11 největších boháčů v České republice!
Nejbohatší Češi | zdroj: Vlastní foto autora

11 největších boháčů v České republice!

19. 3. 2017 – 19:11 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Přinášíme vám 11. největších boháčů v naší zemi, jejichž majetek činí dohromady více jak 561 miliard korun. Tabulku vede Petr Kellner, s úctyhodným náskokem 185 miliard nad ministrem financí, majitelem Agrofertu Andrejem Babišem, který je na druhém místě. Podívejte se na další, pohádkově bohaté spoluobčany.

1. Petr Kellner

Společnost: PPF, O2

Majetek: 255,0 mld. Kč

Petr Kellner je český podnikatel, majoritní vlastník (98,92 %) v Nizozemsku registrované holdingové společnosti PPF Group N.V. V letech 2007 až 2013 byl také členem správní rady italské finanční skupiny Assicurazioni Generali, která společně s PPF tvořila mezinárodní pojišťovací holding, jenž vlastní mj. Českou pojišťovnu. Je nejbohatším občanem České republiky. Více.

Petr Kellner

2. Andrej Babiš

Společnost: Agrofert, Deza

Majetek: 70,0 mld. Kč

Andrej Babiš je původem slovenský velkopodnikatel s českým občanstvím, český poslanec a druhý nejbohatší český občan. Je majitelem a do ledna 2014 i ředitelem agrochemického holdingu Agrofert. Dle finančního časopisu Forbes činilo jeho jmění v březnu 2013 dvě miliardy dolarů, čímž se stal 736. nejbohatším člověkem světa. Více.

Andrej Babiš zdroj: tisková zpráva

3. Karel Komárek

Společnost: 49,0 mld. Kč

Majetek: KKCG, Moravské naftové doly

Karel Komárek ml. je český podnikatel, jeden z nejbohatších Čechů a největší tuzemský těžař ropy a zemního plynu. Je vlastníkem skupiny firmy KKCG, kterou založil v roce 1995 a která soustřeďuje své aktivity oblast ropy a zemního plynu, průmyslu, financí a investic. Více.

Karel Komárek zdroj: tisková zpráva

4. Radovan Vítek

Společnost: CPI Property Group

Majetek: 49,0 mld. Kč

Radovan Vítek je český podnikatel, selfmademan, který především přes mateřskou společnost Czech Property Investments a její dceřinou skupinu CPI Group vybudoval realitní impérium. Patří mezi nejbohatší Čechy, hodnota jím ovládaného majetku se pohybuje pravděpodobně okolo 55 miliard korun, podle časopisu Týden byl v roce 2010 na 7. místě v žebříčku 111 českých a slovenských miliardářů. Více.

Radovan Vítek zdroj: tisková zpráva

5. Pavel Tykač

Společnost: 31,0 mld. Kč

Majetek: Czech Coal, Vršanská uhelná

Pavel Tykač je český podnikatel a investor. Časopis Forbes jej v roce 2015 zařadil na páté místo v žebříčku nejbohatších Čechů, jeho majetek odhadl na 31 miliard korun. Svou podnikatelskou kariéru zahájil po revoluci prodejem výpočetní techniky. Na začátku 90. let založil s dalšími partnery společnost Vikomt, která se výrazně prosadila na trhu. V polovině 90. let svůj podíl prodal a získané peníze použil k ovládnutí tehdy malé královehradecké Regiobanky (dnes Hypoteční banka), kterou následně velmi výhodně prodal IPB. Více.

Pavel Tykač zdroj: tisková zpráva

6. Daniel Křetínský

Společnost: EPH, EP Industries

Majetek: 22,0 mld. Kč

Daniel Křetínský je český právník, podnikatel a spoluvlastník fotbalového klubu AC Sparta Praha. Podle časopisu Forbes je šestým nejbohatším Čechem s majetkem přes 22 miliard korun. Po studiích působil jako koncipient v brněnské advokátní kanceláři Gottweis & Partner. V roce 1999 začal v Praze pracovat pro investiční skupinu J&T, v roce 2003 se stal partnerem skupiny, čímž získal právo podílet se na ziscích. Více.

Daniel Křetínský zdroj: tisková zpráva

7. Zdeněk Bakala

Společnost: BXR, NWR

Majetek: 20,0 mld. Kč

Zdeněk Bakala se narodil 7. února 1961 v Opavě, vyrůstal ale v Brně, kde si odchodil textilní průmyslovku. V devatenácti letech sám emigroval do Spojených států, údajně s pouhými padesáti dolary v kapse. Začátky nebyly lehké, živil se například umýváním nádobí. Bakala rád vypráví, že svůj první milion (samozřejmě korun) vydělal hned po škole, v Americe to prý zvládne každý absolvent ekonomicky zaměřené školy. Více.

Zdeněk Bakala zdroj: tisková zpráva

8. Marek Dospiva

Společnost: Penta, Dr. Max

Majetek: 18,2 mld. Kč

Marek Dospiva je český podnikatel, spoluzakladatel a spolumajitel investiční skupiny Penta Investments (lékárenská síť Dr. Max, sázková společnost Fortuna, zbrojovka Aero, Aero Vodochody ad.). Podle časopisu Forbes je osmým nejbohatším Čechem, s majetkem ve výši 18 miliard korun. Více.

Marek Dospiva zdroj: tisková zpráva

9. Tomáš Chrenek

Společnost: Moravia Steel, Třinecké železárny, Agel

Majetek: 15,9 mld. Kč

Tomáš Chrenek je český podnikatel slovenského původu. Podle časopisu Forbes je devátým nejbohatším Čechem s majetkem v hodnotě okolo 16 miliard korun. Chrenek také stojí za společností Pura Vida, která v roce 2010 koupila za 233 milionů Kč bývalý vládní zámek v Praze-Kolodějích. Od září 2014 je členem správní rady soukromé vysoké školy CEVRO Institut. Více.

Tomáš Chrenek zdroj: tisková zpráva

10. Tomáš Němec a Oldřich Šlemr

Společnost: self-made, privatizace

Majetek: 15,8 mld. Kč a 15,8 mld. Kč

Dvojice továrníků, kteří prodali gumárenskou skupinu ČGS švédskému koncernu Trelleborg.

Tomáš Němec a Oldřich Šlemr zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!