První dáma slovenského humoru odešla do hereckého nebe
zdroj: Profimedia

První dáma slovenského humoru odešla do hereckého nebe

21. 7. 2015 – 18:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Úspěšná komička Magda Paveleková je po smrti. Naposledy vydechla včera ve věku čtyřiaosmdesáti let.

Magda Paveleková se narodila 7. 6. 1931 v Leviciach. Byla potomkem šlechtického rodu Koháryovcov a dlužno dodat, že jejich jménu dělala čest - už ve svých sedmnácti se stala zakládající členkou Divadla Andreja Bagara.

Během své dlouhé kariéry účinkovala ve 12 filmech, 205 inscenacích a cca šedesáti zábavných pořadů v rozhlase a televizi. Kromě toho se věnovala dabingu a řadě dalších aktivit.

Samostatnou zmínku si zaslouží její perfektní ztvárnění matky představené ve slovenské verzi "crazy muzikálu" Jeptišky. Ten před patnácti lety krátce hostoval i v pražském Divadle Jiřího Grossmanna.

zdroj: YouTube.com

"Byla to naše vedoucí – v humoru i lidsky, v zákulisí," zavzpomínala v rozhovoru pro server SME.sk herečka Eva Pavlíková, která s ní v této roli alterovala.

Paveleková za své herecké mistrovství získala řadu ocenění včetně titulu Zasloužilá umělkyně (1982). Před dvěma lety byla navíc uvedena do Síně slávy ankety OTO.

Tato neobyčejně talentovaná žena ráda rozdávala smích, ale její vlastní život příliš veselý nebyl. Poznamenala ho tragická ztráta čtyřiatřicetileté dcery Niny, která přesně na Vánoce zemřela na rakovinu a zanechala po sobě dvě děti. Tehdy se Magda nechala slyšet, že už půjde jen na jeden jediný pohřeb – svůj vlastní…

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku