6 nejvíce zvláštních komiksových filmů
zdroj: Twentieth Century Fox Film Corporation

6 nejvíce zvláštních komiksových filmů

1. 8. 2016 – 11:25 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Již tento čtvrtek se do kin řítí nejvíce netradiční komiksový film od Deadpoola. Sebevražedný oddíl alias Suicide Squad představí v hlavní roli partičku záporáků, kteří mají za úkol zbavit se ještě většího záporáka! Ať už film dopadne jakkoliv, již nyní se Suicide Squad řadí mezi nejvíce netradiční komiksové snímky z poslední vlny - znáte i řadu z jeho dalších netypických filmových kolegů?

Oldboy
Mnoho lidí snad ani netuší, že film Oldboy (v korejské verzi z roku 2003, z americké z roku 2013) vychází původně ze série manga sešitků. Navzdory jiné režii sdílejí stejnou premisu - hlavní hrdina je na 15 let uvězněn neznámo kým a pak stejně záhadně propuštěn. Rozbíhá se jeho pomsta za ztracený život, která se neobejde bez mnoha brutálních výjevů. V závěru se však ukazuje, že všechno je jinak a naopak hlavní hrdina byl po celou dobu obětí pomsty - a to velmi, velmi vypečené. Korejská adaptace však povyšuje původní komiksový sešit a přidává mu ještě temnější kontury (nemluvě o hoře akce navíc), právem je tak slavnější než originální látka.

Old Boy zdroj: Show East

Kick Ass
Komiksové kořeny filmu Kick Ass jsou už snad mnohem více známé. Nic to však nemění na skutečnosti, že film ani jeho předloha jsou notně netradiční. Ano, měli jsme tu i jiné komiksy a komiksové filmy, jež nahlížely drsně nebo realističtěji na komiksové hrdiny - mimo jiné například Watchmen nebo Nolanovu trilogii o Batmanovi. Oproti překomplikovanosti Watchmen a přízemnosti Temného rytíře si však Kick Ass drží jak snahu ukázat superhrdiny zcela přízemně - a mnohdy spíše jako pomatené psychopaty - tak se zároveň nebojí naservírovat pořádnou porci cynického humoru. Zkrátka a dobře, jde o dekonstrukci komiksu pro 21. století!

Kick-Ass zdroj: Plan B Entertainment

Barb Wire
Že je nějaký komiksový film netradiční, ještě neznamená, že je i dobrý. Před rokem 2000 a zažehnutím filmových adaptací komiksů existovalo mnoho, mnoho pokusů o podobný průlom - a najde se mezi nimi pěkná pálka svoloče. Jednou z nejbizarnějších je dost možná Barb Wire, natočený v roce 1996 jako snímek určený na tělo Pamele Andersonové. Premisa o drsné majitelce baru za druhé americké občanské války by snad slibovala lepší výsledek. Barb Wire, jakási futuristická verze Casablancy se silikony v hlavní roli, se však pravidelně umisťuje v žebříčku nejhorších filmů podle komiksu a to prosím zcela po právu.

Barb Wire zdroj: tisková zpráva

Sin City – Město hříchu
I pro sotva průměrný druhý díl je filmová a komiksová série Sin City dnes už poněkud omšelým zbožím. Zpátky v době premiéry obou však šlo o vrchovatě originální přístup. Sin City je zamilovanou hubičkou americké drsné škole detektivek a filmovému noiru, který se nebojí do popředí stavět gangsteru a v němž je každý dobrý skutek po zásluze potrestán. Za zmínku stojí i epizodické ladění á la Pulp Fiction, ale také svého času originální natáčení před zeleným pozadím, stejně jako černobílý vzhled - ostatně, zamyslete se, kdy naposledy jste v kinech viděli černobílý film?

Sin City zdroj: 2005 Dimension Films

Wanted
Podobně jako Kick Ass nebo Oldboy i Wanted není v mysli mnoha diváků spojen s komiksovou předlohou. Ta je přitom ještě šílenější než film o společenství assassinů schopných zahýbat projektily - mimo jiné pro svou premisu o světě, v němž vyhráli superpadouši a superhrdinové jsou tak jenom připomínkou zašlých časů. Jak snímek, tak i předloha, jsou ovšem natolik anarchistické, že si zaslouží velkou porci pozornosti.

Wanted zdroj: Universal Pictures

Deadpool
Nejnověji letos pak netradiční komiksové adaptace obohatil drsňák Deadpool - a navzdory očekávání z toho hnedle byl hit jak hrom! Mezi megalomanskými komiksovými příběhy od Avengers po Supermana totiž Deadpool naservíroval de facto komorní story o záchraně Deadpoolovy holky. Geniální příměsí, převzatou přímo z původního komiksu, je pak i Deadpoolův metahumor, který si často tropí vtipy z filmu samotného. Málokdo věřil, že studioví hlavouni někdy něco podobného pustí do produkce, výsledné výdělky však obavy zkopaly do dokonalé kuličky. Deadpool se tak nejenže vrátí, ale dost možná ovlivní i jiné zatuchlé komiksové filmy.

Deadpool zdroj: Twentieth Century Fox Film Corporation

Zatím bez komentáře, buďte první!