Navždy odešel Joe Cocker
zdroj: Profimedia

Navždy odešel Joe Cocker

23. 12. 2014 – 9:30 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Další smutná zpráva – úspěšný britský zpěvák je po smrti. Bylo mu sedmdesát let.

Joe Cocker, známý svým nezaměnitelným "chraplákem", zemřel na zákeřnou rakovinu plic.

Cocker se narodil v roce 1944 v Sheffieldu. Jeho hvězda začala stoupat v šedesátých letech a to díky cover verzím písniček od nejslavnějších zpěváků a hudebních skupin té doby. Obrovského úspěchu dosáhlo Cockerovo zpracování megahitu With a Little Help from My Friends od Beatles, které se roku 1968 ve Velké Británii stalo číslem jedna.

Samostatnou zmínku si zaslouží také singl You Are So Beautiful (číslo pět v USA).

zdroj: YouTube.com

Joe Cocker byl držitelem Zlatého glóbu, Řádu britského impéria i Grammy (za duet Up Where We Belong, který nazpíval s Jennifer Warnes). Kromě toho se dostal do TOP 100 nejlepších zpěváků podle magazínu Rolling Stone.

Specialista na rockové balady nikdy neměl problém udělat úspěšný comeback. Jako ukázkový příklad nám může posloužit album Have A Little Faith, které vydal v roce 1994 po cca tříleté pauze.

Co se jeho osobního života týče, Cocker dlouhou dobu chodil s dívkou jménem Eileen Webster. Tento vztah mu však nevydržel. Koncem sedmdesátých let pobýval v Santa Barbaře (na ranči herečky Jane Fondy), kde se seznámil s ředitelkou letního tábora Pam Baker a později si jí vzal za manželku. Společně založili vzdělávací nadaci Cocker Kids Foundation.

zdroj: YouTube.com

Zatím bez komentáře, buďte první!