RECENZE: Avicii láká svou prvotinou na letní afterparty
zdroj: iREPORT.cz

RECENZE: Avicii láká svou prvotinou na letní afterparty

9. 11. 2013 – 17:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Avicii už dva roky dává světu opakovaně najevo, že je DJ, který umí víc než jen mačkat "play". Chcete hit? Zavolejte Aviciimu a on vám ho napíše. Napřed si ale poslechněte jeho první 100% Avicii album. Jmenuje se True. True story. 

Slunko svítí, v ruce svíráte drink s deštníčkem a poprubukejete si: "Oooh sometimes.. I've a good feeling, yeah...". Zapomeňte na Good Feeling od Flo Ridy, nasaďte si sluneční brýle a pusťte si Levels od Aviciiho. Že by ten stejný refrén? Good Feeling je ona vykrádačka Aviciiho písně Levels, která mladičkého dýdžeje vystřelila k výšinám. A tam se také na rozdíl od jiných udržel. Dělá hudbu pro masy, na kterou si ale mimoděk podupávají i nerdi. V jeho videoklipech se to nehemží pěknými zadečky, ale třeba i kravaťáky, kteří za zvuků jeho beatů rozbíjejí kanceláře. Neatraktivními lidmi, kteří paří po svém a hledají místo, kde by byli mezi svými. Avicii je s upřímným úsměvem od ucha k uchu zve k sobě a nyní se vkradl na CD i do jejich obýváků.

Od Levels uběhly dva roky. Tenhle švédský hezounek si za tu dobu stihl střihnout spolupráci s kdejakou hvězdou od Lennyho Kravitze až po Nicky Romera a svými schopnostmi nakopal zadek kolegovi Davidovi Guettovi. Podepsal se pod pecky jako Silhouettes, I Could Be The One a Wake Me Up. Na této prvotině ale překvapivě zaznívá až poslední zmíněná, která album příznačně otevírá. 

Avicii zdroj: iREPORT.cz

Čím víc budete mačkat tlačítko repeat s True v přehrávači, tím víc se vám bude deska líbit. Avicii dokázal, že rozhodně nevyplýtval svoje nápady. Ať už je to roztančená Wake Me Up, která má do housových preferencí Aviciiho daleko a zní spíš jak hopsavý popík, country evokující a na singl aspirující Hey Brother nebo jak hlásná trouba rezonující You Make Me - tematika je společná: léto, letní lásky, soudržnost, volnost a společná honba za zážitky. Těšte se na disco načichlé Lanou del Rey, pak si swingově povyskočte - kancelář nekancelář, kostýmek nekostýmek - u Shame On Me a přesně v 00:40 vám pravděpodobně vyletí šanon z ruky. A aby různorodosti nebylo málo, celá deska je završená dvěma melancholickými baladami ve stylu CocoRosie a Apocalyptiky.

Aviciiho True tedy přináší to, co se od Aviciiho čekalo, a evidentně i něco navíc. Letní řádění i s nostalgií babího léta na závěr v čistě hudební formě. Balení skvělých nápadů, které brzdí občas jen zbytečně protáhlé pasáže, které znějí, jak když se zasekla páska. Fanoušky žánru Avicii nemohl zklamat a možná si získá fanoušky nové.

Pestrost. Pestrost v dobrém slova smyslu; to je Aviciiho prvotina jedním slovem. A pokud budete brát True jako pozvánku na jeho živé vystoupení na jednom z letních festivalů příští rok, nebudete se těšit na nic jiného. Důkazem je i jeho záznam z vystoupení na iTunes festivalu 2013.

zdroj: youtube.com

 

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: iREPORT.cz

Zatím bez komentáře, buďte první!