Bridget Jonesová je zpět! Hledejte inspiraci i v dalších romantických komediích
zdroj: Cinemart

Bridget Jonesová je zpět! Hledejte inspiraci i v dalších romantických komediích

16. 9. 2016 – 13:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

V tomto týdnu se do českých kin dostal snímek Dítě Bridget Jonesové, pokračování oblíbených romantických komedií Deník Bridget Jonesové (2001) a Bridget Jonesová: S rozumem v koncích (2004) s Renée Zellweger v hlavní roli. Dnes vám mimo již zmíněných přinášíme i další komedie podobného žánru.

Deník Bridget Jonesové
Bridget Jonesová je trochu kulatější "třicítka", která má ve svém životě zdánlivě jednoduchá a splnitelná přání - shodit nějaké to kilo a najít opravdový vztah. Jenže právě v roce, do něhož vstoupila s bezpočtem předsevzetí a rozhodnutím vést si deník, se to na jeho stránkách hemží pohromami. Především se zamilovala do svého pohledného šéfa, aby časem zjistila, že je jen "bokovka", protože "stálice" je nejen vychrtlá, ale navíc bohatá. Dala proto výpověď v nakladatelství, kde ji to celkem bavilo, a vrhla se střemhlav na kariéru televizní moderátorky, což zdaleka, jak zjišťuje, není profese jen o úsměvů a úspěchu. Její matka, ochotná ještě včera udělat vše pro blaho a sňatek své dcery, z ničeho nic dělá vše pro jakéhosi obstarožního seladona a tatínek tomu všemu s tragickým výrazem tiše přihlíží. K čemu dobře míněné rady přátel, když se Bridget cítí jako kulový blesk. Ještě že je, čas od času, po ruce lahvička oblíbeného Chardonnay a stále na dosah krabička cigaret. Jenže pak se v jejím životě stane něco, s čím skutečně vůbec nepočítala. Kdo by to také do toho nadutého Marka řekl...

zdroj: YouTube.com

Bridget Jonesová: S rozumem v koncích
Renée Zellwege, Hugh Grant a Colin Firth se opět setkávají v romantické komedii Bridget Jonesová: S rozumem v koncích. V tomto pokračování Deníku Bridet Jonesové se setkáváme s titulní hrdinkou tam, kde jsme se s ní rozloučili: šťastnou a spokojenou v náručí vytouženého milence Marka Darcyho (Colin Firth). Mark je zatím uznalý, ohleduplný a tolerantní (takřka) ke všem žárlivým záchvatům. Bridget totiž nejde na mysl, proč by se všechny ženy v Londýně - včetně Markovy nové asistentky - "dlouhonohé hrozby" - nesnažily Darcyho odlákat od baculaté, umíněné a často nevhodně se chovající Bridget, která neustále obtěžuje svým tvrzením: "Já přece nikdy neříkám nic jiného, než pravdu."

Jakmile se na scéně objeví "dlouhonohé nebezpečí", Bridgetiny růžové obláčky, na kterých se až dosud vznášela, náhle zešednou. Stále častější záchvaty sebepodceňování začnou negativně ovlivňovat její lásku s Darcym. Když už se zdá, že rozbouřená hladina jejich vzájemného vztahu se jen tak neuklidní, objeví se na scéně Bridgetin bývalý šéf, zkušený dobyvatel ženských srdcí Daniel Cleaver (Hugh Grant). Bridget se rychle vymaní z trapné situace a upadne do romantického omylu - avšak stále se jí daří prodírat se spletí trapasů a problémů, jaké provázejí každou pracující ženu, zejména když se stala symbolem jako "samostatná hrdinka, která si dovede poradit se životem".

zdroj: YouTube.com

Čtyři svatby a jeden pohřeb
Britská romantická komedie nominovaná* na dva Oscary je svým veselým pohledem na ženění a vdávání skutečně okouzlující (Variety). V hlavních rolích Hugh Grant (Notting Hill), Andie MacDowell (Na Hromnice o den více) a nominovaná** Kristin Scott Thomas (Anglický pacient). Tato pestrá směsice (The New York Times) je plná manželského bláznění (Los Angeles Times)!

32letý Londýňan Charles (Grant), ačkoliv je pohledný a šarmantní a má kolem sebe mnoho žen, se zatím nechce vázat. Čím více ubývá jeho svobodných kamarádů, tím méně chce být jako oni. Ale všechno se změní, když potká svobodomyslnou Američanku Carrie (MacDowell).

