Ska-P interview: Sex Pistols? To nebyla žádná anarchie!
zdroj: iREPORT.cz

Ska-P interview: Sex Pistols? To nebyla žádná anarchie!

1. 5. 2013 – 11:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Se Ska-P se dá mluvit stejně dobře o hudbě jako o politice, sociálních tématech nebo o globálních problémech a vůbec nejlíp o myšlence anarchismu, jehož jsou jen sympatizanti.

Nedávno jste vydali nové album 99%. Je v názvu nějaká symbolika?
Pulpul: 99% je procento světové populace, která je podrobená právě jednomu procentu populace politicky a ekonomicky. To znamená, že je jenom 1% lidí, tedy vláda, která dominuje těm zbylým 99%. Chceme, aby si lidé tohle uvědomili.

Ska-P jsou celkově hodně zaměření na obsah sdělení. Dalo by se říct, že jsou ve vašem případě texty důležitější než hudba jako taková?
Joxemi: Řekl bych, že je to půl napůl. My nejdřív uděláme muziku a až potom vymyslí Pulpul text. Píseň může mít velmi důležitou roli a záleží právě na tom, jaký text tam vložíš. Když je emotivní, může tě klidně rozbrečet. Pro nás je velmi důležité, aby píseň řekla něco důležitého a předala nějakou myšlenku.
Pulpul: A v dobrému textu se děje to samé. Můžeš mít dobrý text, ale stejně záleží na muzice. Obě složky musí jít v souzvuku a musí vytvářet harmonii. Vážné téma musí mluvit o něčem vážném. Jestli máš veselé téma, můžeš to víc zlehčit, použít třeba ironii.

 

Žánr, který děláte, označujete jako ska-punk. Existuje v rámci ska-punku ještě nějaké neobjevené a inovativní směry a postupy nebo už je vše vyčerpáno?
Joxemi: Řekl bych, že právě na albu 99% jsme použili věci, které jsme nikdy nezkusili. Vyzkoušeli jsme si třeba drobné elektronické experimenty a není to nic proti našemu gustu.
Pulpul: Muzika je nekonečná jako matematika.
Joxemi: Ale o matematice nemáme ani tušení. (smích)

Skap_P zdroj: iREPORT.cz

Jste známí jako anarchistická skupina. Co pro vás vlastně tohle označení znamená? Dokážete se sami porovnat například s punkovými kapelami z Británie z konce 70. let?
Pulpul: Myslíš Sex Pistols? To nebyla žádná anarchie!
Joxemi: My nejsme anarchistická skupina. Jsme skupina, která sympatizuje s těmito myšlenkami. Když mluvím za sebe, nemůžu se srovnávat se skutečnými anarchisty jako například s Luciem Urtubianem, Španělem žijícím v Paříži, který byl zainteresovaný na kauzách po celém světě. Já jsem muzikant, přemýšlím jako on, ale nejsem schopen udělat totéž jako on. V našem případě je anarchismus moc silné slovo.
Pulpul: Jsme zkrátka sympatizanti.
Joxemi: Existovala jen jedna malá epocha opravdového anarchismu, byla to Španělská občanská válka v roce 1936 (Guerra civil Espaňola), v Katalánsku, kterou vyhrála pravicová strana a během níž se všechno hodně změnilo změnilo během pár mesíců.


Kritizujete politiky, společnost, církev a mnohé další. Co přesně vám ale vadí?

Joxemi: My to kritizujeme všechno! Nejvíc mi ale vadí to, že lidem je to všechno jedno. Posloucháš, jak celý svět, tvoji rodiče a kamarádi říkají: "Politici jsou sviňe, jsou to zloději...atd." Lidé si stěžují, ale nic proti tomu nedělají. Lidi by měli něco udělat a tím hned nemyslím odklon k anarchismu. Například necpat peníze do bank, ale nakládat s nimi jjným způsobem. Lidé vědí, že z bankovního systému nekouká nic dobrého, ale je jim to taky jedno. A proto si někdy zaslouží spálit se. To je jako v USA, kde jsou dvě politické strany, jedna je na hovno a ta druhá je taky na hovno, takže si ve výsledku vybíráš mezi dvěma hovny s tím rozdílem, že jedno možná smrdí méně.

Ska-P deska zdroj: iREPORT.cz

Nabízíte ve své kritice i nějaká řešení?
Pulpul: Anarchie je až to finální řešení. Mně je 42 let a vím, že každým dalším dnem jsem dál a dál. A ve světě je to stejné - každým dnem jsou bohatí lidé bohatější a chudí lidé chudší. Každý rok zemřou na zemi desítky milionů lidí hladem nebo na nevyléčitelné nemoci. Tento systém to dovoluje, bere to jako něco normálního. Říká se, že kapitalismus je to nejlepší co je, demokracie je to nejlepší, co je... Ne! Prostě ne, tohle je lež. Proti tomuhle se bouříme, proti té strašné ekonomické a politické nevyváženosti ve světě.

Aktuální téma - terorismus. Da se proti němu bojovat?
Pulpul: Existuje mnoho typů terorismu. To, že na světě zbytečně umírají lidi, je taky druh terorismu. Obchodní trh, podnikání, podnikání, podnikání a podnikání - tohle jsou hodnoty, která předáváme dál našim dětem?
Joxemi: Jsou chvíle, kde ti zbyde pouze násilí k tomu, aby ses ubránil.
Pulpul: Ale aby bylo jasno, nejsme násilníci a násilí nemáme rádi.
Joxemi: Někdy je ale násilí důležité proto, aby si lidé uvědomili, proč se vlastně bojuje.

Na závěr odlehčíme. Co se vám vybaví, když se řekně Česká republika?
Joxemi: Asi lidé. Je pravda, že jsme tady nestrávili až tolik času, abychom poznali Českou republiku do hloubky. Jeli jsme Prahou hodněkrát, je krásná, ale to, co se nám tady líbí nejvíc, jsou lidé.
Pulpul: Přistupují k nám s velkou laskavostí, láskou a respektem. A za to jim patří dík!

 

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: iREPORT.cz


Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku