České dobrodružné a sci-fi snímky, které stojí za to!
zdroj: tisková zpráva

České dobrodružné a sci-fi snímky, které stojí za to!

27. 5. 2016 – 9:45 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

V nedávné době jsme si představili desítku nejlepších sci-fi snímků historie. Tento žánr však není cizí ani českým tvůrcům. Největším průkopníkem je bezpochyby skvělý režisér a animátor Karel Zeman, jehož dobrodružné / sci-fi filmy mu přinesly slávu a uznání po celém světě. Pojďme se podívat na deset oblíbených snímků tohoto žánru, nejen od Karla Zemana, ale i od dalších českých tvůrců.

Cesta do pravěku
Český barevný fantasticko-naučný film o výpravě čtyř chlapců do pravěku. Jeden z chlapců najde u jeskyně, z které vytéká řeka, trilobita. Nemůže však pochopit, že je to tvor, který žil před mnoha miliony lety. Nepomáhají ani výklady z knih, ani návštěva museí. Nakonec se chlapci rozhodnou vypravit se jako ve starých verneovkách do pravěku. Vplují do jeskyně loďkou a skutečně se dostanou do doby ledové, Třetihor, Druhohor, Carbonu a Siluru. Poznají, jakými mnohotvárnými změnami prošla Země a život na ní. Naukovost filmu je jemně spojena s jednotlivými dobrodružstvími chlapců, takže film bude pozorně sledovat i ten nejmenší divák.

zdroj: YouTube.com

Vynález zkázy
Geniální vynálezce, profesor Roch, je na pokraji objevu látky, která může ve špatných rukou zničit svět. A právě takové ruce má hrabě Artigas, tajemný a temný dobrodruh, který ve své ponorce brázdí světová moře, potápí lodi a bohatství, kterého se tak zmocní, je mu nástrojem k ovládnutí světa. Artigas unese profesora Rocha ze sanatoria a nutí ho, aby v jeho sídle v kráteru sopky Back Cup vynález dokončil. Shodou okolností Artigas unese i profesorova asistenta, inženýra Harta, který je i vypravěčem příběhu, a který se všemožně pokouší profesora osvobodit a zamezit zkáze. Hart nakonec vyšle jícnem sopky balón s poselstvím k lidstvu, jež se díky tomu spojí a jehož válečné flotily v hodině dvanácté zkáze zamezí.

zdroj: YouTube.com

Adéla ještě nevečeřela
Detektivní komedie líčí souboj světově proslulého a nepřekonatelného detektiva Nicka Cartera (Michal Dočolomanský) a ďábelským botanikem baronem von Kratzmarem (Miloš Kopecký) a jeho masožravou rostlinou ADÉLOU. Scénárista Jiří Brdečka a režisér Oldřich Lipský se spolu sešli nad scénářem a z jejich spolupráce vznikl slavný Limonádový Joe. Tentokrát zvolili pro svou komedii jiný žánr, jiné prostředí a objektem jejich parodie se stal jiný typ pokleslé literatury, totiž rodokaps.

zdroj: YouTube.com

Baron Prášil
Let na dělové kouli, cesta na Měsíc i putování napříč oceány v útrobách velryby - to je jen několik dobrodružství jednoho z největších a nejprolhanějších vypravěčů barona Prášila. Mistr trikového filmu Karel Zeman svým jedinečným pojetím oslavuje nezkrotnou lidskou imaginaci, podstatu každého dobrého příběhu.

zdroj: YouTube.com

Tajemství hradu v Karpatech
V Karpatském království stojí nad vesnicí Vyšné Vlkodlaky tajemný hrad, jehož majitelem je baron Gorc z Gorců. Na jeho objednávku sestrojil šílený vědec Orfanik zvláštní přístroj, který pomocí světelných paprsků vytváří iluzi skutečnosti. Tento "dálkovid", zrozený ve fantazii spisovatele Julesa Verna, předběhl o sto let vznik televize. Jak to bylo vlastně s prvním filmovým představením a s objevem televize, odhalí po mnoha dobrodružstvích při pátrání ve strašidelném hradním labyrintu hrabě Felix Teleke z Tölökö, hlavní postava filmového příběhu, který je třetí společnou prací scenáristy Jiřího Brdečky a režiséra Oldřicha Lipského. Parodie na verneovské vědecko-fantastické romány je inspirována pozapomenutým dílem slavného francouzského spisovatele Tajemný hrad v Karpatech a obohacena o nové prvky, například o "karpatský" folklór, pro nějž byl vytvořen i vlastní jazyk.

zdroj: YouTube.com

Na kometě
Poslední z trikových hraných filmů Karla Zemana, které vizuálně vycházely ze starobylých rytin provázejících romány Julese Verna. Tentokrát příběh začíná na zapadlém místě kterési francouzské kolonie, které od zemského povrchu odloupla obrovská kometa a vyvrhla do vesmíru. Ale i tam pokračují malicherné spory, řevnivost i přípravy k povstání. Režisér tu dospěl k výrazné komediální nadsázce, ke karikatuře nejrůznějších úředníků a vojáků, když již odmítal řešit jakékoli "nadčasové" záležitosti. Je to poslední film, v jehož titulcích směl být jako scenárista uveden Jan Procházka.

zdroj: YouTube.com

Krakatit
Román Karla Čapka Krakatit zfilmoval Otakar Vávra již záhy po druhé světové válce a pojal jej jako horečnatě expresivní varování před jadernou zkázou. V roce 1980 se k tomuto dílu vrátil znovu, tentokrát však zdůraznil násilnou aktualizaci výchozího textu ve smyslu zákeřných imperialistických piklů.

Hlavní hrdina vědec Prokop se ocitá ve smrtelném ohrožení, když chce zabránit zneužití svého epochálního vynálezu třaskaviny Krakatit dvěmi skupinami lidí, kteří s její pomocí chtějí ovládnout svět.

zdroj: YouTube.com

Pane, vy jste vdova!
Ve středoevropském království vítá král Rosebud IV. krále Oscara XV. v přítomnosti svých generálů. Při povelu "k poctě zbraň", je králi Oscarovi XV. useknuta ruka. Král Rosebud IV. je rozhodnut rozpustit armádu. A zatímco profesor přišívá králi umělou ruku, nešťastný velitel roty navštíví astrologa Hampla, aby si nechal předpovědět další osud. Výsledek překvapí i samotného Hampla, neboť - mimo jiné - on sám bude zabit, stane se vdovou, ožení se s krásnou Molly a navíc se chystá atentát na krále.

zdroj: YouTube.com

Zítra vstanu a opařím se čajem
Satirická komedie "Zítra vstanu a opařím se čajem" režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny.

Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícím z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavních postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařští nacisté se představí Jiří Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík.

zdroj: YouTube.com

Zabil jsem Einsteina, pánové...
Děj sci-fi komedie Zabil jsem Einsteina, pánové se odehrává střídavě v Americe někdy na přelomu druhého a třetího tisíciletí a v Praze roku 1911. Je založen na myšlence, zda a do jaké míry by předčasná smrt zakladatele moderní fyziky Alberta Einsteina ovlivnila vývoj života na naší planetě. Na rozdíl od většiny děl tohoto žánru, která míří do daleké budoucnosti, se zde děj naopak vrací pomocí "stroje času" do minula... Podle tvrzení autorů filmu je skutečnost, že profesor Einstein mohl přijít v Praze roku 1911 o život, historickým faktem.

zdroj: YouTube.com

Připojte se k fanklubům těchto legendárních českých sci-fi:
Fanklub Cesta do pravěku
Fanklub Vynález zkázy
Fanklub Adéla ještě nevečeřela
Fanklub Baron Prášil
Fanklub Tajemství hradu v Karpatech
Fanklub Na kometě
Fanklub Krakatit
Fanklub Pane, vy jste vdova!
Fanklub Zítra vstanu a opařím se čajem
Fanklub Zabil jsem Einsteina, pánové...

Zatím bez komentáře, buďte první!