Připomeňme si 19. výročí smrti Kurta Cobaina
zdroj: tisková zpráva

Připomeňme si 19. výročí smrti Kurta Cobaina

7. 4. 2013 – 10:04 | Magazín | Kateřina Vodrážková | Diskuze:

V pátek tomu bylo přesně devatenáct let od tragické události, kdy vyhasl život jedné z největších hvězd hudebního světa.

Když se 5. dubna roku 1994 zastřelil frontman grungeové kapely Nirvana, zanechal po sobě svou manželku Courtney Love a dvouletou dceru Frances Bean. Cobainův sebevražedný čin znamenal obrovskou ztrátu nejen pro jeho rodinu, ale také pro jeho fanoušky, kteří ho bezmezně obdivovali. Jeho náhlá smrt zasáhla všechny, kdo milovali jeho písně Polly, Smells Like Teen Spirit nebo Pennyroyal Tea a jeho naléhavý hlas, který nebyl vůbec čistý, ale vyznělo z něj vše, co chtěl Cobain vyjádřit.

Nirvana zdroj: tisková zpráva

Zpěvák skonal ve svých sedmadvaceti letech, což byl magický věk pro úmrtí velkých hvězd tehdejší doby. Jeho matka Wendy O´Connor k tomu poznamenala: "Tak a teď je pryč a připojil se k tomu hloupému klubu," poukázala na tzv. Klub 27, kam patřili umělci, kteří skonali v tomto věku. Do tohoto klubu patří vlivní zpěváci a hudebníci, jejichž život skončil v sedmadvaceti letech, většinou neočekávaně a za záhadných okolností. Většina z nich také užívala drogy. Patří sem mimojiné Brian Jones, zakaladatel Rolling Stones, Jimy Hendrix, Jim Morrison, Janis Joplin a z těch nedávno zemřelých Amy Winehouse.

V roce 1991 Nirvana vydala své nejúspěšnější album Nevermind, kterého se prodalo 10 miliónů kopií. Úspěch zaznamenalo také album in Utero, jehož finální verze vyšla před Cobainovou smrtí.

Kurt Cobain s rodinou zdroj: tisková zpráva

Kurt trpěl od dětství druhem maniodepresivní psychózy a hyperaktivitou. Jeho život byl poznamenaný rozvodem rodičů a neustálým pendlováním mezi otcem, matkou a prarodiči, díky čemuž se uzavřel do sebe. Díky svým přátelům se seznámil s punkem a v roce 1985 založil svou první kapelu Fecal Matter, která ale nevydala ani jedno album. Nirvanu založil o dva roky později a proslavili se zejména až s albem Nevermind.

S frontmankou kapely Hole Courtney Love se oženil dva roky před smrtí a v tom samém roce se jim narodila dcera Frances Bean. Společně s manželkou se několikrát léčil z těžké závislosti na heroinu, který mu pomáhal překonat bolesti kvůli nemoci žaludku a boj s depresí. Jeho konec přišel nečekaně 5. dubna, kdy ho našli s prostřelenou hlavou a smrtelnou dávkou heroinu v krvi v jeho domě. Zpěvák zanechal dopis na rozloučenou, který byl adresován jeho ženě, dceři a jeho imaginárnímu příteli z dětství Boddahovi. "Lepší shořet, než vyhasnout," inspiroval se zpěvák citátem z jedné písně Neila Younga.

 

...

Zatím bez komentáře, buďte první!