5 slavných, kteří předpověděli vlastní smrt
zdroj: Profimedia

5 slavných, kteří předpověděli vlastní smrt

2. 5. 2016 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Jména jako Alan Rickman či David Bowie zapsala letošní rok do smutné statistiky odchodu slavných legend. Některé skony celebrit jsou očekávané, jiné překvapivé - pak je tu ovšem kategorie těch, které slavní sami akurátně předpověděli. Čtěte případy několika nejmrazivějších podobných příběhů.

Mark Twain
Snad nejslavnější předpověď si odbudeme hned na úvod. Populární prozaik a autor Dobrodružství Huckleberryho Finna, mimo jiných děl, jménem Mark Twain předpověděl svou smrt na rok dopředu. Twain, údajně narozený při průletu Halleyovy komety v roce 1835, tehdy v roce 1909 prý zavtipkoval, že až kometa příští rok přiletí znovu, “zmizí” spolu s ní. Pointou vtipu bylo tvrzení, že “když tyhle dvě hříčky přírody přišly spolu, musejí spolu i odejít”. Kometa vysvitla rok na to na 20 dubna. Twain zemřel na infarkt den na to.

Mark Twain v laboratoři Nikoly Tesly zdroj: tisková zpráva

Jim Morrison
Ačkoliv rocková legenda neměla podobné “štěstí” za vypíchnutí přesného data, Jim Morrison si zjevně byl dobře vědom, že jeho životní styl nesvědčí vysokému věku dožití. Poté, co ve věku 27 let náhle zemřela Janis Joplin a Jimi Hendrix, zavtipkoval údajně Morrison při pijatice s přáteli, že “popíjejí s číslem tři”. Rok na to Morrison, opět ve věku 27 let, skutečně skonal na selhání srdce.

Jim Morrison zatčen za opilost (1963) zdroj: tisková zpráva

Jimi Hendrix
Podobně vágně svůj osud předpověděl/šel mu naproti i další kultovní performer 60. let. Faktem sice je, že Jimi rozhodně nevedl cokoliv připomínajícího zodpovědnému životu - slavný je případ jeho několikadenního únosu, který sám považoval za drogovou halucinaci - náhoda tomu chtěla, že jeho předpověď vyšla skoro na den přesně. Hendrix totiž v songu Ballad of Jimi nahraném v září 1965 popsal svět po svém odchodu. Zemřel pak na 18. září 1968 vlivem udušení během drogového rauše.

Jimi Hendrix zdroj: Profimedia

Frank Pastore
Pastore možná není zrovna populární v Česku, v 70. a 80. letech však platil za významného amerického baseballového hráče. Později pak získal na známosti i skrze svůj křesťansky orientovaný radiový pořad, což při jeho příjmenní zase tolik nepřekvapí - narozdíl od jeho předpovědi svého skonu. V listopadu 2012 se Pastore na radiových vlnách svěřil, že jako zavilý motocyklista se může kdykoliv “rozmáznout na dálnici 2010”, zvláště, pokud do jeho pruhu “vjede idiot bez použití blinkrů”. Dodal ještě, že ho ta představa zase tolik nerozčiluje. Jen tři hodiny poté, se Pastore řítil na motorce dálnicí 2010, když do jeho pruhu vjela šestapadesátiletá řidička a způsobila tak kolizi. Výsledkem byla těžká Pastorova zranění, jimž podlehl měsíc na to.

Frank Pastore zdroj: tisková zpráva

Abraham de Moivre
Evropský průkopník analitické geometrie a statistiky žijící v 17. a 18. století Abraham de Moivre sice významně posunul hranice lidského bádání, nejslavnější je však dnes za své údajné přesné předpovězení data vlastní smrti pomocí matematiky. Ačkoliv mnozí tuto historiku spojenou s de Moivre vyvracejí, nekažme si na okamžik skeptičností zajímavý příběh.

De Moivre v průběhu svého života mimo jiné pracoval na výpočtu statistiky úmrtnosti - ironií osudu společně s Edmondem Halleym, objevitelem již zmíněné komety. Legenda koluje, že když si de Moivre v 87 letech všiml, že spí každou noc o 15 minut déle než minulou noc - matematik si pak spočítal, že pravidelně se kupící cifra dá dohromady součet 24 hodin, tedy celého dne, na 27. listopadu 1754. Tedy na den, kdy de Moivre skutečně zemřel...

Abraham de Moivre zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!