Deset nejznámějších princezen z tradičních českých pohádek
zdroj: Vlastní foto autora

Deset nejznámějších princezen z tradičních českých pohádek

1. 1. 2017 – 12:49 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Připomeňte si deset známých princezen, které jste mohli vidět ke konci roku na vašich televizních obrazovkách v krásných českých pohádkách.

1. Princezna Maruška hraje Milena Dvorská

Maruška je princezna z pohádky Byl jednou jeden král. Král Já první se zeptal jednoho dne svých dcer, která jej má nejraději. Té chtěl potom odevzdat království. První jej měla ráda jako zlato, druhá jako zlato v hrdle a nejmladší, Maruška, řekla, ze jej má ráda jako sůl. Rozhněvaný a uražený král vyhnal Marušku za tento výrok z hradu... Více.

Milena Dvorská - Maruška zdroj: Československý státní film

2. Princezna Krasomila hraje Alena Vránová

Krasomila je princezna z pohádky Pyšná princezna. Pohádka vypráví o tom, jak dobrý král Miroslav, vládnoucí moudře a spravedlivě ve své zemi, probudil v pyšném srdci krásné princezny Krasomily, dcery vladaře Půlnočního království, úctu k práci a lásku k lidem... Více.

Alena Vránová - Krasomila zdroj: Československý státní film

3. Princezna Angelína hraje Dana Bartůňková

Angelína je princezna z pohádky S čerty nejsou žerty. Mezi dětmi i dospělými je tato pohádka považována za jednu z nejoblíbenějších českých pohádek, které byly kdy natočeny. Velmi známá je fráze Je to rebel!, kterou ve filmu pronese kaprál... Více.

Monika Stará, Dana Bartůňková - Angelína zdroj: Filmové studio Barrandov

4. Princezna Štěpánka hraje Eva Josefíková

Štěpánka je princezna z pohádky Čertova nevěsta. V adaptaci pohádky Boženy Němcové ale Čertova nevěsta ukáže, že s čerty skutečně nejsou žerty. To vše ve výpravné podívané sršící humorem, triky a hvězdami v hlavních rolích... Více.

Eva Josefíková - Štěpánka zdroj: s. r. o. / Jan Kuděla

5. Princezna Rozmarýna hraje Veronika Kubařová

Rozmarýnka je princezna z pohádky Nejkrásnější hádanka. Venkovský chasník Matěj miluje sedlákovu dceru Majdalenku. Ten si představuje ale pro dceru bohatšího ženicha a Matěje vyžene. Mladík se vydá do světa, dojde na královský hrad, a v hádankářské soutěži získá ruku princezny Rozmarýny. O svatbu s princeznou však nestojí, jeho srdce patří Majdalence... Více.

Miroslav Hrabě, Veronika Kubařová - Rozmarýna zdroj: Falcon

6. Princezna Jasněnka hraje Michaela Kuklová

Jasněnka je princezna z pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Po předpovědi čarodějnice, že se princezna provdá za usmoleného ševce zavírá královský otec svou dceru před neblahou věštbou do hradní věže. Do království přilétá švec Jíra se svými křídly z jemné kůže, která si sám ušil... Více.

Michaela Kuklová - Jasněnka zdroj: Filmové studio Barrandov

7. Princezna Lada hraje Marie Kyselková

Lada je princezna z pohádky Princezna se zlatou hvězdou. Je to jedna z klasických českých filmových pohádek, nepostrádající nic z toho co by správná pohádka měla mít. Je tu krásná princezna Lada, jejíž čelo zdobí zlatá hvězda, její otec, hodný, ale poněkud povolný vladař, zlý král Kazisvět, který vtrhne na hrad a žádá ruku princezny... Více.

František Smolík, Marie Kyselková - Lada zdroj: Československý státní film

8. Princezna Helena hraje Helena Vondráčková

Helena je princezna z pohádky Šíleně smutná princezna. Tato hudební pohádka vypráví příběh prince a princezny ze sousedních spřátelených zemí, kteří mají uzavřít sňatek, o čemž rozhodli jejich moudří otcové se svými rádci... Více.

Helena Vondráčková - Helena zdroj: Filmové studio Barrandov

9. Princezna Zlatovláska hraje Jorga Kotrbová

Zlatovláska je princezna z pohádky Zlatovláska. Tato pohádka podle Erbenovy předlohy už při premiéře zazářila na televizní obrazovce a její opakování má vždycky úspěch. Není se co divit, když scénáristka a režisérka Vlasta Janečková dokázala příběh Jiříka a zlatovlasé princezny vyprávět tak působivě... Více.

Jorga Kotrbová - Zlatovláska zdroj: Česká televize / Vladimír Souček

10. Princezna Milena hraje Libuše Šafránková

Milena je princezna z pohádky Třetí princ. Královna Země lva se jen těžce smiřuje se ztrátou jediného syna. Na radu děvčete od potulných kejklířů nechá uvařit jedinou rybu, kterou rybáři uloví v královském rybníce. Vodu nechá vypít kobyle, rybí hlavu dá sníst psici, sama sní rybí maso a kosti dá zakopat do zahrady. Po čase se královně narodí dvojčata Jaroslav a Jaromír... Více.

Libuše Šafránková - Milena zdroj: Bonton Home Video

Zatím bez komentáře, buďte první!