7 herců, kteří dělají své vlastní kaskadéřiny
zdroj: Distributor

7 herců, kteří dělají své vlastní kaskadéřiny

25. 7. 2016 – 9:57 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Jason Bourne se vrací! Tento čtvrtek do našich kin přichází skutečný, čtvrtý plnohodnotný díl špionážní série, která změnila podobu akčního filmu. Od prvního filmového Bournea - tehdy ještě u nás pod názvem Agent bez minulosti - opisovali skoro všechny další bijáky včetně bondovek. Puncem série jsou především autentické souboje, a není se čemu divit - krom dokumentární kamery a reálných chvatů je totiž Matt Damon i sám svým vlastním kaskadérem. Trend herců, kteří za sebe nechají kaskadéry zaskakovat jen minimálně se v posledních letech rozšířil dalece i mimo Bourneovskou sérii.

Daniel Craig
Když se řekne Jason Bourne, nemůže pozadu samozřejmě zůstat ani jeho kolega James Bond. Počínaje érou Daniela Craiga si jeho nový představitel začal dělat valnou většinu kaskadéřin sám. Mezi typické kousky patří běh po rameni jeřábu a skok z něj v Casino Royale anebo souboj na vrcholu víc jak 100 metrů vysokého jeřábu o pár minut později.

zdroj: YouTube.com

Harrison Ford
Za matadory akčních scén je počítán i takový stařešina jako Harrison Ford. Nejenže loni odkráčel od své letecké nehody, ale jeho kaskadérští nadřízení mu musejí ty nejriskantnější kousky zakazovat - jinak by prý totiž nedostali výplatu. Traduje se, že v době natáčení původních tří dílů vyžadovaly scény jeho plné nasazení - například ve scéně, kdy je vláčen pískem za jedoucím náckovským náklaďákem. Ford sám sice po čas natáčení skuhrá, nakonec se však po premiéře svěří, že "to byla vlastně zábava".

Harrison Ford a Shia LaBeouf ve filmu Indiana Jones a Království křišťálové lebky zdroj: Distributor

Angelina Jolie
Kaskadérské kusy se nevyhýbají ani herečkám, dokonce i takové hvězdě, jako je Angelina Jolie. Ta si sice sama dle slov svého supervizora dělá "jenom" 99% kousků - pojišťováci obvykle nevidí rádi nejriskantnější kousky - přesto je nutno i před tím smeknout klobouk. Jolie umí několik bojových umění včetně Krav Maga a její nejdrsnější výkony počítají chůzi 12 pater nad zemí anebo skok přes otevřené dveře během střelby pistolí.

Angelina Jolie jako Lara Croft ve filmu Lara Croft - Tomb Raider: Kolébka života zdroj: Distributor

Kristen Stewart
Herečka nejslavnější pro ságu Twilight možná není považována za úplně typickou akční hrdinku, i ona se však pořádně zapotila při natáčení fantasy verze Sněhurky a Lovce. Stewart si tak "užila" pády z útesů, plavání v ledově studené vodě či třeba náročné bitevní scény v plné středověké zbroji.

Kristen Stewart ve filmu Sněhurka a lovec zdroj: Distributor

Jason Statham
Hvězda série Kurýr a Expendables: Postradatelní začínala jako autentický akční hrdina již v útlém mládí. Zůstalo mu to dodnes. Například při natáčení třetího dílu Postradatelných Statham sám řídil nákladní vůz, když selhaly bezpečností pojistky - a vůz skončil ve vodách Černého moře. Statham chladnokrevně vylezl z vozu a doplaval na břeh, zatímco se náklaďák za ním ladně potopil.

Expendables 3: Postradatelní zdroj: Distributor

Jackie Chan
Všichni snaživci se však mohou jenom závistivě krčit před Jackie Chanem. Traduje se, že ten si v dobré tradici hongkongské kinematografie, jejíž největší hvězdy byly v prvé řadě praktikanti bojových umění a až poté herci, dělá nemlich veškeré kaskadéřiny. Chan si na zcela autentických šarvátkách postavil celé své jméno, což se občas nese i s nepříjemnými zraněními včetně zlomenin a vyhozených kloubů.

Jackie Chan ve filmu Agent z Hong Kongu zdroj: Distributor

Tom Cruise
Jakkoliv je Tom Cruise kontroverzní osobou zejména pro působení v scientologické církvi, rozhodně mu nelze upřít snahu. Ve věku digitálních triků je čtyřiapadesátiletý Cruise aktivní víc než spousta lidí poloviny jeho věku. Mezi nejdrsnější kaskadérské kousky patří poletování na provazech kolem fasády nejvyššího mrakodrapu světa Burdž Chalífa v Mission Impossible 4 anebo cesta na křídle nákladního letounu Hercules v následujícím Národu grázlů.

Tom Cruise ve filmu Mission Impossible: Ghost Protocol zdroj: Distributor

Zatím bez komentáře, buďte první!