Stroy interview: Máme na to dostat se za hranice
zdroj: iREPORT.cz

Stroy interview: Máme na to dostat se za hranice

3. 1. 2015 – 12:00 | Magazín | Redakce iReport.cz | Diskuze:

Mluví se o nich jako o žhavém objevu letošního roku. Přestože právě vydali teprve debutovou desku, sami se netají velkými ambicemi. "To, co děláme, má na to prosadit se venku," shodují se Michal Skořepa a Miloš Meier, dvě třetiny sestavy Stroy. Svoji zbrusu novou nahrávku Adam Reborn kapela pokřtí 3. prosince v Rock Café.

Právě vychází vaše debutová deska Adam Reborn. Jelikož jste nová kapela s nedlouhou historií, začněme obrazně řečeno taktéž od Adama. Kdo a co je Stroy?
Miloš: Kořeny sahají až do roku 2006 ke koncertu Michala Pavlíčka v tehdejší Sazka Aréně, se kterým už léta hraju. Tam jsem poznal Rendu Rypara (v současnosti kytarista Portless, pozn. redaktora), dali jsme se dohromady a sháněli zpěváka. Narazili jsme na Radka Škarohlída, který dneska zpívá u Hentai Corporation a tady na Michala. Nakonec jsme se rozhodli pro Michala a tak vznikla naše první kapela The Fuse.
Michal: Hrál jsem se spoustou lidí, kteří jsou výborní muzikanti, ale naše cesty se zpravidla rozešly v momentě, kdy byly pro komerční úspěch schopní popřít sami sebe. Tehdy odešli buď oni, nebo já. S Milošem jsem cítil od začátku naprostou symbiózu a nebylo co řešit. Chtěl jsem mu třeba během zkoušení říct nějaký můj nápad, ale než jsem to stihl, už to hrál. A naopak. Nějaký čas jsme spolu jezdili jako instrumentální duo - tam vznikly první hudební základy Stroye.

Po klasických personálních a stylových obměnách jste se ustálili společně s Jakubem Antlem už jakoStroy. Stály za těmito změnami nové, vyšší ambice?
Michal:
 Naše hlavní ambice se Stroyem byla udělat kapelu, pro kterou není na prvním místě, jak se lidi budou tvářit na její tvorbu. Chtěli jsme si umělecky dopřát naprostou svobodu. Vedlejší myšlenkou je zároveň i určitá revolta proti věčné povrchnosti středního proudu, v jehož liniích spousta muzikantů přemýšlí. Právě to je vždycky na úkor toho, aby sis vlastní hudbu sám užil. Já naopak tvrdím, že je tvojí povinností být to, co skutečně jsi. Naše muzika nemusí být dobrá pro každého. Ani žádný člověk přece není dobrý pro každého.

 

Zbytek článku si můžete přečíst zde:

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: iREPORT.cz

Zatím bez komentáře, buďte první!