Rowan Atkinson slaví narozeniny! Představme si "nebeanovské filmy" Mr. Beana
zdroj: tisková zpráva

Rowan Atkinson slaví narozeniny! Představme si "nebeanovské filmy" Mr. Beana

6. 1. 2017 – 11:55 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Anglický komik Rowan Atkinson slaví své 62. narozeniny! Jeho komediální miniseriály, kde se objevuje jeho mini cooper, a přítel plyšový medvídek Teddy se staly veleúspěšnými v mnoha zemích světa. Z Rowana se stal celosvětově známý herec, kterému většina lidí neřekne jinak než Mr. Bean. Dnes se podíváme na filmy, ve kterých se objevil v jiné, než "beanovské" roli.

Maigret a případ mrtvého muže (2016), role šéfinspektor Jules Maigret
Komisař Maigret řeší případ tajemného mrtvého muže. Vyšetřování se protne se sérií brutálních loupežných vražd... Rowan Atkinson, který se celosvětově proslavil jako věčný popleta Mr. Bean, si pro změnu zahrál slavného detektivního vyšetřovatele inspektora Maigreta. V příběhu z Paříže 50. let vyšetřuje vraždu hazardního hráče napojeného na brutální gang z Československa. Díky Rowanu Atkinsonovi v hlavní roli a řadě výtečných herců v rolích vedlejších je Maigret a případ mrtvého muže detektivkou, kterou musíte vidět.

zdroj: ITV News via Youtube.com

Maigret klade past (2016), role šéfinspektor Jules Maigret
V uličkách pařížského Montmartru řádí sériový vrah. Oběťmi jsou ženy, které spolu kromě barvy vlasů a nadprůměrné výšky nemají nic společného. Vrah je v noci přepadne, rozřezá jim šaty a zabije je, aniž by je oloupil. Ani po několika měsících vyšetřování není komisař Maigret blíže k dopadení sériového vraha a oběti stále přibývají, už je jich pět. Proto se detektiv rozhodne na vraha nachystat léčku. Pokusí se vraha přes novináře nalákat tím, že zatkne podezřelého muže, který je ve skutečnosti jeden z policistů. Myslí si, že velmi brzy udeří znovu, protože si nenechá líbit, že si někdo bere jeho „zásluhy". Do nočních ulic vypustí pár volavek, které mají zabijáka nalákat. Přestože jsou všichni v pohotovosti, vrah znovu udeří. Napadenou ženu – volavku – nezabije, protože je vyrušen, a podaří se mu utéct. Jedinou stopou k vrahovi je kus tkaniny s knoflíkem, kterou mu utrhla napadená policistka z jeho saka z luxusní anglické látky. Podle vzorku z tkaniny si policie vytipuje podezřelého, bytového architekta Moncina, kterého Maigret vytáhne k výslechu doslova z postele, ale ten tvrdí, že svůj nedávno zničený oblek dal nějakému tulákovi. Maigret je přesvědčený, že vrahem je právě Moncin. Napadená policistka nedokáže Moncina s jistotou identifikovat. Moncinova matka nevěří, že by vrahem mohl být její milovaný syn, a chce ho okamžitě vidět. Maigret si všímá, že matka Moncina ovládá, a je přesvědčený, že se vraždami snaží prokázat svou sílu vůči matce a manželce.

Ráno dostávají policisté nového vedoucího vyšetřovatele Leforse. Maigret však tvrdí, že to není nutné, protože má dost důkazů, aby mohl podezřelého obvinit. Jeho kolegové zatím v Moncinově bytě našli nože, které odpovídají ranám na tělech obětí, a podle obleku, který našli opravdu u tuláka, zjistili, že jej v době útoku musel mít Moncin na sobě. Leforce odchází s pokynem, ať vznesou obvinění. Jenže v noci dojde překvapivě k další vraždě. Ta je provedena stejnou zbraní, ale jiným způsobem. Maigret pozve na služebnu Moncinovu matku a manželku, které se vzájemně nesnášejí, ale dle Maigreta o jeho vraždách věděly a chránily ho a jedna z nich včera kvůli němu spáchala vraždu. Přiznává se k ní jeho matka, ale neví, jakou barvu měly šaty oběti, což ví Moncinova žena, která tím přizná, že vraždila. Moncin přiznává, že ženy zabil, protože svou ženu i matku nenávidí.

zdroj: ITV News via Youtube.com

Johnny English se vrací (2011), role Johnny English
Kdo zachrání Její veličenstvo britskou královnu, když agent 007 James Bond zrovna leží u ledu? Jeden muž už před lety dokázal, že je na něj spolehnutí a že raději Britské ostrovy zbourá, než by je vydal nepříteli všanc. Jmenuje se Johnny English, nosí tvář Rowana Atkinsona, alias Mr. Beana, disponuje mimořádným rejstříkem grimas a silným magnetem na katastrofy všeho druhu.

Po poslední takové „nehodě“ se více méně dobrovolně uchýlil do tibetského kláštera, kde kromě vnitřního míru hledá esprit pravého bojovníka. Až tady si ho najdou mateřské tajné služby, které se právě řítí do kolosálního průšvihu. Na oficiální návštěvu Velké Británie se chystá čínský premiér, pro kterého má jít podle zaručených informací o úplně poslední cestu v jeho životě, nepočítáme-li tu na hřbitov. A protože se šéfová MI7, Pamela Thorntonová (Gillian Anderson), nemůže na nikoho spolehnout, neboť se to v jejím revíru hemží dvojitými agenty, kteří jsou do plánovaného atentátu zapojení, vsadí vše na jednu kartu – na Johnnyho Englishe. Ten po návratu z azylu zjišťuje, že se doba radikálně změnila. Šéfuje mu ženská bez smyslu pro humor, která odmítá tolerovat jakékoliv výstřelky, a proto mu pořídí dozor v podobě urputného agentského zelenáče, agenta Tuckera (Daniel Kaluuya). Pracovní negativa naštěstí vyvažuje krásná psycholožka Kate Sumner (Rosamund Pike), do jejíhož dobývání se English pustí s vervou sobě vlastní. Stejně vehementně se vydá po stopách organizátorů globálního spiknutí proti čínskému premiérovi, zcela v souladu s osobním mottem: „Katastrofy lze tolerovat, neúspěch nikoliv.“

zdroj: Archiv

Univerzální uklízečka (2005), role Reverend Walter Goodfellow
Rowan Atkinson hraje muže tak zabraného do psaní perfektního kázání, že ani netuší, že jeho manželka ho podvádí nebo že jeho dorůstající děti jsou chuligáni. Reverend Walter Goodfellow je místní vikář, který žije se svojí ženou Glorií a svými dvěma dětmi v malém anglickém městě Little Wallop. Gloria se vážně snaží si udržet dekorum vikářovy ženy, ale brzy zjistí, že její děti a její beznadějný manžel jsou pro ni málo. Touží po spáse a ta přichází v podobě Grace - okouzlující, diskrétní hospodyně, která má svoji vlastní definici údržby domu a neuvěřitelnou dovednost řešení problémů. Grace se rozhodne vzít vše do svých rukou a zbavit město všech špinavých tajemství.

zdroj: YouTube.com

Johnny English (2003), role Johnny English
Britská výzvědná služba, konkrétně její oddělení MI 7, získala v agentovi Johnny Englishovi (Rowan Atkinson) skutečně jedinečnou posilu. Snad ani James Bond, připravený vždycky a všude na všechno, se s ním měřit nemůže. Právě včas, protože z londýnského Toweru byly ukradeny korunovační klenoty a Anglie čelí vážné krizi. Johnny, spolu se svým oddaným a všeho schopným asistentem Boughtem, se ihned ujímá vyšetřování a pátrání, která vede vskutku neotřelými a svéráznými způsoby. Podezřelým č. 1 se stává francouzský obchodní magnát Pascal Sauvage (John Malkovich). Nejcennější symbol moci ostrovního království nemá obohatit jeho sbírku, ale přímo jeho, dosud nekorunovanou hlavu. Budoucí král má ovšem ještě děsivější plán. Chce tu nádhernou, laskavou, zelenou a přívětivou zemi změnit v největší vězení na světě. Jaké štěstí, že Johnnymu ve chvíli, kdy už je téměř vše ztraceno, přispěchá na pomoc krásná agentka Interpolu. Alžběta se může klidně vrátit na trůn a panovat dál a Johnny? To se ještě uvidí.

zdroj: Universal Pictures

Milionový závod (2001), role Enrico Pollini
Bohatý majitel casina Donald Sinclair (John Cleese) připravi pro obveselení svých klientů novinku: veliký závod o dva miliony dolarů. Zbohatlíci se o ně ovšem nebudou ucházet sami, ale budou sázet na šest týmů, lačnících po bohatství. Potenciální milionáři jsou vybráni náhodně a vzniknou tak notně bizarní sestavy: Rozhádaná židovská rodina s užvaněným otcem (Jon Lovitz), bratři-kriminálníci (Seth Green, Vince Vileuf), upjatý obchodník a krásná pilotka (Breckin Meyer, Amy Smart), matka, usmiřující se s dcerou (Whoopi Goldberg), fotbalový rozhodčí na útěku (Cuba Gooding, Jr.) a narkoleptický Ital (Rowan Atkinson).

