LIVE: One Republic lapali po dechu před projekcí Hradčan
zdroj: iREPORT.cz

LIVE: One Republic lapali po dechu před projekcí Hradčan

18. 2. 2014 – 18:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Bylo tomu už skoro rok, co fanoušci One Republic čekali na předvedení poslední desky Native naživo. Zájem byl takový, že se koncert přesunul z původního Velkého sálu Lucerny do většího prostoru Incheby, aby se hvězdy mohly počítat opravdu ve velkém. Jenže...

Za první rozpaky mohlo plátno. Ono plátno se symbolem Native, které dlouhé minuty skrývalo přípravy na stagi a mělo dramaticky odhalit zjevivší se kapelu, nakonec zůstalo přivázané na provázkách až do posledních tonů otvírací Light It Up. Zamýšleli kluci zvýšit stínovým divadlem napětí v sále? Asi. Větší rozpaky ale způsobil rámus, který se zpoza plátna ozýval. Měl totiž do voňavých One Republic, na které jsme zvyklí z nahrávek, opravdu daleko.

Opona padla, bohaté perkuse duněly, struny violoncella se ohýbaly, ale zpěváku Ryanovi Tedderovi jednoduše nestačil dech. Kde byly tóny příliš dlouhé, tam si je zkrátil, kde byla melodie charakteristicky kudrnatá, tam ji sesekl, a co nedokázal vyzpívat, prostě zaječel. Mohl jen doufat, že občasnou faleš, která mu ve výškách utekla, zpívající dav v sále přehluší. Zhruba celou první třetinu koncertu měl na svědomí, že na návštěvníky v sále mnohem víc zapůsobily projekce videoklipu na tetrisových digitálních obrazovkách za jeho zády a z cédéčka puštěný dětský sbor, než jeho pěvecký výkon.

One Republic zdroj: iREPORT.cz

V čem se ale Ryan opravdu našel, bylo mluvení. Květnatě vyprávěl o jeho obdivu k Praze, o tom, že Something I Need složil ve dvě ráno v hotelovém pokoji v NY a Good Life po poslední evropské tour. Zvlášť v posledních minutách koncertu bylo uprostřed smskujícího si publika těžší se rozhodnout, jestli jsou víc natažené historky z natáčení nebo donekonečna znásilněná "I've got a... I've got a... I've got a womaaaan!". Virtuálně nepřijel jen Kanye s Gold Digger, ale i Macklemore & Ryan Lewis s Justinem Timberlakem. Takové množství coverů se docela snadno chápe u začínajících partiček, ale kapela s plnými kapsami hitů jako je One Republic? Tím spíš, že s covery se v Inchebě začalo ve chvíli, kdy se zrovna vyklidněný Ryan za svítícím klavírem našel a se ctí se pomazlil se svou Apologize. Když pak otevřeně přiznal, že neví, jak navázat mezi následnými předělávkami Same Love aCry me a River, jasně dokázal, že dojemný videoklip o nemocných dětech z Afriky z něj Bona z U2, jeho idola, neudělá. Očekávaná profesionalita se během koncertu několikrát vytrácela.

One Republic zdroj: iREPORT.cz

 

Všech slabých okamžiků koncertu instrumentálně nadané pětky z Colorada je škoda. One Republic je kapela s pověstí talentovaných hudebníků, kteří v minulosti několikrát dokázali nahrát desky plné vypracovaných melodií doplněných o hravé texty. One Republic bývala kapela, která mívala na to své publikum utáhnout na víc, než na projektované obrázky Staroměstského náměstí a Pražského hradu během show. Kam se poděla osobitá síla zapomenutých hitů jako Marching On či Say? Těmhle týpkům se prorokovalo, že si zaslouží stát po bokuColdplay, místo toho jejich vystoupení v pražské Incheba Areně zpočátku evokovalo One Direction. A druhá polovina? Zapomenete-li na excesy s nepovedenými covery a nesmyslné povídačky, možná vám v hlavě utkví pár dobře zvládnutých čerstvých písniček. Nic víc, nic míň.

"Až se vrátíme do Prahy, přijdete se na nás znovu podívat?" Radši se příště posaďme doma, pusťme si čistě nahrané desky ze studia a snažme se v nich najít ty emoce, které živé vystoupení vyvolat nedokázalo. Kolem hlav nám sice nebudou lítat gejzíry papírků ani svítit pestré reflektory do obličeje, přesto se nám dostane kvalitnějšího zážitku.

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: iREPORT.cz

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku