Idiocie Vladimira 518 na patnáct způsobů
zdroj: iREPORT.cz

Idiocie Vladimira 518 na patnáct způsobů

11. 6. 2013 – 14:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

V žádném případě se nejedná o urážku jedné z nejvlivnějších postav české hip hopové scény. To se jen Vladimir 518 dostatečně nakrknul na okolní svět a po Gorile do něj vypustil Idiota. A co od něj čekat? Patnáct tracků, kvalitní rap, experiment, kryplovitost a pestré featuringy.

V roce 2008 vydal 518 první sólovou desku, v níž překvapil přizvanými hosty, díky kterým došlo k přiblížení hip hopové scény k té populární. Aktuální deska v tomto trendu pokračuje, jen je obsahově o něco závažnější. Kromě líčení různých prožitků a svých životních postojů (Nemám zájem, Planeta Praha, Idiot) v ní Vladimir nastavuje zrcadlo společnosti a ukazuje na její nešvary (Drzost je věčná, V Čechách je všechno fajn, Ať žije kýč). Sám sebe přitom nevyčleňuje a naopak dodává, že "primitivem je po poctivý a hluboký úvaze".

CD sice odpaluje svým originálním orientálním beatem Dj Wich, jinak ale desce producentsky vévodí Mike Trafik, který je podepsán pod pěti kousky. V tracku Drzost je věčná spouští Vladimir první spršku kritiky, v níž mu nepřizvukuje nikdo jiný než Michael Kocáb, s nímž ho pojí dlouholetá posluchačská zkušenost. Své pevné ukotvení na pražské scéně dále utvrzuje ve skladbě Planeta Praha, která je syrovou a lehce naturalistickou výpovědí o špatných koncích lidí z jeho okolí. Z vlastní Big Boss stáje si přizval na pomoc kromě Trafika a Oriona i Jamese Colea, Huga Toxxxe nebo Sifona z WWW. Spolupráce se jmenovanými v rámci tvorby nijak nevybočuje, jen Sifon vtiskl tracku Město je prales charakteristický WWW zvuk, projevující se i na textu a způsobu Vladimirova rapu, jen s menší dávkou depresivity či snaze o vyřešení existencionálních otázek.

Vladimir 518_Idiot zdroj: iREPORT.cz

Bezesporu největší "úchylárnou" alba je společná skladba s Jiřím Kornem a Romanem Holým Kilovej bůh, která je velmi volnou a vtipnou předělávkou Kornova a Čokova songu Karel nese asi čaj z osmdesátých let. Vladimir totiž nevidí Karla jako zdatného lingvistu, ale jako dealera účinné drogy - čaje. Další ozvěnou je temné Koma, kde zasvěcenější posluchač musí identifikovat drobné samply ze starší skladby Vladimira a Kateřiny Winterové Du dolu. Velmi expresivní věc, ve výsledku příjemné "zpátky do dnů" a ve finále zvukově oživené saxofonem.

V závěru uslyšíte i Monkey Business, respektive skladbu Up To Speed Now z jejich posledního alba předělanou do verze Teď je to bída, v níž Matěj Ruppert zpívá svou část stejně, jen v české verzi. Deska začíná i končí po zvukově-hudební stránce originálně: v posledním textu se 518 zabývá otázkou času, kterou Mike T nápaditě demonstruje klasicistním zvukem klavichordu a v chrámově znějícím ženském vokálu.

Idiot je typ desky, která k plnému docenění vyžaduje kontext. Má mnoho vrstev, které lze opakovaným poslechem odkrývat. Když si posluchač vše složí dohromady, uvidí, jaký diamant to zase Vladimir 518 vybrousil.

BEST TRAX: Planeta Praha, Koma, Čas nečeká.
ZKUS TAKY: Vladimir 518 - Gorila vs. Architekt, Vec - Stereo Farbo Slepo, PSH - Epilog.

Odkaz na hudební novinky iREPORT zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!