7 nejdivnějších jmen slavných kapel
zdroj: Profimedia

7 nejdivnějších jmen slavných kapel

8. 9. 2016 – 10:15 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Plejáda letních koncertů byla tuto neděli 4. září završena pražským vystoupením funk-rockové kapely Red Hot Chili Peppers. Kultovní „Redhoti“ letos slaví prorocké 33. narozeniny, jejich jméno však i po takové době budí určité pobavení. Čtěte, jak k němu přišli nejen oni, ale i sada podobně bizarně pojmenovaných hudebních formací.

KISS

Slavná punková formace a cosplayři blesků byli dlouho obviňováni, že je jejich jméno jenom zkratkou slov „Knights In Satan's Serve“. Obžaloba byla "populární zejména hlavně v době hysterie kolem satanismu v průběhu 80. letech. Kapela to vždy popírala. Podle Paula Stanleyho prostě jméno KISS znělo "nebezpečně a zároveň sexy". Vzhledem k tomu, že KISS samotní nejsou ani jedno, ani druhé, vyvolává oficiální vysvětlení přece jenom jisté pochyby...

KISS zdroj: tisková zpráva

Dexy's Midnight Runners

Naopak prakticky neznámá je osmdesátková kapela Dexy's Midnight Runners, jež se proslavila především (svého času) hitem Come On Eilleen. Jakkoliv je užívání drog v hudebním průmyslu jistě šokující odhalení, "Dexys" v názvu pramení z amfetaminu Dexedrine, návykového stimulantu využívaného v moderní době krom bojišť především pro rekreační účely. "Půlnoční běžci" jsou pak metaforou pro účastníky tanečních parties.

Dexy's Midnight Runners zdroj: tisková zpráva

Depeche Mode

Elektroničtí mágové z Anglie za svůj přijali cosi mnohem méně pravděpodobného než návykové látky - módní časopis Dépêche mode, neboli ve francouzštině "Módní policie" (velmi volně přeloženo). Důvod? Žádný krom toho, že to muzikantům "dobře znělo"! Jak říkal Freud, občas je doutník prostě jen doutník...

Depeche Mode zdroj: tisková zpráva

Duran Duran

Naopak jako filmoví znalci byli usvědčeni členové britské kapely Duran Duran. Jako inspiraci pro svůj název si totiž vzali erotickou sci-fi Barbarella z roku 1968, v níž Jane Fonda propagovala volnou lásku za časů budoucnosti. Konkrétně kapela převzala jméno zdejší postavy doktora Duranda Duranda, vynálezce ničivého "pozitronového paprsku".

Duran Duran zdroj: tisková zpráva

Velvet Underground

Kultovní rocková kapela výrazně ovlivnila hudebně už tak nabitý přelom 60. a 70. let, poetický název si však vybrala z notně překvapivého místa - knihy nalezené na newyorském chodníku. Nešlo přitom o ledajakou četbu, literatura totiž popisovala netypické praktiky tehdy undergroundové BDSM scény v Americe.

The Velvet Underground zdroj: tisková zpráva

Red Hot Chili Peppers

O něco komplikovanější to měli rovněž "Redhoti". Kapela začala původně pod komplikovaným názvem Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem. Se jménem delším než dopoledne bez snídaně se však jejich živé koncerty příliš neslučoval - rozhodli se tak pro něco, co jejich elán vyjadřuje mnohem výstižněji, tedy papričky. Navzdory mýtu se neinspirovali u starší britské pubrockové skupiny Chilli Willy And The Red Hot Peppers - což ovšem nebránilo druhým jmenovaným, aby Redhoty později žalovali.

Red Hot Chili Peppers zdroj: tisková zpráva

Led Zeppelin

Británie historicky není zrovna velkým milovníkem vzducholodí německého původu, rocková kapela Led Zeppelin ze 70. let však přesto patří mezi zdejší jakostní vývozní artikl. Jméno pramení z nihilismu bubeníka Keitha Moona, který vidinu kapely označil za "lead zeppelin" - barvitě variujíc" vžitou frázi "lead balloon", čili "olověný balón", tedy metaforu nápadu, který půjde velmi rychle k zemi. Nepřesnost v názvu vznikla na míru Američanům, členové kapely si totiž mysleli, že Američani výraz "lead“ pochopí ve smyslu "vést".

Led Zeppelin zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!