Patrick Swayze by v tomto týdnu slavil narozeniny! Připomeňme si jeho role!
zdroj: Foto: Warner Bros

Patrick Swayze by v tomto týdnu slavil narozeniny! Připomeňme si jeho role!

19. 8. 2016 – 10:24 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Patrick Swayze, americký herec a tanečník, který by se v tomto týdnu dožil 64. let, pocházel z umělecké rodiny. Díky své matce (profesionální tanečnici a choreografce) tancoval od útlého dětství a studoval na baletních školách v New Yorku. Profesionálně začal tančit v zájezdovém divadle Disney on Parade, posléze pracoval na newyorské Broadwayi a začal vystupovat v amerických televizních seriálech. Mezi největší světové herecké hvězdy jej vynesl film Hříšný tanec z roku 1987. Připomeňme si také některé z jeho dalších snímků.

Ztracenci (1983)
V centru děje jsou dva kamarádi Ponyboy (C. Thomas Howell) a Johnny (Ralph Macchio, později známý jako Karate Kid), patřící k tzv. „Pomádám“, kteří se dostanou kvůli dívce (Diane Lane) do konfliktu s několika „Pracháči“ a výsledkem je nešťastná smrt jednoho z bohatých chlapců. Oba kamarádi se na radu Ponyboyova staršího bratra Darrela (Patrick Swayze) skrývají v opuštěném kostele za městem, ale jejich útěk je jen dočasný...

zdroj: YouTube.com

Hříšný tanec (1987)
Píše se rok 1963. Beatles v USA ještě nejsou známí a diskotékám kralují latinsko-americké tance. Do letoviska horského hotelu přijíždí na prázdninový pobyt 17-tiletá Frances (Jennifer Grey), všemi přezdívaná Baby, se sestrou Lisou a s rodiči. V hotelu se vyučují klasické tance, či tance z Latinské Ameriky, ale personál vyznává nejraději úplně jiný druh tance - tzv. dirty dancing (hříšný tanec). Baby sa seznámí s tanečním instruktorem Johnnym Patrick Swayze a prožije nejen svou první lásku, ale i proměnu z „ošklivého káčátka“ na sebevědomou mladou ženu...

zdroj: YouTube.com

Duch (1990)
Lehce komediální melodrama je kombinováno s detektivní zápletkou. Mladý newyorský bankovní úředník Sam (Patrick Swayze) začne žít s výtvarnicí Molly (Demi Moore). Jejich počínající šťastný život je však přerván Samovou násilnou smrtí, když jej na ulici zastřelí neznámý poberta. Ale Sam nemůže milovanou dívku opustit, a tak ji provází životem alespoň jako duch. Ze záhrobí naváže spojení se světem živých prostřednictvím bizarního média, kterým je černoška Oda Mae (Whoopi Goldberg).

zdroj: YouTube.com

Bod zlomu (1991)
Ostrý chlapík od FBI Johnny Utah (Keanu Reeves) se tajně vydává mezi potrhlé kalifornské surfaře, aby vystopoval "Ex-prezidenty" - ozbrojenou bandu bankovních lupičů. Jeho rovnocenným soupeřem se stává vynikající potápěč a surfař Bodhi (Patrick Swayze), jehož drogou je adrenalin a jeho potěšením je smrtelně riskovat…

zdroj: YouTube.com

Táta Lump (1993)
Jack Charles má k dokonalosti daleko. Na živobytí si vydělává drobnými krádežemi a podvody, a kromě toho rád a ochotně zapomíná, že je také otcem dvou dětí. Potomkové se ovšem o svá práva hlásí, a to v nejméně vhodnou dobu - Jack má právě v plánu konečně a definitivně zbohatnout a vůbec není nadšen přítomností své dcery Kelly, která utekla z dětského domova a oznámila mu, že hodlá žít s ním. A kdyby jen to. Sdělí mu také, že její bratr Eddie je v podobném zařízení, kde s dětmi zacházejí velmi surově, a donutí otráveného Jacka, aby chlapce unesl. A tak se Jack Charles vydává za svým velkým "kšeftem" - s dvěma dětmi na zadním sedadle a s policií v patách. Jejich putování je velmi dramatické, už proto, že se o tátu lumpa zajímá vedle představitelů zákona i sličná novinářka a obě děti. Jack postupně, tak trochu proti své vůli, propadá jejich kouzlu, důvěru a lásku. Velký a úspěšný podvodník z něj asi nikdy nebude, ale jako táta má své možnosti.

zdroj: YouTube.com

Machři (1995)
Divoký západ roku 1905. Dvanáctiletého Daniela Hacketta už nebaví život na odlehlé farmě u městečka Paradise Valley a rád by se přestěhoval do New Yorku. To se nelíbí jeho otci Jonasovi, který nedá na svou farmu dopustit. Daniel s otcem chodí často na ryby, kde mu otec vypráví příběhy o hrdinských pistolnících Pecosu Billovi, Paulu Bunyanovi a Johnu Henrym. Pak se Paradise Valley dostane do hledáčku stavitelů, kteří by zde rádi vybudovali nové velkoměsto. V jejich čele stojí bývalý pistolník, bezcharakterní J. P. Stiles. Ten nabídne všem obyvatelům Paradise Valley, že jejich pozemky odkoupí. Jonas se však rozhodne si farmu ponechat a při vzájemné potyčce ho Stiles postřelí. Jonas Danielovi svěří do ochrany dekret na pozemek farmy, který Stiles chce získat za každou cenu...

Daniel usne v říčním člunu a dopluje až do Texasu, kde se setká s Pecosem Billem, o kterém mu jeho otec často vyprávěl. Pecos Danielovi slíbí, že mu pomůže v boji se Stilesem, který se se svými muži vydal Daniela pronásledovat. Brzy se k nim přidají i další dva hrdinové z Jonasových vyprávění – Paul Bunyan a John Henry. Čtveřice se postupně vrací do Paradise Valley, kde se chce postavit Stilesovi a jeho mužům.

zdroj: YouTube.com

Černý pes (1998)
Americký akční film o nákladu ilegálních zbraní, a řidiči, který byl nucen bojovat o život svůj a své rodiny. Bývalý trestanec Patrick Swayze začne pracovat jako řidič náklaďáku. Netuší ale, že auto je plné nelegálních zbraní. Nejenom, že musí bojovat o svůj život, ale musí zachránit i svou rodinu.

zdroj: YouTube.com

Zelený drak (2001)
Když vietnamští utečenci po skončení války v USA roku 1975 hledají svůj nový domov ve Spojených státech, v kalifornském vojenském táboře vzpomínky na souboj s nepřítelem ožívají...

Patrick Swayze ve filmu Zelený drak zdroj: tisková zpráva

Legenda o Jiřím a drakovi (2004)
První křížová výprava za svobodnou Svatou zem skončila. Vyčerpaní rytíři se vrací do svých domovů v Evropě. Nastává věk legend a záhad. I anglický rytíř Jiří (James Purefoy) touží odložit svůj meč a žít poklidný život. Cestou domů prochází zemí krále Edgaara. Král mu slíbí kus půdy, když najde jeho ztracenou dceru, krásnou princeznu Lunnu (Piper Perabo), pro kterou truchlí celé království. A tak se Jiří vydává na cestu za láskou a dobrodružstvím, o níž už stovky let vypráví starobylá legenda.

zdroj: YouTube.com

Smrt v horách (2008)
Drama, natočené podle skutečných událostí, vás zavede do roku 1928, kdy mladý Philippe Halsman, který se později stal slavným a světově uznávaným fotografem, odjíždí s rodinou na výlet do rakouských hor. O rodinné pohodě však nelze mluvit, otcovy vztahy se zbytkem rodiny jsou velmi špatné, obzvláště ty s Philippem.

Při jedné túře, na niž Philippe vyráží s otcem sám, je otec smrtelně zraněn. Během následného vyšetřování není zmatený Philippe schopen přesně popsat, co se vlastně stalo, a stává se podezřelým z otcovraždy. Ačkoliv obhajoba zpochybní většinu argumentů obžaloby, zdá se, že proces je již předem rozhodnutý. Soudce i porota jsou odhodlaní dostat Philippa do vězení i za cenu ztráty svého svědomí.

zdroj: YouTube.com

Staňte se fanoušky filmů skvělého Patricka Swayzeho:
Fanklub Ztracenci
Fanklub Hříšný tanec
Fanklub Duch
Fanklub Bod zlomu
Fanklub Táta Lump
Fanklub Machři
Fanklub Černý pes
Fanklub Zelený drak
Fanklub Legenda o Jiřím a drakovi
Fanklub Smrt v horách

Zatím bez komentáře, buďte první!