Legendární sportovní gymnastka Věra Čáslavská zemřela
zdroj: Profimedia

Legendární sportovní gymnastka Věra Čáslavská zemřela

31. 8. 2016 – 10:30 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Sedminásobná olympijská vítězka a nejúspěšnější česká sportovkyně historie, která se v roce 1968 stala také druhou nejpopulárnější ženou planety, Věra Čáslavská zemřela ve věku 74 let.

Věra Čáslavská byla československá sportovní gymnastka, trenérka a významná sportovní funkcionářka, sedminásobná olympijská vítězka, čtyřnásobná mistryně světa, jedenáctinásobná mistryně Evropy a čtyřnásobná Sportovkyně roku Československa.

Po sametové revoluci byla v letech 1990–1996 předsedkyní Československého olympijského výboru a v letech 1995–2001 také členkou Mezinárodního olympijského výboru.

zdroj: Archiv

Spolu s Ruskou Larisou Latyninovou je jednou ze dvou gymnastek historie, kterým se podařilo získat zlaté medaile ve víceboji na dvou po sobě jdoucích olympijských hrách. Zlato z víceboje také vyhrála na mistrovství světa v roce 1966 a Mistrovství Evropy 1965 a 1967.

Přes čtyřicet let již drží mezi gymnasty rekord v absolutním počtu individuálních zlatých olympijských medailí. V letech 1964 až 1968 nebyla na velkém závodu ve víceboji poražena.

Věra Čáslavská zdroj: Profimedia

Více fotografií Věry Čáslavské

Vzdejte čest památce Věry Čáslavské členstvím v jejím fanklubu

Trailer k filmu Věra 68, který byl o Věře Čáslavské natočen.

zdroj: Archiv

Zatím bez komentáře, buďte první!

Osobnosti a filmy v článku