Muhammad Ali: Slavný boxer už nemůže ani mluvit
zdroj: Profimedia

Muhammad Ali: Slavný boxer už nemůže ani mluvit

14. 10. 2014 – 8:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Zdravotní stav dvaasedmdesátiletého Cassiuse Claye alias Muhammada Aliho se prý prudce zhoršil.

Ali už několik desítek let bojuje se zákeřnou Parkinsonovou chorobou. S přibývajícím věkem mu však ubývá sil.

„V podstatě nevychází z domu a velmi špatně mluví,“ řekl jeho bratr Rahman na předpremiéře životopisného filmu I am Ali. Té se zúčastnily i Muhammadovy dcery.

Rahman se rovněž velmi nevybíravě opřel do Aliho manželky, která se o „Krále boxu“ (a nejlepšího sportovce 20. století podle časopisu Spotsman Illustrated) v současné době stará. Víc než blaho jejího muže ji prý zajímají peníze. Oba bratři se kvůli vyhroceným rodinným vztahům už téměř nevídají.

Muhammad Ali zdroj: Profimedia

Připomeňme, že u Aliho byla Parkinsonova choroba odhalena v roce 1982, tedy v době, kdy Muhammadovi nebylo ani pětačtyřicet let. To je poměrně neobvyklé. Podle některých k tomu významnou měrou přispěl jeho třetí (a poslední) souboj s Joem Frazierem, během kterého obdržel řadu velmi tvrdých úderů do hlavy.

Sám Frazier to ostatně s oblibou tvrdil. „To jsem mu udělal já,“ říkával. „A rád ho pochovám, až se Bůh rozhodne vzít si ho k sobě.“

K tomu však už nedojde. V listopadu 2011 totiž „Smokin Joe“ podlehl rakovině jater. Jeho největší rival sice ještě žije, ale je na tom tak špatně, že i jeho nejbližší mu přejí brzký odchod z tohoto světa. „Modlím se k Bohu, aby otce z jeho utrpení vysvobodil raději dřív než později,“ prohlásil Muhammad Ali Jr.

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku