Fotbalové EURO začíná! Vybíráme zajímavé filmy s fotbalovou tématikou
zdroj: tisková zpráva

Fotbalové EURO začíná! Vybíráme zajímavé filmy s fotbalovou tématikou

10. 6. 2016 – 10:00 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Na dnešní den netrpělivě čekají tisíce fotbalových fanoušků z celé Evropy, ve Francii začíná fotbalové EURO 2016. Při této příležitosti jsme pro vás připravili seznam filmů s fotbalovou tématikou, které by si žádný fotbalový fanda neměl nechat ujít.

Vítězství
V dnes už klasickém snímku režiséra Johna Hustona se ocitáme v zajateckém táboře pro spojenecké vojáky. Ti si krátí volný čas hraním kopané, čehož si všimne německý důstojník baron Karl von Steiner. Rovněž tak postřehne i přítomnost Johna Colbyho, bývalého ligového hráče. A protože i Steiner hrál před válkou fotbal, dohodne mezi týmem zajatců a německých vojáků přátelský zápas. Pro zajaté vojáky je fotbalové utkání jednou z nejlepších příležitostí k útěku. V tomto sportovním snímku z roku 1981 se setkáváme s celou plejádou filmových a fotbalových hvězd. Hrají zde Michael Caine, Silvester Stallone či Max von Sydov, sportovce pak zastupují například brazilská hvězda Pelé, Angličan Bobby Moore, holandská legenda Paul van Himst, či francouzský hráč Amidon.

zdroj: YouTube.com

Hledá se Erik
Co se stane, když Eric Cantona sestoupí z plakátu, aby pomohl svému jmenovci dostat se z deprese? O tom vypráví Ken Loach v příběhu o pošťákovi, který se dostal do krize a neví, jak z ní ven. Zlobí ho oba nevlastní synové, dcera ho ustavičně peskuje, na všechno je sám. Ani kamarádi nedokážou zahnat Erikovy chmury. A tak jednoho dne osloví idol všech fanoušků Manchesteru United, jehož fotka v životní velikosti zdobí jeho pokoj. S námětem a s ochotou podílet se na produkci přišel za Kenem Loachem sám Eric Cantona. A poněvadž známý tvůrce i jeho stálý scenárista Paul Laverty si potřebovali odpočinout po dvou náročných filmech z poslední doby, chopili se příležitosti zůstat v lidovém prostředí, ale dívat se na ně s laskavým humorem bez svíravě káravého tónu sociální kritiky. Zasadili příběh Erika Bishopa přímo do Manchesteru a obsadili většinu rolí místními fanoušky slavného klubu. Představitel ústřední postavy Steve Evets nevěřil svým očím, když zjistil, že jeho partnerem ve filmu je skutečný Eric Cantona, a nutno přiznat, že hvězda fotbalu má nejen úžasné charizma, ale i opravdový herecký talent.

zdroj: YouTube.com

Prokletý klub
Film Klub prokletých vypráví temně humorný a konflikty nabitý příběh Briana Clougha (Michael Sheen) a jeho nešťastné 44 dní dlouhé trenérské mise u tehdejších anglických fotbalových mistrů: Leeds United. Bez svého věrného asistenta Petera Taylora (Timothy Spall) po boku a s šatnou plnou hráčů, kteří zdá se spíše podporují jeho konkurenta Dona Revieho (Colm Meaney), projde Clough během pouhých 44 dní nečekanou zkouškou agresivity a geniality. Taková jsou fakta příběhu. Příběhu Klubu prokletých.

zdroj: YouTube.com

Fotbalové opojení
Protiklady se přitahují. Snad proto v sobě ti dva, kteří nemohou být rozdílnější, nalezli zalíbení. Paul Ashworth, žijící víc než svým učitelským povoláním fotbalem, do nějž každou volnou chvíli nadšeně zasvěcuje své žáky. Paul Ashworth, dvacet let věrný londýnskému Arsenalu, k němuž jej kdysi přivedl jeho stále nepřítomný otec, dvacet let nepočítající život na roky, ale na sezony. A Sarah Hughes, nejnovější posila Paulovy školy, upjatá, puntičkářská mladá učitelka, které ta hra, nutící dvaadvacet bláznů honit se po hřišti za kulatým nesmyslem připadá jako nejzbytečnější věc na světě a Paulovo nadšení pro ni naprosto nepochopitelné. Jenomže jiskra, která mezi nimi přeskočila, vykonala své a láska, jak známo, je mocná čarodějka. Bude ale mít dost sil i v tomto případě?

zdroj: YouTube.com

Góóól!
Stejně jako každé jiné dítě má i Santiago Munez (Kuno Becker) svůj velký sen. Na rozdíl od většiny ostatních však dostane ojedinělou příležitost si jej splnit - pokud dokáže překonat strach, odcestovat tisíce mil od domova a vyrovnat se nejlepším z nejlepších. Jak se brzy ukáže, Santiaga přijde jeho rozhodnutí hodně draho - jsou ale oběti tak velké, aby zabránily talentovanému a odhodlanému mladému sportovci vstřelit jeho vítězný gól?

Když se Santiago ve svých 10 letech odstěhoval s rodiči do Ameriky, měl s sebou pouze dvě věci: svůj fotbal a potrhaný obrázek Světového poháru. Během dospívání se živil podřadnými pracemi, avšak fotbal zůstal i nadále jeho velkou vášní. Přesvědčit otce, že by se mohl stát mezinárodní sportovní hvězdou, však bylo takřka nemožné: "Na světě existují dva druhy lidí," konstatoval jeho otec. "Lidé, kteří bydlí ve velkých vilách, a lidé jako my, kteří jim sekají trávníky a myjí auta."

Vše se ale změní v okamžiku, kdy se na jednom z místních zápasů ukáže bývalý britský fotbalista a příležitostný lovec talentů Glen Foy (Stephen Dillane) a všimne si mezi amatérskými hráči hbitého, rychlého a odvážného mladého sportovce - přesně takového, jakého by potřeboval slavný anglický tým Newcastle United.

Santiago, který se náhle ocitá v neznámém prostředí, kde je fotbal náboženstvím a stadión St. James' Park svatostánkem, musí nyní dokázat, že má dostatek kuráže na to, aby se stal hráčem jednoho z nejprestižnějších fotbalových klubů na světě. Zablácená hřiště, studený vítr a podpásovky od spoluhráčů jsou jen některými z překážek, které bude muset překonat na své cestě k vítězství v opojném a vzrušujícím světě mezinárodního fotbalu.

zdroj: YouTube.com

Hooligans
Neprávem vyhozený student Harvardu, Matt Buckner, přijíždí do Londýna, kde se chce na čas usadit u své sestry. Skamarádí se s sestřiným švagrem, Petem Dunhamem, a je vtažen do temného a násilného světa fotbalových „hooligans“. Matt se během tohoto přátelství učí, jak stát pevně nohama na zemi a odolávat tomuto tajemnému a často násilnému světu. Hooligans je příběhem o loajalitě, důvěře a brutálních následcích života na hraně.

zdroj: YouTube.com

Shaolin fotbal
Nadšený příznivec a student kung fu hledá způsob, jak toto bojové umění rozšířit do celého světa. Jednoho dne se setká se slavným fotbalistou, který díky osudové chybě skončil se sportovní kariérou. To mu ale v žádném případě nemůže zabránit stát se trenérem pro mladíka i jeho pět bratrů, sestavit mužstvo a zanedlouho se přihlásit na prestižní utkání, kde vítěz získá jeden milion dolarů!

zdroj: YouTube.com

Blafuj jako Beckham
Když je vám osmnáct, milujete Beckhama a umíte to s míčem tak dobře jako on, patří vám celý svět. Ale to je omyl! Pokud se totiž jmenujete Jess, je vám sice osmnáct, ale jste dívka, a navíc Indka - zapomeňte na to! Myslíte, že by vás vaši příbuzní, jejichž jediným cílem je najít pro vás vhodného ženicha, nechali hrát takovou mužskou hru, jakou je fotbal? Tím spíš, kdybyste tak mohla překazit sestřiny vyhlídky na dobrý a vhodný sňatek!

Jess ale jednoho dne potká stejně starou Jules, která hledá nové talenty pro dívčí fotbalové družstvo. Jules má o své budoucnosti jasno. Chce se dostat do Spojených států, kde je dívčí fotbal respektován a kde se může stát profesionální hráčkou. Jess a Jules velmi rychle sblíží společná vášeň pro fotbal, oběma se na hřišti velmi daří. Problémy nastanou, když se obě zamilují do svého trenéra a Jessini rodiče zjistí, že jim dcera něco tají.

zdroj: YouTube.com

Zelená je tráva
Will Ferrell (Vánoční skřítek, Mládí v trapu) hraje hlavní roli v uběhané komedii o hypersoutěživém světě ligy malého fotbalu. Phil Weston (Ferrell) je normální, průměrný chlap, který se celý život musí vyrovnávat se svým extrémně soutěživým otcem Buckem (Robert Duvall). Phil se stane trenérem fotbalového týmu, v němž hraje jeho desetiletý syn. Dostane se tak do přímého střetu s otcem, který trénuje svého mladšího syna v nejlepším týmu ligy. Mistrovský pohár může ovšem získat jen jeden z nich! Do hry tak vstupují nevyrovnané účty z minulosti a jak Phil, tak Buck sahají k extrémním prostředkům, jen aby získali vytoužený pohár pro svůj tým!

zdroj: YouTube.com

Bernský zázrak
Je léto roku 1954 a Sovětský svaz pouští ze zajetí německé vojáky, kteří bojovali v 2. světové válce. Je mezi nimi i Richard, otec plachého jedenáctiletého Matthiase, který žije s matkou, sestrou a bratrem v západoněmeckém hornickém městě. Chlapec se upíná k náhradnímu otci, jímž je místní fotbalový hráč Helmut Rahn, který Matthiase "adoptoval" jako svého maskota. Otcův návrat domů po třinácti letech zkomplikuje život rodiny, která se s jeho ztrátou už vyrovnala. Richard, zlomený a odcizený lety zajetí, se jen s obtížemi přizpůsobuje svému okolí. Navíc považuje fotbal za nesmysl a nechápe synovu touhu účastnit se Světového poháru ve švýcarském Bernu, jen proto, že v německém týmu hraje jeho idol Helmut. Chlapcova vášeň pro hru a bojový duch však způsobí malý zázrak - probudí v otcově srdci znovu chuť žít... Film režíroval někdejší fotbalista Sönke Wortmann, který příběhu vtiskl věrohodnou atmosféru.

zdroj: YouTube.com

Pokud ještě nejste fanoušky těchto "fotbalových" filmů, přidejte se do fanklubů:
Fanklub Vítězství
Fanklub Hledá se Erik
Fanklub Prokletý klub
Fanklub Fotbalové opojení
Fanklub Góóól!
Fanklub Hooligans
Fanklub Shaolin fotbal
Fanklub Blafuj jako Beckham
Fanklub Zelená je tráva
Fanklub Bernský zázrak

Zatím bez komentáře, buďte první!