4 nejšílenější aprílové žerty
zdroj: Profimedia

4 nejšílenější aprílové žerty

30. 3. 2017 – 19:03 | Magazín | Redakce Osobnosti.cz | Diskuze:

Tuto sobotu buďte připraveni na cokoliv! Kalendář se totiž obrátí na neslavně známé datum 1. dubna neboli Apríla - a s tím zřejmě přijde i plejáda chytáků a vtipů na cizí účet. Vzdor tomu však doufáme, že bude váš Apríl příjemnější než námi vybraná paleta těch nejhorších aprílových "vtipů" dějin.

4) Falšování smrti Randyho Wooda

I když nemůžeme newyorčanovi Randymu Woodovi udělit body za originalitu, rozhodně si zaslouží cenu snahy! Když se totiž rozhodl sehrál aprílový vtípek na svou bývalou manželku, připravil u sebe na zahradě speciální konstrukci umožňující mu se za ní pověsit tak, aby sehrál přesvědčivě cosplay oběšence. Po troše líčení stačil telefonát ženě, aby za ním dojela, a pak už jen čekačka, na její překvapivý výraz!

Problém byl, že žena nesehrála svou dramatickou roli tak, jak Randy nejspíše očekával, a raději zavolala ambulanci. A hasiče. A policii. Když se tak velká trojice sjela na místo Randyho "posledního odpočinku", chudák Randy musel svůj "Apríl!" vykřiknout toliko na záchranáře - a promptně se dočkal pokuty v hodnotě tisíce dolarů (a hrozby ročního vězení).

3) Tajná základna na Měsíci

Aprílové vtipy pochybné kvality samozřejmě nejsou jenom záležitostí posledních let. Anglia TV například v roce 1977 odvysílala dokument pojmenovaný Alternative 3 v rámci svého cyklu Science Report - v němž běžela i řada dalších, skutečných dokumentů. Diváci tak byli poněkud překvapeni, když je Alternative 3 informoval o tajemné vlně zmizení řady britských fyziků, inženýrů a astronomů...

Novináři pořadu nakonec odhalili, že plejáda odborníků je v tajnosti přesouvána na tajnou základnu na Měsíci, kde se v rámci mezinárodní konspirace snaží zachovat to nejlepší z lidstva před blížící se ekologickou katastrofou. I když se konspirační teoretici snaží doložit opak, Alternative 3 byl zamýšlen jako aprílový vtip - problém nastal, když kvůli přesunům v rámci vysílacího schéma namísto 1. dubna nakonec běžel až 20. června!

2) Apríl, který skoro vedl k válce

Na 1. dubna 1986 si důstojník izraelské rozvědky připravil skutečný bombónek (sic!). Sestavil totiž falešnou zprávu o poranění tehdejšího libanonského vůdce vlivem atentátu - vzhledem k tomu, že Izrael a Libanon byly ve stavu permanentního konfliktu, jakákoliv podobná změna vlády mohla znamenat bezprostřední riziko další ofenzivy. K popukání! Když však novinku z reportu oznámil v parlamentu ministr obrany, politici a generálové měli překvapivě kamenné tváře.

Ničemu nepomohla další eskalace šíření reportu, který nakonec skončil ve státním rozhlase, což kvůli celé skutečnosti, že libanonská hlava nebyla zraněna při žádném útoku, vyvolalo poněkud nepříjemné nálady, paradoxně hrozící skutečným vyvoláním většího konfliktu. Promptní odhalení, že jde o aprílový vtip, nakonec příliš nepomohl - a náš důstojník šel za svou představu humoru nakonec na měsíc do vězení. Ach, ta cenzura!

1) Saddámovi šprýmaři

Představte si, že jste průměrný Iráčan v průběhu 90. let - sice se ještě nemusíte obávat sebevražedných atentátníků nebo bombardování drony, za to však trpíte ekonomickou krizí zhoršenou americkými sankcemi. Pak ovšem na 1. dubna 1998 otevřete státní noviny Babil a dočtete se, že prezident Clinton plánuje sankce zrušit!

Radost z konce strastí uhasí otočení na stránku 2, kde se promptně dozvíte, že... "Apríl"! Udajův vtip do novin, které vlastnil a spravoval, překonal jenom apríl o rok později, kdy noviny informovaly, že vládní potravinové balíčky nyní budou obsahovat i Pepsi, čokoládu a banány - jen aby naděje opět uhasilo nepříjemné zjištění o stranu později. Ach, ti staří vtipálci!

Zatím bez komentáře, buďte první!