Cíl zaměřen... Přinášíme filmy o prezidentských atentátech
zdroj: tisková zpráva

Cíl zaměřen... Přinášíme filmy o prezidentských atentátech

18. 11. 2016 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Atentáty na prezidenty po celém světě byly páchány odjakživa. Nejvíce se mluví o těch amerických. Ronald Reagan a Harry S. Truman svou smrt přežili, Abraham Lincoln, James A. Garfield, John Fitzgerald Kennedy a William McKinley však takové štěstí neměli. V dnešním článku si ukážeme nejen filmy založené na skutečných událostech, ale také ty smyšlené.

Konspirátor (2010)
Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život.

zdroj: Universal Pictures

Úhel pohledu (2008)
Příběh akčního thrilleru Úhel pohledu sledujeme očima osmi různých lidí, kteří se společně pokoušejí odhalit pravdu o pokusu o atentát na prezidenta Spojených států. Thomas Barnes (Dennis Quaid) a Kent Taylor (Matthew Fox) jsou agenty Tajné služby, kteří mají za úkol ochraňovat prezidenta Ashtona na klíčovém summitu, týkajícím se celosvětové války proti teroru.

Když je tento krátce po přicestování do Španělska postřelen, nastává chaos a během honu na atentátníka se protínají osudy různých lidí. Mez přihlížejícími se nachází Howard Lewis (Forest Whitaker), americký turista, který se domnívá, že střelce zachytil svou kamerou, na kterou celou událost nahrával pro své děti.

Na místě činu je i americká producentka zpravodajství Rex Brooks (Sigourney Weaver). Tak, jak tito a další lidé postupně doplňují jednotlivé části skládačky, začínají se odhalovat děsivé souvislosti.

zdroj: Sony Pictures Entertainment

Odstřelovač (2007)
Bývalý špičkový armádní průzkumník a odstřelovač Bob Lee Swagger pověsil kariéru na hřebík poté, co se stal obětí jednoho obzvlášť nepěkného podrazu organizovaného vyššími místy. Přesto ho na jeho samotě vysoko v horách překvapí penziónovaný plukovník Johnson (Danny Glover), který ho požádá o pomoc. Ve hře je život amerického prezidenta a údajně jen Bobovy mimořádné schopnosti a jeho přesná muška mohou tuto hrozbu eliminovat. S velkou nechutí se do akce zapojí a příliš pozdě zjistí, že se stal obětí podrazu číslo dvě. Z hrdiny, na němž závisel osud celého národa, se tak rázem stává "hlavní postava" novinových titulků, v nichž je označován za osamělého zabijáka, který se pokusil zastřelit hlavu státu. V zoufalém závodu s časem má Bob jedinou naději - zjistit, kdo a proč ho do tohoto komplotu zatáhl. Moc šancí nemá, protože proti němu stojí celá země a na své straně má jen nezkušeného agenta FBI (Michael Pena) a dívku svého zabitého parťáka (Kate Mara).

Čím déle Bob uniká z perfektně připravené pasti, tím je mu jasnější, že v ohrožení není jen jeho život, ale také osud celé Ameriky.

zdroj: Paramount Movies

Manchurianský kandidát (2006)
Při nezdařené vojenské operaci v Perském zálivu upadne velící důstojník Ben Marco do bezvědomí a seržant Raymond Shaw zachrání nejen jeho, ale i celou jednotku. Marca pronásledují podivné sny o tom, co se ve skutečnosti stalo. Je možné, že by celá vojenská jednotka byla unesena a mozky mužů naprogramovány tak, aby uvěřili, že Shaw je válečný hrdina? Zdá se, že Bílý dům je ohrožen a jediný, kdo může situaci zachránit, je Marco...

zdroj: YouTube.com

Zabiji Nixona (2004)
Mrazivé drama nám poodhaluje temnou stránku amerického snu. Snímek Zabiji Nixona je neobyčejně poutavým a tragickým příběhem Sama Bickea, muže, který byl v roce 1974 dohnán k naplánování atentátu na 37. prezidenta Spojených států amerických. Film je natočen podle skutečných událostí. Samovo manželství se rozpadá. Práce v obchodě ho ponižuje.