Na cestu z Las Vegas do Nového Mexika mohou vyrazit jakkoli – pěšky, autem, letadlem, na koni, nebo v balónu. Pravidla nejsou žádná - zbohatne jen ten nejrychlejší... a nejzákeřnější.

zdroj: YouTube.com

Možná, miláčku (2000), role pan James
Sam (Hugh Laurie) a Lucy Bell (Joely Richardson) jsou dva chytří, sexy, úspěšní profesionálové, kteří mají úplně všechno, na co si jen vzpomenou. On je televizní redaktor pro společnost BBC a ona pracuje v divadelní agentuře. Ale přece jen jim něco chybí. Lucy touží celým svým srdcem stát se matkou. Navzdory pestrému sexuálnímu životu a sestavenému harmonogramu se jim nedaří a tak se svěřují do rukou doktora Jamese (Rowan Atkinson).

Lucy podstoupí řadu vyšetření a v jejich vztahu to začne skřípat. Sam ventiluje svoji frustraci do filmového scénáře na kterém právě pracuje. Bohužel má zrovna spisovatelský blok a tak zapojí svou představivost. Začne popisovat příběh dvou lidí, kteří usilují o dítě.

Mezitím Lucy, která je plná různých hormonů, nalézá útěchu u svého pohledného a šaramantního zákazníka, herce Carla Phippse (James Purefoy).

Rowan Atkinson ve filmu Možná, miláčku zdroj: tisková zpráva

Čtyři svatby a jeden pohřeb (1994), role otec Gerald
32letý Londýňan Charles (Hugh Grant), ačkoliv je pohledný a šarmantní a má kolem sebe mnoho žen, se zatím nechce vázat. Čím více ubývá jeho svobodných kamarádů, tím méně chce být jako oni. Ale všechno se změní, když potká svobodomyslnou Američanku Carrie (Andie MacDowell).

Okamžitě se zamiluje, začíná ji pronásledovat a brzy zjišťuje, že se chce také vdávat ale za někoho jiného!

zdroj: YouTube.com

Žhavé výstřely 2 (1993), role Hayman
Na Středním východě je třeba vysvobodit skupinu amerických rukojmí.Topper je jediný muž, který to může dokázat, ale příliš se váže na ex-přítelkyni, než aby šel podruhé do akce (dokud ho krásná agentka CIA nedostane znovu do sedla).

Žhavé výstřely jsou parodií na veškeré filmové klasiky, kde neunikne zesměšnění žádná filmová postava. Je to mise smíchu, která přivedla Harleye a jeho Žhavé výstřely" na akční stopu nastražených výbušnin.

Rowan Atkinson ve filmu Žhavé výstřely 2 zdroj: 20th Century Fox

Přesný jako smrt (1983), role Bernard Fripp
Co si počít, když máte před sebou posledních 24 minut života? Smířit se s bohem? Poslechnout si oblíbenou hudbu? A samozřejmě nezapomenout na ženy... Bernard Fripp ještě nejezdí starým Mini Cooperem, ještě nemá méďu Teddyho, ale některé rysy Mr.Beana, kterého Atkinson poprvé ztvárnil o šest let později, jsou již zcela zřetelné. Hlavní role v této komedii je jeho filmovým debutem.

Staňte se fanoušký filmů, ve kterých Rowan Atkinson neztvárnil svoji nejznámější postavu Mr. Beana:
Fanklub Rowana Atkinsona
Fanklub Maigret a případ mrtvého muže
Fanklub Maigret klade past
Fanklub Johnny English se vrací
Fanklub Univerzální uklízečka
Fanklub Johnny English
Fanklub Milionový závod
Fanklub Možná, miláčku
Fanklub Čtyři svatby a jeden pohřeb
Fanklub Žhavé výstřely 2
Fanklub Přesný jako smrt

Zatím bez komentáře, buďte první!