Okamžitě se zamiluje, začíná ji pronásledovat a brzy zjišťuje, že se chce také vdávat ale za někoho jiného!

zdroj: YouTube.com

Notting Hill
William Thacker (okouzlující Hugh Grant) je svobodný intelektuál a majitel neprosperujícího obchůdku s mapami a cestovními příručkami... Bydlí uprostřed Londýna ve čtvrti Notting Hill v mládeneckém bytě, který od svého posledního rozchodu sdílí s poněkud podivínským, ale přesto kamarádem Spikem. Poklidný tok Williamova života nabere rychlý spád poté, co jeho krámek navštíví Anna Scottová (okouzlující Julia Roberts), civilním povoláním hollywoodská superstar. Nakoupí si spoustu zbytečných knih a po minimální konverzaci ("Vezmu si tuhle" "Ta zrovna není moc dobrá, co takhle tuhle?" "Ne, děkuji". "Ona vlastně tahle vůbec není špatná, v některých situacích se může jevit jako nesrovnatelně lepší") ho bez zjevného důvodu při odchodu políbí.

zdroj: YouTube.com

Holky z kalendáře
V hlavních rolích rozpustilé komedie Holky z kalendáře režiséra Nigela Cola hrají držitelky Zlatého globu Helen Mirren a Julie Walters. Dvanáct svérázných členek váženého dobročinného spolku hledá nové možnosti, jak získat peníze na charitu. Tradičním zdrojem příjmů je každoroční kalendář spolku, ale tentokrát by ho chtěly udělat trochu jinak. Nechtějí se sice vzdát tradičních fotografií, ale konečnou podobu kalendáře všechny doslova šokují. Mezi pečenými dobrotami, jablečnými štrúdly a naaranžovanými květinami totiž ženy pózují - jak je pánbůh stvořil! Tenhle laskavý příběh vás rozesměje i dojme zároveň.

zdroj: YouTube.com

Jak na věc
Osmatřicetiletý Will je typický londýnský playboy. Je bohatý, svobodný, bezdětný a bezstarostný. Ale jen do chvíle, než mu jedna z bezpočtu přítelkyň, které až dosud střídal ve svižném tempu, dá "kopačky". A víte proč? Kvůli svému dítěti. Právě tato nová a zcela nepochopitelná zkušenost přivede Willa do nedotčeného "loviště", a tím je Sdružení osamělých rodičů, kde jsou téměř výhradně svobodné či rozvedené ženy. Právě díky Susie, té nejatraktivnější, se Will jedné neděle seznámí s Marcusem. Je to divný kluk a ještě podivnější je jeho matka Fiona. Právě ten víkend, kdy poslala syna se sousedkou, se pokusí o sebevraždu, a tak se Will proti své vůli ocitne v roli záchranáře a vzápětí i pěstouna. Ten "spratek" se na něj překvapivě upnul, i když mu bylo od začátku jasné, že Fiona u Willa nemá nejmenší šanci. Dospělému chlapci zprvu není po chuti, že Marcus se stal jeho každodenním hostem. Ruší to jeho nicnedělání. Jenže pak se karta obrátí a Will toho malého nutně potřebuje, aby postupně začal chápat, že Marcus už navždy vstoupil do jeho života.

zdroj: YouTube.com

Svatba mého nejlepšího přítele
Julianne se s Michaelem rozešla před devíti lety. Stali se pak nejlepšími přáteli a když stále ještě zamilovaný Michael naléhal, Julianne mu slíbila, že pokud se do osmadvaceti let věku nikdo z nich nevstoupí do stavu manželského, stane se jeho ženou. Do osmadvacátých narozenin chybí Julianne pouhých pár dnů a hromada Michaelových vzkazů na záznamníku ji děsí. Probůh, copak bude opravdu chtít, abych si ho vzala? Julianne vytočí číslo svého nejlepšího přítele a to, že o chvíli později upadne překvapením na zem, není vůbec její vina. Skutečnost je totiž daleko horší než čekala. Michael nejenže se chce oženit, ale navíc s jinou dívkou! Jak jí to mohl udělat? A tak narychlo! Sotva se Julianne trochu vzpamatuje ze záchvatu akutní žárlivosti, pochopí, že Michael není jenom nejlepší přítel, ale zároveň i nejlepší chlap na celém světě. Chlap, kterého vždycky miloval, ale nevěděla o tom. Chlap, o kterého teď musí bojovat, pokud se nechce spokojit s potupnou rolí přestárlé družičky. Julianne má na to čtyři dny. pak se Michael ožení a ona ho definitivně ztratí. Situace je o to horší, že její sokyně Kimmy je za a) mladá, b) krásná, c), chytrá, d) dcera miliardáře a za e) Michael ji nejspíš doopravdy miluje. tady pomůže jenom lest.

zdroj: YouTube.com

Srdcová sedma
Život to jsou tisíce cest... Mladá Helen ztratila práci a když se těsne před ní zavírají posuvné dveře vozu metra, otevíra se nám pohled na to, co by se stalo, kdyby metro stihla, či nestihla. Obě verze se rozbíhají jedna za druhou.

V jedné Helen opustí svého nevěrného přítele a navazuje nový šťastný vztah, ve druhé se Helenin život stáva čím dál víc nešťastným, nabere si dvě zaměstnání, utvrzuje se ve své bezcennosti a podporuje svého přítele při psaní románu, i když jeho aférka stále trvá. Co by sa stalo, kdyby...?

zdroj: YouTube.com

Zná ji jako svý boty
Sestry Maggie a Rose Fellerovy nemají kromě velikosti bot 8 ½ zdánlivě vůbec nic společného. Jsou sice nejlepší kamarádky, ale zároveň absolutní protipóly, když přijde na hodnoty, cíle a životní styl. Maggie (Cameron Diaz) nevynechá jedinou party, střední školu dokončila s odřenýma ušima, zaměstnání mění jako své obří ponožky a za svou největší přednost považuje přitažlivý vzhled. Je často bez práce a přežívá jako bezdomovec na gaučích svých známých a příbuzných. Její důvěra ve vlastní intelektuální schopnosti se blíží nule, cení si víc make-upu než knih a má vrozený talent zvolit dokonalý ohoz pro jakoukoliv příležitost.

Rose (Toni Collette) vystudovala Princeton a pracuje v přední právnické firmě ve Philadelphii. Její krásný a patřičně vyzdobený byt jí umožňuje utéci před okolním světem. Každý den pracuje do zemdlení, neustále bojuje se svou váhou a je věčně nespokojená s tím, co má na sobě. Nízké sebevědomí, pokud jde o její vzhled, ji zcela odřízlo od randění a intimního života. Její jedinou životní radost představují boty (protože jí vždycky sedí), ale bohužel se naskýtá příliš málo příležitostí, aby je vytáhla ze skříně.

Velká hádka vyvrcholí rozchodem obou sester. Poté absolvují obě trnitou cestu, na jejímž konci si však začnou samy sebe navzájem vážit. Na tom má podíl i jejich babička (Shirley MacLaine), která se objeví zničehonic a kterou dávno považovaly za mrtvou. Právě díky ní najdou Maggie a Rose způsob, jak se smířit nejen navzájem, ale také samy se sebou.

zdroj: YouTube.com

Hudbu složil, slova napsal
Alex Fletcher (Hugh Grant) je vybledlá popová hvězda 80. let, o kterou je zájem už jen mezi skalními nostalgiky, kteří navštěvují vesnické zábavy. Jednoho dne jej kontaktuje médii oslavovaná hvězdička Cora Corman, která jej požádá, aby jí napsal písně na její nové album a ještě si s ní zazpíval duet. Každý má právo na svůj comeback, jenže Alex má problém – už celé roky nesložil ani notu a psaní textu mu nikdy dvakrát nešlo. Vždycky to za něj dělali jiní. Jenže teď má během několika málo dnů přijít s hitem!

V tu chvíli do příběhu vstoupí kouzelně nepředvídatelná květinářka Sophie Fisher (Drew Barrymore), jejíž schopnost hrát si se slovy se Alexovi docela hodí. Sophie má právě za sebou neúspěšný vztah s úspěšným spisovatelem Sloanem Catesem (Campbell Scott) a tak se jí do spolupráce s Alexem, který co do vztahů nemá právě dobrou pověst, dvakrát nechce. Jenže krev není voda, srdci neporučíš... a hudba má nebývalou moc! Alex i Sophie si postupně uvědomují, že pokud chtějí najít lásku a uspět, budou se svým obavám muset postavit.

zdroj: YouTube.com

Staňte se fanoušky těchto romantických komedií:
Fanklub Deník Bridget Jonesové
Fanklub Bridget Jonesová: S rozumem v koncích
Fanklub Čtyři svatby a jeden pohřeb
Fanklub Notting Hill
Fanklub Holky z kalendáře
Fanklub Jak na věc
Fanklub Svatba mého nejlepšího přítele
Fanklub Srdcová sedma
Fanklub Zná ji jako svý boty
Fanklub Hudbu složil, slova napsal

Zatím bez komentáře, buďte první!