Nezapomenutelné české herečky
Jiřina Jirásková a Stella Zázvorková v seriálu Život na zámku | zdroj: Česká televize

Nezapomenutelné české herečky

2. 4. 2017 – 20:05 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Vybrali jsme 10 českých hereček, které nás neustále baví skrze televizní obrazovky, ačkoli jsou již v hereckém nebi. Večery strávené u televizí, bez těchto ikon českého filmu, si dokáže představit jen málokdo, že ano?

Jaroslava Hanušová

Jaroslava Hanušová byla česká divadelní a v menší míře televizní a filmová herečka, převážně komediálních rolí. Studium herectví po maturitě pouze zvažovala a po tříletém studiu právnické fakulty se věnovala práci učitelky v mateřské školce. Až v 90. letech se Hanušová začala objevovat v menších rolích ve filmech a televizních seriálech. Více.

Kompletní filmografie Jaroslavy Hanušové

zdroj: Archiv

Staňte se členem fanklubu Jaroslavy Hanušové

Jiřina Jirásková

Zasloužilá umělkyně Jiřina Jirásková byla česká herečka, ředitelka Divadla na Vinohradech a partnerka českého filmového a televizního režiséra Zdeňka Podskalského.  Během své kariéry ztvárnila přes 140 filmových a televizních rolí. Přestože se vyznačovala zajímavým hlasem, dabingu se téměř nevěnovala. Za pozornost však stojí dabing Elizabeth Taylor ve filmu Kdo se bojí Virgínie Wolfové. Více.

Kompletní filmografie Jiřiny Jiráskové

zdroj: Archiv

Staňte se členem fanklubu Jiřiny Jiráskové

Milena Dvorská

Milena Dvorská byla česká herečka. Původně studovala zdravotnickou školu. Jejím hereckým debutem se již v roce 1954 stala filmová pohádka režiséra Bořivoje Zemana Byl jednou jeden král, v polovině 60. let se na filmovém plátně přehrála do postav mladých žen, později přes kostýmní role do rolí starostlivých maminek. Více.

Kompletní filmografie Mileny Dvorské

Milena Dvorská - Vražda v hotelu Excelsior (1971) zdroj: tisková zpráva

Staňte se členem fanklubu Mileny Dvorské

Zuzana Dřízhalová

Zuzana Dřízhalová byla česká herečka. Absolvovala pražskou DAMU, obor herectví. V době svého úmrtí byla členkou divadelního souboru Divadla Nablízko, kde účinkovala ve hře Vzducholoď a v mnoha dalších inscenacích. Více.

Kompletní filmografie Zuzany Dřízhalové

Zuzana Dřízhalová zdroj: tisková zpráva

Staňte se členem fanklubu Zuzany Dřízhalové

Stella Zázvorková

Stella Zázvorková patří i po své smrti k nejoblíbenějším ženským komikům českého jeviště, filmu i televize. Svým výjimečným komediálním talentem poutala Stella Zázvorková pozornost diváků od samých počátků umělecké dráhy. Na jevišti se etablovala jako představitelka svérázných lidových typů, prostořekých a hašteřivých žen, domovnic i paniček, ale i laskavých maminek a babiček. Více.

Kompletní filmografie Stelly Zázvorkové

zdroj: Archiv

Staňte se členem fanklubu Stelly Zázvorkové

Míla Myslíková

Bohumila Myslíková chtěla být od mládí spisovatelkou, ale vystudovala herectví na JAMU v Brně. Ve filmu debutovala již jako jedenadvacetiletá ve filmu s Vlastou Burianem Nejlepší člověk. Více.

Kompletní filmografie Míly Myslíkové

Míla Myslíková - Dům u tří vlaštoviček (1984) zdroj: tisková zpráva

Staňte se členem fanklubu Míly Myslíkové

Laďka Kozderková

Ladislava Kozderková, někdy také přezdívaná jako „česká Barbra Streisandová“ nebo „Lady Muzikál“, byla česká muzikálová zpěvačka a herečka. Ve filmu a v televizi byla obsazována zejména do komediálních rolí či do rolí starostlivých matek. Jednou z výjimek byla role zhrzené milenky v Olmerově filmu Jako jed. Více.

Kompletní filmografie Laďky Kozderkové

zdroj: Archiv

Staňte se fanouškem Laďky Kozderkové

Jaroslava Adamová

Jaroslava Adamová byla česká herečka. Patřila mezi legendy českého dabingu, svůj hlas propůjčila například Sophii Lorenové. Za své celoživotní působení v dabingu získala v roce 1995 cenu Františka Filipovského a za výborné herecké výkony v roce 1997 cenu Thálie za celoživotní dílo. Více.

Kompletní filmografie Jaroslavy Adamové

Jaroslava Adamová - Dobrodružství kriminalistiky (1989) zdroj: tisková zpráva

Staňte se členem fanklubu Jaroslavy Adamové

Věra Tichánková

Věra Tichánková působila v českém filmu od roku 1958, kdy se poprvé objevila ve snímku Touha režiséra Vojtěcha Jasného. Českým televizním divákům je nejvíce známa z televizního seriálu Byli jednou dva písaři režiséra Jána Roháče, kde si zahrála po boku Jiřího Sováka, Miroslava Horníčka a Kláry Jernekové. V roce 2002 jí byla udělena Cena Thálie za celoživotní mistrovství a přínos žánru. Více.

Kompletní filmografie Věry Tichánkové

zdroj: Archiv

Staňte se členem fanklubu Věry Tichánkové

Helena Růžičková

Helena Růžičková se narodila v roce 1936. Patří mezi jednu z nejlepších a nejznámějších hereček v ČR. Do diváckého podvědomí se dostala především díky hlavním rolím v úspěšných českých komediích. Nejvíce ji proslavila série filmů o Homolkových, Ecce homo Homolka (1969), Hogo fogo Homolka (1970) a Homolka a Tobolka (1972). Pamatujeme si ji také jako Škopkovou ve filmech režiséra Z. Trošky Slunce, seno... Více.

Kompletní filmografie Heleny Růžičkové

zdroj: Archiv

Staňte se členem fanklubu Heleny Růžičkové

Zatím bez komentáře, buďte první!