Přesto se Sam snaží za každou cenu uspět. Jediné, co chce, je získat svoji rodinu zpět a rozjet svůj vlastní podnik. Avšak ve společnosti poznamenaní politickým rozkladem a válkou ve Vietnamu není mnoho místa pro snílky. Samův svět se rozpadá a v Americe vrcholí aféra Watergate, která odhaluje vinu na nejvyšších postech společnosti. Prezident Nixon promlouvá k lidu - Sam věří, že našel osobu zodpovědnou za jeho i další americké problémy. Určí si tedy schůzku s osudem...

zdroj: YouTube.com

JFK (2001)
Newyorský státní zástupce Jim Garrison od počátku nevěří oficiální verzi o atentátu na prezidenta Kennedyho potvrzené zprávou Warrenovy komise, která vraždu označila za akt jedince. Podle jeho přesvědčení byl Lee Harvey Oswald pouze nastrčenou figurkou a atentát byl dílem spiknutí pravicových kruhů. Garrison s týmem spolupracovníků zkoumá všechny dostupné obrazové záznamy dallaského atentátu, jež potvrzují teorii o více střelcích. Další svědectví ho přivádějí na stopu skupinky pravicových kubánských emigrantů, ale nitky možného spiknutí vedou ještě dál k vysokým představitelům CIA a vojensko-průmyslového komplexu, kteří se obávali, že prezident Kennedy se po svém znovuzvolení odhodlá stáhnout americká vojska z Vietnamu. Řada výpovědí tuto teorii podporuje, ale nikdo nechce svědčit před soudem. Otřesen dalšími atentáty na Martina Luthera Kinga a Roberta Kennedyho, se Garrison rozhodne obžalovat uhlazeného kubánského obchodníka Claye Shawa z přípravy spiknutí proti prezidentovi USA. Tento zatím jediný soudní proces v souvislosti s atentátem na Kennedyho má negativní ohlas ve sdělovacích prostředcích a Shaw je nakonec pro nedostatek důkazů osvobozen. Otazníky kolem atentátu, který možná změnil moderní světové dějiny, stále zůstávají ...

zdroj: Foto: Warner Bros

S nasazením života (1993)
Agent tajné služby Frank Horrigan (Clint Eastwood), sužovaný svým selháním při ochraně J.F.K., dostane druhou šanci, když 30 let od atentátu v Dallasu ohrožuje prezidentův život profesionální zabiják Mitch Leary (John Malkovich), bývalý příslušník CIA, který se zapřísáhl, že prezidenta zabije. Film je příběhem muže, který hledá vlastní vykoupení. Musí zachránit život nejvyššímu americkému představiteli, i kdyby měl obětovat svůj vlastní. Frank přitom naráží na odpor vlastních kolegů, kteří neschvalují jeho konfrontační postoj a nejsou přesvědčeni, že Leary představuje skutečnou hrozbu. Horrigan se musí vypořádat s trvalou kritikou nadřízených i zvrácenou psychologií profesionálního zabijáka, který je vpravdě strašlivým protivníkem. Leary ví o Horriganově minulosti a využívá ji k tomu, aby ho vyváděl z míry v jejich smrtelné hře kočky s myší.

zdroj: YouTube.com

Šakal (1973)
Kultovní politický thriller, v němž tajná francouzská polovojenská organizace plánuje atentát na francouzského prezidenta Charlese De Gaullea, protože nesouhlasí s jeho politikou během Alžírské války. Najmou profesionálního zabijáka známého pod přezdívkou “Šakal”. Policie se o tomto spiknutí dozví od svého informátora a vyšetřovateli Lebelovi se chytře daří skládat střípky vedoucí k odhalení Šakalovy identity. Složitý děj využívá paralelní střihové skladby mezi detaily Šakalových příprav na atentát a Lebelovým úsilím najít vraha dřív, než bude příliš pozdě.

zdroj: YouTube.com

Staňte se fanoušky těchto dramatických snímků o prezidentských atentátech:
Fanklub Konspirátor
Fanklub Úhel pohledu
Fanklub Odstřelovač
Fanklub Manchurianský kandidát
Fanklub Zabiji Nixona
Fanklub JFK
Fanklub S nasazením života
Fanklub Šakal

Zatím bez komentáře, buďte první!