Jaroslav Vrchlický. Navštívíme dobu panování Karla IV., jenž dal zbudovat Karlštejn jako pevnost střežící korunovační klenoty a údajně zakázal, aby tam nocovaly ženy. Královnu Elišku Pomořanskou trápila krutá žárlivost - co tam asi tak pan choť za nocí provádí? Rozhodla se tedy na hrad vniknout v přestrojení za páže a zjistit pravdu. Stejný nápad dostala v tentýž den také mladičká Alena, zamilovaná do jednoho ze členů hradní posádky. Z jejich konání samozřejmě povstane řada zapeklitých situací...

Jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších českých filmových muzikálů je půvabnou hříčkou o císaři Karlu IV. a jeho hradě Karlštejně, na němž podle jeho zákazu nesměly přebývat ženy. Jedné noci se však na Karlštejně objeví nejen Karel IV. a dva nezvaní hosté, cyperský král Petr a bavorský vévoda Štěpán, ale také dvě ženy v mužském přestrojení. Jednou z nich je císařova manželka Eliška Pomořanská, která z lásky a stesku porušila zákaz, aby mohla císaře alespoň zahlédnout, tou druhou je neteř purkrabího Alena, která se vsadila s otcem, že dokáže strávit na hradě noc v mužském přestrojení. Zatímco Alena přivádí k šílenství svého snoubence Peška, moudrý arcibiskup Arnošt z Pardubic pomáhá přestrojené královně proniknout ke králi a také ji chrání před slídivými pohledy cyperského krále a bavorského vévody, kteří nevěří, že by na hradě opravdu nebyla žádná "ženská".

zdroj: YouTube.com

Slasti Otce vlasti (1969) – Blanka z Valois
Děj historické veselohry Slasti Otce vlasti se odehrává v polovině 14.století. Zachycuje období dospívání, prvních bitev, prvních lásek a prvního manželství pozdějšího českého krále a císaře římského Karla IV., byť převážně ve zkarikované podobě. Setkáme se v ní s řadou historických postav od krále Jan Lucemburského přes francouzskou princeznu Blanku z Valois až po Karlova věrného služebníka a přítele pana Buška z Velhartic.

Daniela Kolářová a Jaromír Hanzlík ve filmu Slasti otce vlasti zdroj: tisková zpráva

Filmy Daniely Kolářové a Zdeňka Svěráka

Vratné lahve (2006) – Eliška Tkalounová
Hrdinou Vratných lahví je bývalý učitel Josef Tkaloun. Definitivně se rozhodl opustit žáky, ale rozhodně se nehodlá smířit s pozicí důchodce, trávícího čas na lavičce v parku. Tkaloun je plný aktivity, nápadů i chlapských tužeb a nemíní zestárnout v nečinnosti. Navzdory nesouhlasu ženy Elišky, která se sarkastickým nadhledem komentuje všechny aktivity svého muže, Tkaloun přijímá brigádnické místo ve výkupu lahví menšího supermarketu. Malý prostor, kde se potkávají lahve s lahvemi a lidé s lidmi, je svébytným mikrosvětem, plným tragikomických osudů. Tkaloun dokáže být nejen jejich pozorovatelem… I když pod jeho režií situace občas dostávají poněkud groteskní obrysy.

zdroj: YouTube.com

Na samotě u lesa (1976) - paní Lavičková
Manželé Lavičkovi, půvabně ztvárnění Danielou Kolářovou a Zdeňkem Svěrákem, jsou sváděni touhou po získání chalupy dědy Komárka, kterou však majitel, jak se zdá, jen tak neopustí. Vše nakonec vyřeší jejich děti, které si starého Komárka zamilují a začnou ho považovat za svého skutečného dědu. Autoři komedie Na samotě u lesa Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak humornou formou popisují různé typy tzv. chalupářů. Většinu postav napsali přímo pro jejich představitele, mezi nimiž vyniká především Josef Kemr v roli dědy Komárka.

zdroj: YouTube.com

Obecná škola (1991) - učitelka Maxová
Desetiletý Eda Souček a jeho spolužák Tonda Čejka chodí do chlapecké třídy jedné školy na pražském předměstí. Z nezvládnutelně divokých žáků se zblázní učitelka a na její místo příjde přísný a záhadný Igor Hnízdo, údajný hrdina vojenských akcí, který má slabost pro ženy.

Eda ho začne srovnávat se svým "nehrdinným" otcem. Jan Svěrák vás v úsměvné, nostalgické vzpomínce zve do báječných poválečných let, kdy země voněla čerstvě nabytou svobodou, kluci chodili tátům pro pivo a pedagogická kvalifikace "odbojář a partyzán" dokázala zastínit i tradici Jana Ámose Komenského.

Svérázný učitel Igor Hnízdo převzal na sklonku roku 1945 třídu rozjívených desetiletých raubířů, kteří svou učitelku dokázali přivést do blázince. Svým novým svěřencům dal jasně najevo, že se nehodlá stát jejich další obětí a všem krásným ženám v okolí, že by se mohly stát oběťmi jeho šarmu.

zdroj: YouTube.com

Staňte se fanoušky těchto skvělých filmů s Danielou Kolářovou:
Fanklub Kawasakiho růže
Fanklub Kulový blesk
Fanklub Setkání v červenci
Fanklub Lucie, postrach ulice
Fanklub Léto s kovbojem
Fanklub Noc na Karlštejně
Fanklub Slasti Otce vlasti
Fanklub Vratné lahve
Fanklub Na samotě u lesa
Fanklub Obecná škola

Zatím bez komentáře, buďte první!