5 celebrit, které jsou chytřejší, než se může zdát
zdroj: Profimedia

5 celebrit, které jsou chytřejší, než se může zdát

28. 3. 2016 – 10:30 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Ačkoliv má řada lidí filmové herce a vůbec celebrity nejrůznějšího ražení často za hlupáky, opak může být pravdou. Patero celebrit, které jsou chytřejší, než se může na první pohled zdát, vás naučí nesoudit knihu podle obalu!

Dolph Lundgren
Svalovec akčního filmu se proslavil především rolemi svých záporáků, dokonce i v sérii Expendables mnohdy platil za „toho drsnějšího“ v porovnání s postavami Stalloneho nebo Stathama. Ironií osudu je však Dolph Lundgren pravděpodobně nejchytřejší akční legendou z celé sestavy.

Nejenže má údajně IQ na hranici 160 bodů a umí pět jazyků, ale rovněž je absolventem švédského Královského technologického institutu za chemické inženýrství a po dobu studií dosáhl rovněž na prestižní program Fulbright Scholarship na americkém Massachusettském technologickém institutu.

Dolph Lungren ve filmu Expendables: Postradatelní 3 zdroj: bontonfilm.cz

Hedy Lamarr
Ještě před Lundgrenem však za nečekaný talent platila i hvězda klasického Hollywoodu Hedy Lamarr. Původem narozená ve Vídni za Rakouska-Uherska jako Hedwig Eva Maria Kiesler. Hedy je nejčastěji známá za svého času z šokující milostné scény v Machatého Extási (1933). Mnohem více za pozornost ovšem stojí její kariéra vynálezkyně.

Od raných pokusů, jako bylo vylepšení semaforů, se během druhé světové války dostala k návrhu radiového naváděcího systému torpéd, jehož frekvence se mění v nepravidelných intervalech a je tak imunní vůči rušení. Zvládla při tom i technický oříšek v podobě sladění vysílače a přijímače. Postup jménem FHSS (Frequency-hopping-spread-spectrum) sice nakonec námořnictvo za války nevyužilo, dnes je však součástí navigačních systémů GPS, mobilních sítí i satelitních telefonů.

Hedy Lamarr ve filmu Extase zdroj: Profimedia

Brian May
Britského kytaristu Briana Maye si nejspíše většina z vás pamatuje pro jeho působení ve skupině Queen, s jejímž zpěvákem Adamem Lambertem dodnes občas působí. Neméně zajímavá je však i jeho práce v oboru astrofyziky! May sám vystudoval fyziku a matematiku na Imperial College London, právě během vysokoškolských let se dostal k muzice.

S výzkumem své diplomové práci A Survey of Radial Velocities in the Zodiacal Dust Cloud si však dal tři dekády na čas! Teprve několik let po její publikaci se v roce 2007 konečně stal držitelem doktorátu, po pět let působil na John Moores University a minoritně se rovněž podílel na kompilaci obrazových dat ze sondy New Horizon, která loni jako první lidský přístroj dosáhla trpasličí planety Pluto!

Qeen - Brian May a Adam Lambert zdroj: Profimedia

Natalie Portman
„Raději budu chytrá než slavná,“ řekla Natalie Portman v rozhovoru ve svých 13 letech na otázku, proč plánuje přerušit svou hereckou kariéru a vydat se vstříc studiu. Portman byla již během základní školy jedničkářkou a i později několikrát dala přednost akademickému úspěchu před tím hereckým. Neúčastnila se například premiéry Episody I Hvězdných válek a namísto toho věnovala čas přípravám k přijímacím zkouškám na Harvardskou univerzitu.

Jejím oborem právě tam byla psychologie zakončená v roce 2003 bakalářským titulem a dvěma citacemi v akademických studiích - první za produkci vodíku z cukru, druhou za sledování aktiv mozku pomocí spektroskopie. Rok na to se přihlásila na Hebrew University of Jerusalem. K tomu všemu umí celkem šest jazyků.

Natalie Portman zdroj: Profimedia

Mayim Bialik
Dnes už vědecká kariéra někdejší dětské herečky ze sitcomu Kvítko není žádným tajemstvím, dospělá Mayim Bialik se totiž proslavila spíše herectvím v seriálu Teorie velkého třesku, kde rovněž představuje vědkyni. Mezi oběma angažmá se však vydala naplno vstříc vysokoškolským studiím neurovědy. Právě z nich si poté odkesla doktorský titul. Její 285 stran dlouhá dizertace se věnovala regulaci činnosti hypotalamu v souvislosti s Prader-Williho syndromem.

Ironií osudu se později Bialik vyjádřila rovněž proti očkování, v Americe notně horkému tématu, a byla proto označená za odpůrkyni vakcín. V reakci na to však řekla, že byla špatně pochopena a nemyslí si, že očkování vede k autismu, jak tvrdí odpůrci praktiky. 

Teorie velkého třesku zdroj: tisková zpráva

Zatím bez komentáře, buďte první!