6 nejdivnějších neamerických superhrdinů
Ochránci | zdroj: Bohemia MP

6 nejdivnějších neamerických superhrdinů

24. 4. 2017 – 11:03 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Něco jako Avengers, ale z Ruska přinesl ve čtvrtek 20.4 do kin ruský film Ochránci. Story o partě slovanských nadlidí (plus medvěda), kteří mají svou vlast chránit před nadpřirozenými elementy, připomíná, že nejen v Americe jsou superhrdinové populárním kulturním artiklem. Některé geroje ze starého kontinentu - mimo Ochránce - dokonce najdeme i v našich končinách. Většina z nich se však předhání v divnosti.

Peräsmies

Jmenuje se Peräsmies a jeho domovem je komiksový strip časopisu Pahkasika vydávaný od roku 1983. Jako mnoho jiných hrdinů Starého světa je i Peräsmies parodickým náhledem na tradiční superhrdinská klišé - jeho jménu chybí písmenko do Teräsmies, finského jména "Ocelový muž" pro Supermana, v nynější verze však znamenalo toliko "Zadnicový muž". Podobně distingovaný je i jeho popis - Peräsmies je těžký alkoholik a bezdomovec žijící na skládce, jehož superhrdinskou schopností je opravdu brutálně prdět.

Capitão Falcão

Evropa si v parodických superhrdinech přímo libuje, a dalším důkazem je prastarý Capitão Falcão – zatímco většina superhrdinů i na Starém kontinentu kope za archetypální dobro, Capitão Falcão slouží fašistickému portugalskému režimu. Se svým sidekickem Puto Perdizem odpovídá jenom bývalému portugalskému diktátorovi Salazarovi a plní ty nejostřejší mise ve snaze navždy zapudit hrozící invazi demokratických hodnot! Před dvěma lety vyšla pod názvem Kapitán Poškolka filmová verze příběhů Capitão Falcão.

Superdupont

I když Francie (a mnoho jiných evropských států) mají i své marvelovské superhrdiny, není třeba asi déle vysvětlovat, že většinu z nich si vymysleli američtí autoři. Jak totiž zas a znovu ilustruje Superdupont, většina gerojů z pera domorodců si z marvelovských a DCovských superhrdinů barvitě utahuje. Superdupont vznikl již v roce 1972 jako parodie jak Supermana, tak francouzských národních hodnot/stereotypů. Výhradně ve Francii působící frajer disponuje baretem, bagetou, kouří jenom Gauleoisesky, popíjí červené víno a bojuje proti organizaci kreativně pojmenované jako „Anti-Francie“.

Gritsko Sraka

Občas však v kulisách Evropy vznikne relativně upřímná snaha o ty pravé, relativně vážně brané superhrdiny. Ukrajinský kreslíč Oleg Synelnyk v roce 2012 přišel s hrdinou pojmenovaným Gritsko Sraka, v němž se snoubí inspirace s ukrajinským lidovým hrdinou, ale i vzhled převzatý od historických Kozáků. Může se to zdát být tak trochu přehnané – všichni superhrdinové do jednoho z našeho seznamu se vlastně motají kolem vlasteneckých/nacionalistických hodnot – také tradiční američtí superhrdinové, jako Batman, Iron Man, Superman anebo Kapitán America jsou ale vlastně ztělesněním jedné nebo tradičních amerických ctností.

Captain Britain

Čistě pro ilustraci toho, proč nejsou evropští superhrdinové z americké dílny příliš reprezentativní, si tu před finálním rekem zmíníme jednoho z nich - nepříliš inovativně pojmenovaného Captain Britaina. Nejenže jeho kostým i jméno vzniklo pouhým přetočením od Kapitána Ameriky, ale rovněž celá sada dalších prvků působí jako nezáměrná parodie jiných marvelovských tváří - a nic nepomáhá, že byly doby, kdy na příbězích Captain Britaina pracovali supermani komiksové tvorby jako Alan Moore...

Pérák

Jdeme do finále – a ironií osudu rovněž domů! Faktem totiž nakonec je, že jeden z nejstarších superhrdinů Evropy je náš Pérák. Legenda vymyšlená během nacistické okupace Česka operuje s maskovaným frajerem, který díky velkým pružinám na nohách dovede před kolaboranty a nácky utíkat přeskakováním budov. Samozřejmě, jde-li o tradičního superhrdinu, je otázkou definice. Také můžeme říct, že antický Herkules je skutečným prapůvodním evropským (a zřejmě světovým) mýtem nadlidského borce. Pokud však chceme zůstat ve 20. století, Pérák – teprve později přetavený z orální legendy do komiksového příběhu – je rozhodně jedním z místních prototypů!

Zatím bez komentáře, buďte první!