9 nejkontroverznějších oscarových hadříků
zdroj: Profimedia

9 nejkontroverznějších oscarových hadříků

22. 2. 2016 – 15:04 | Magazín | Ladislav Loukota | Diskuze:

Již tuto neděli čeká Hollywood společenská událost roku, totiž udílení cen Americké filmové akademie, neboli Oscarů. Jak se dá tradičně očekávat, večer bude patřit i módním kreacím. Ne vždy v minulosti se však s oscarovou výzvou návrháři porvali příliš úspěšně.

Zpátečnice Celine Dion

Konec tisíciletí leckomu pomátl smysly, ani mileniální poblouznění ale nebylo v roce 1999 omluvou pro obrácený kostým Celine Dion, vytvořený dle návrhu Johna Galliana. Obskurně invertovaný oděv působil, jako kdyby kanadská zpěvačka chodila pozpátku a komentátoři na něm nenechali suchou nit.

profimedia-0229367300 zdroj: Profimedia

Whoopi Goldberg jako víla a/nebo Joker

Černošská komička se nikdy netajila křivkami atypickými pro Hollywood, její fantasmagorický kostým z roku 1993 však díky nim i svérázné barevné kombinaci působil spíše jako kříženec víly a Batmanova záporáka Jokera. 

whoopi zdroj: tisková zpráva

Hybridní Demi Moore

Kreativní, anebo narychlo zpíchnutý? Róba Demi Moore v roce 1989 působila spíše jako mix mezi cyklistickými šortkami, korzetem a omylem zapomenutým luxusním závěsem. Demi z něj však na fotkách byla vysloveně nadšená – možná protože se nikdy neohlédla za sebe.

demi-moore-1989 zdroj: tisková zpráva

Nevinně vyzývavá Barbra Streisand

Záměrem designéra Arnolda Scaasi bylo odít Barbru Streisand do něčeho, co "ukazovalo mládí a roztomilost". Výsledek však připomíná spíše vrchní díl ukradený od školačky a zbylou část odcizenou laciné call girl.

barbra zdroj: tisková zpráva

Hypnotická Charlize Theron

Srovnávání oscarových rób je jistě náramně sexistické, není však nutno navíc přilévat olej do ohně. Tímto pravidlem se bohužel neřídily burleskně zakroucené šaty z roku 2010, hypnoticky upomínající na hrudník Charlize Theron.

profimedia-0229124347 zdroj: Profimedia

Odpadní Tilda Swinton

Ideou tohoto návrhu z roku 2008 prý bylo zdůraznit ikonickou tvář a vlasy jindy dokonalé Tildy Swinton, sázka na minimalismus však tentokrát poněkud nevyšla. Namísto hlavy se totiž většina pohledů zavěsila na šaty připomínající spíše pytle s odpadky.

profimedia-0193687740 zdroj: Profimedia

Labutí Björk

Islandská děva si vždy potrpěla na extraordinérnost, kostým z roku 2001 však vyloženě působil, jako by se před pěti minutami vrátila z lovů labutí. Existuje sice obhajoba postavená na tom, že spíše než o elegantní módu šlo o akt moderního umění – tento však zapomíná na skutečnost, že spousta lidí moderní umění bytostně nenávidí!

kopie z profimedia-0248154742 zdroj: Profimedia

Zlatá Lizzy Gardiner

I když nesla oscarová vítězkyně Lizzy Gardiner v 1995 svůj nezemsky ohyzdný kostým pro dobrou věc – jmenovitě pro sbírku na výzkum AIDS – nelze se nad ním nepozastavit. Oděv složený z desítek zlatých destiček sice oslní, ale nikoliv zrovna zdůrazněním krásy své nositelky...

profimedia-0218082369 zdroj: Profimedia

Osmdesátková Cher

Jak se říká, to nejlepší patří až na konec! Oděv Cher dle designu Boba Mackie z roku 1986 skutečně patří do zlatého fondu nejbizarnějších hadříků dějin. Ani zrůdná 80. léta nebyla na něco takového připravena a média, příhodně, na něm strhala, co jen šlo.

cher-oscar zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!